Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Efekty pěkné, jako pocta hrdinům bitvy o Británii ujde, ale jako film to moc nefunguje. Tedy aspoň po více než čtyřiceti letech. Místy je to nudné, příběhy postav jsou nezajímavé a nezapamatovatelné, stejně jako postavy samotné.Ony i ty efekty jsou sem tam až příliš nápadné. Opravdu zdařilé jsou ty letecké záběry, na proti tomu pozemní scény (bombardování Londýna) jsou již slabší a vypadají dost kulisovitě. Ale filmu nemůžu upřít historickou přesnost a poctu všem letcům, nejen britským, ale i polským, ČESKÝM a dalším. Viděl jsem verzi s dabingem, ale nemyslím, že by originální verze nějak ovlivnila mé hodnocení. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Hamiltonovy režisérké schopnosti lze ocenit snad jen s přihlédnutím k době vzniku. To málo, co Hamiltona odlišuje od průměrného režiséra té doby, se mi s odstupem času jeví jako bezvýznamné. V podstatě velmi stupidní manipulativně - ideologický blábol. Přesně ve smyslu toho, co řekl Jiří David o památnících 2. světové války: z takových ideologicky uvědomělých sraček se o opravdové válce nedovíme nic. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak skvěle natočené letecké souboje jsem ještě v žádným jiným filmu neviděl. Dodnes považuji za malý zázrak, že Anglie vyhrála. Když však vidím s jakým odhodláním a odvahou letci ve služnách RAF bojovali s německými letci, říkám si jen jedno - takhle se brání svoboda. Je zajímávé, že i když znám výsledek této bitvy stejně jsem během sledování tohoto filmu cítil velkou starost o osud celé Anglie. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený válečný film,který je o čtyři roky mladší,než Bitva v Ardenách,ale co se věrnosti techniky týká,je nesrovnatelně lepší.Pravda,Messerschmitty Bf 109 by potřebovaly doladit v oblasti od vrtule po kabinu,ale i tak jsou k poznání.Film je navíc výborně obsazen,takže by musel těžce selhat scénář nebo režisér,aby se nepovedl.Nic z toho se naštěstí nestalo a výsledkem je parádní podívaná,u které se člověk nestačí divit,co všechno se dalo natočit bez počítačových triků. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $13miliónov║ V prvom rade treba povedať že ide o zručne natočení film čo sa týka trikov a snímania kamery, kde citeľne chýba iba jediná maličkosť a to vystrelené náboje pri vzdušných prestrelkách, ináč sa na tie vzdušné súboje celkom dobre pozerá, aj keď väčšinou ide o riadny miš-maš, ktorý asi mali aj piloti bojujúci v takýchto podmienkach. Na moje prekvapenie sa lepšie pozeralo na to ako strategicky pripravovali Nemci útok ako na to ako Angličania bezhlavo tápali a čakali na každodenné letecké úderi. Herecky ambasábel vo filme len presviští, takže o nejakých významných úlohách ani chýru ani slychu, čo samozrejme nejak nevadí, lebo nudiť sa človek nemá kedy. /80%/ ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Namísto skutečných Messerschmittů Bf 109 bylo použito 27 letadel Hispano Aviación HA-1112-M1L, což je po válce ve Španělsku licenčně vyráběná Bf 109G (s několika modifikacemi, zejména použití motoru Merlin 500-45 namísto Daimler-Benz řady 600). Pro potřeby Bitvy o Británii bylo nutno je upravit, aby vypadaly co nejvíc jako Bf 109E, což kromě odpovídajícího zbarvení znamenalo například doplnit vzpěry pod vodorovné ocasní plochy, odstranit 20mm kanony Hispano HS-404 či "zhranatit" zaoblené konce křídel. (ryba443)
  • Obdobně jako u Messerchmittů, i filmové bombardéry Heinkel 111 pocházejí od španělského letectva. Bylo použito 32 kusů bombardérů CASA 2,111 (licenční Heinkel 111 H-16 s motory Merlin namísto Junkers Jumo 211). (ryba443)
  • Všechna letadla, která se ve filmu objeví (kromě španělského Junkersu Ju 52), pohání britský motor Rolls-Royce Merlin. (ryba443)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno