Reklama

Reklama

Král a pták

  • Francie Le Roi et l'oiseau (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kreslený snímek Král a pták je dílem významného francouzského tvůrce animovaných filmů Paula Grimaulta, který spolu s Jacquesem Prévertem napsal i scénář. Myšlenka natočit film, volně inspirovaný pohádkou H. Ch. Andersena Pastýřka a kominíček, se zrodila již v roce 1946, kdy režisér poprvé spolupracoval s básníkem Prévertem na filmu Cínový vojáček, jenž vznikl rovněž na motivy Andersenovy předlohy. Když byl v roce 1950 film Pastýřka a kominíček hotov, nebyl s ním Grimault spokojen. V roce 1967 si vyžádal negativ, aby svůj snímek přepracoval. Finanční potíže i smrt Jacquese Préverta (1977) způsobily, že byl film dokončen až v roce 1979. Filmová pohádka nezapře, že na ní spolupracoval básník. Je prostoupena poetickým humorem i filozofickým poselstvím, které je sice v rámci pohádkové fabule dosti jednoduché, zato však podané s fantazií a nenucenou hravostí. Milenecký pár oživlých pohádkových postaviček pastýřky a kominíčka představuje kladnou hodnotu lásky, aktivním vyznavačem svobody a slunečních paprsků je zase pták; s vynalézavostí a vtipem se dokáže statečně postavit zlu, personifikovanému v postavě krále, despoticky vládnoucího monstrózní, odlidštěné dvorní mašinérii. Půvabné, vtipné dialogy, celkově vyvážená koncepce příběhu i pohrávání si se žánrem kreslené grotesky vysloužilo filmu v roce 1979 Cenu Louise Delluka a Stříbrnou medaili na XII. MFF v Moskvě 1981 v kategorii dětských filmů. [artfilm.cz] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

ripo 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé v rozprávke boli hlavne paralely s totalitarizmom a kultom osobnosti, ako aj s potlačovaním ľudských a osobných slobôd ... O to zaujímavejšie bolo, že to boľševik pustil do distribúcie .... !!! Možno si postačili s tým, že to je "len" rozprávka a Hans Ch. Andersen, ako aj francúzsky básnik Jacques Prévert sú zárukou progresu a nezávadnosti voči komunistickým režimom .... ()

mis-ko 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl ešte ako malé dieťa a zanechal na mne výrazné znamenie. Môj pohľad na svet animovaného filmu sa delí na obdobie pred a po tomto filme. Imaginácia zhmotnená v abstraktných obrazoch, kritika kontrolovanej spoločnosti, vynucovanie citov... nepopísateľné a v mojich (vtedy) naivných detských očiach absolútne zdrvujúce. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"Já vám teď povím příběh, skvělý příběh, který je celý pravda. Vždyť se taky stal mně a jiným." Ať už bych si zahnízděného na palácové střeše představovala kohokoliv, užvaněného tukana by tam neubytovaly ani moje nejdivočejší představy. To by ovšem byla škoda, protože rozličné invenční ptákoviny páchané ptákem a jeho potomstvem diváka baví, rozesmívají a krále přivádějí k infarktu, což diváka, bestii škodolibou, opět baví a rozesmívá. Egocentrismus krále dodá každému iluzi jeho vlastní skromnosti. A pastýřka s kominíčkem ... inu, jejich děti nejspíš postávají na komínech a pasou beránky na obloze. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jedno ze zásadních děl historie animovaného filmu. Nestárnoucí mix pohádky, satiry a grotesky režiséra Paula Grimaulta a z pera Jacquese Préverta diváky zavádí do fascinujícího prostředí opulentního zámku plného technologických vymožeností, kde se na pomoc chudému zamilovanému páru stíhanému nabubřelým tyranským vladařem postaví žoviální pták trousící ironické vtipy. Snímek nadchne každého bez rozdílu věku svou originalitou, zábavností a bezbřehou nápaditostí realizovanou především v architektonickém pojetí zámku. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Naštěstí je tahle pohádka jen velice volně inspirována tím pánem, který neměl rád děti a tak jim páchal zákeřně hnusné pohádky. V téhle pohádce je zlo potrestáno přesně tak, jak to má být. Hlavní hrdina, pták, představující svobodu, oprávněně sklízí uznání od všech svých zvířecích kolegů, které umí ukecat, neboť je polyglot. Dětského diváka může zaujmout samotná dějová linka, toho dospělého pak několik nepříliš utajovaných podobenství. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Při útěku kominíčka a pastýřky z královy ložnice je zparodován obraz J.B. Greuzeho "Rozbitý džbán". (Jezinka)

Reklama

Reklama