Reklama

Reklama

Lucemburk, Lucemburk

  • Ukrajina Lyuksemburh, Lyuksemburh (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva bratři se dozví, že otec, se kterým se nestýkají, má na kahánku. Vyrazí proto z Ukrajiny až do dalekého Lucemburku, aby se s ním naposledy viděli. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Humorem odzbrojující buranský, ale vřelý kousek z Ukrajiny, který imponuje hlavně super vtipnými postavami, které střílí jednu hlášku za druhou. Hvězdičky za zvuk a doprovodné songy a taky za milý příběh, který ač byl trochu jako kam vítr tam plášť, ve finále je jasné, že šlo spíš o cestu než cíl. Stoprocentně se tu využívá jako podpůrný bod i kritika společnosti a mnoho menších socio-kulturních témat. Celkově je to ale spíš zábavná jízda, která snadno udrží divákovu pozornost a fluše na něj jak skrytá moudra, tak humor i vážnější emoce. KVIFF 2023 ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Stejně jako se Antonio Lukič v předchozím svém filmu vyrovnával se vztahem k matce, tak tentokrát účtuje s otcem. Navzdory osobním prvkům se ale nejedná o autobigrafický traktát nýbrž o univerzálně pojatou tragikomickou absurdní road movie, kde příprava na cestu hraje zásadnější roli než cesta samotná. Může se sice zdát, že celé vyprávění je roztěkané a nesoudržné. Jenže, kde někteří spatřují nekoherentnost, tam jiní vidí jízlivou absurditu všedního dne plnou překážek, které dostávají postavy naloženy jobovsky shůry, kafkovsky od okolí, ale také sami od sebe vinou vlastní blbosti a sebezahleděnosti. Lukič vše zmíněné ukazuje stejným dílem jako tragédii i komedii. Konkrétní peripetie pak zpřítomňují nejen zdejší příběh dvojčat, ale také v obecné rovině ilustrují paradoxy historie východní Evropy, nejen ty velké dějepisné, ale především ty drobné osobní. Ve výsledku tak Lukičovo účtování s mýtem vlastního otce zrcadlí potřebu celého regionu pohlédnout do tváře vlastní minulost - ne nutně od ní dostat všechny odpovědi, ale prostě se s ní konfrontovat, protože jen potom lze konečně jít dál. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Vasja žije ako sa patrí, ale aj tak ho život trošku bije. A Kolja, to je presne ten typ, ktorý pláva životom ani nevie ako .. akoby ani nevnímal vážnosť tohto sveta. Niekedy veselé, niekedy smutné a niekedy skoro absurdné .. ale baví to celý čas. Scéna na klzisku za 10*. A muzika tiež výborná. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Film o dvou nedomrlých bratrech, jejichž životem zamává několik událostí, včetně nechtěného vážného zranění seniorky a hospitace jejich umírajícího otce kdesi v dalekém Lucemburku. Tón filmu neurčitě přeskakuje mezi vážným sociálním dramatem a komedií bohatou na scény a dialogy oplývající černým humorem. Podobně nesoustředěné je i vyprávění příběhu, jenž načíná drobné zápletky a zas je opouští, zdánlivě aniž by k něčemu vyloženě směřoval. V závěru ale nakonec přeci jen dojde k cestě obou bratrů do Lucemburku a k několika uspokojivě zakomponovaným zvratům, takže se snímek krom slovního humoru vykoupí i sérií fatálních momentů plných životní ironie. ()

BrusVejn 

všechny recenze uživatele

57. KVIFF - Film na pomedzí 3 a 4 hviezd. Prvá časť filmu odohrávajúca sa na Ukrajine je neskutočne vtipná, hlavne vďaka gangsterskému bratovi. Akonáhle sa film presunie na do zahraničia sa však väčšina komédie niekam vytratí a ku koncu už je to skôr len taka tragikomédia na pomedzí drámy. A v týchto polohách už ten film tak dobre nefunguje. Nakoniec som sa priklonil k 4 hviezde, keďže sa predsalen jedná o docela podarený kúsok z nečakanej filmovej krajiny. P.S.: Režisér sa zastavil po premietaní na krátky QnA a je veľmi vtipný a teším sa na ten teasovaný film o stredne veľkých ľuďoch ;) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama