Reklama

Reklama

Život je krásný

  • USA It's a Wonderful Life (více)
Trailer
Drama / Fantasy / Rodinný / Romantický
USA, 1946, 130 min

Režie:

Frank Capra

Hrají:

James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi, Frank Faylen, Ward Bond, Gloria Grahame, H.B. Warner (více)
(další profese)

Nikdo není na světě zbytečný. Klasický vánoční příběh režiséra Franka CapryJamesem Stewartem v hlavní roli. Jestli existuje opravdu klasický vánoční filmový příběh, tak je to určitě Caprův Život je krásný, který měl svoji premiéru o Vánocích roku 1946. Byl to Caprův první snímek, natočený po druhé světové válce, kterou trávil jako dokumentarista (známá série Zač jsme bojovali), a známý tvůrce v něm chtěl apelovat na dobrou stránku komplikované lidské povahy. V době své premiéry se Život je krásný dočkal velmi smíšeného přijetí odbornou kritikou a rovněž tak vlažného diváckého zájmu (po prvním uvedení v kinech byl stále prodělečný). Byl sice nominován na pět Oscarů (nejlepší film, režie, herec v hlavní roli – J. Stewart, střih a zvuk), ale žádného nezískal v těžké konkurenci jiného klasického díla, Wylerových Nejlepších let našeho života. Caprovi se ani dalšími filmy nikdy nepodařilo navázat na skvělé úspěchy ve třicátých letech. Zlom přišel v roce 1974, kdy vinou nepozorného úředníka nebyl obnoven copyright filmu a ten přešel do veřejného vlastnictví (public domain). Jakákoli televizní stanice, která měla k dispozici vysílací kopii, ho mohla hrát zadarmo, kolikrát se jí zalíbilo. Díky častému hraní na obrazovce se také tento snímek stal tím, čím je dnes – opravdovou filmovou klasikou. Caprův sen o tom, že tohle bude jeho nejlepší film, se po letech naplnil. Vlastní příběh George Baileyho (vynikající James Stewart), který se dostane do těžké životní deprese, z níž ho dostane anděl druhé kategorie Clarence, vznikal poněkud kuriózním způsobem. Když Philip Van Doren Stern, autor krátké povídky Největší dar, nemohl najít žádný časopis, který by ji publikoval, poslal ji jako vánoční pohlednici svým přátelům. Díky kladnému ohlasu se dočkala nejen zveřejnění ale i prodeje filmových práv společnosti RKO, která její zfilmování nabídla Franku Caprovi. Natáčelo se na filmovém ranči RKO v kalifornském Encinu, kde bylo na ploše čtyřech akrů postaveno fiktivní severoamerické městečko Bedford Falls. Vzhledem k tomu, že mimořádnou úlohu ve filmu hraje sníh, který v Kalifornii existuje jen na vrcholcích hor, bylo nutné použití umělého sněhu. Do té doby používané obílené ovesné vločky byly dost hlučné, což by vylučovalo použití kontaktního zvuku, na němž Capra trval. Proto přišli specialisté z trikového oddělení RKO s náhražkou, tvořenou foamitem (chemická směs z hasicích přístrojů), mýdlem a vodou, a za tento nápad byli oceněni zvláštním technickým Oscarem. Vedle Jamese Stewarta se ve filmu objevují další skvělí herci – Donna Reedová (jeho žena Mary), Lionel Barrymore (zlý pan Potter), Thomas Mitchell (popletený strýček Billy) a Henry Travers (Clarence). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (448)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nádherný film! Již samotný úvod navodil skvělou atmosféru, která byla sama o sobě na 5*! Následně byl snímek také skvělý a záživný, neustále se něco dělo, avšak celkově mi prostředek přišel nejslabší. Jakmile však nastala pasáž s 8000 dolary, nabral počin Franka Capra úžasný spád a celá fantasy část je neskutečně dokonalou podívanou s jedinečnou myšlenkou (jaký by byl život, kdybych se nenarodil?). Závěr snímku pak úžasně vysvětluje název Život je krásný. Poslední minuty jsou tak krásně lidské, emotivní a působivé, že i bez závěrečné hluboké myšlenky napsané v knize, je nutno dát 5*! O hereckých výkonech není třeba se rozepisovat. James Stewart dokonalý jako vždy. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Krásna klasika Franka Capru, môjho obľúbeného režiséra, ktorý de - facto vytvoril posledný skvelý počin, čo niečo znamená, tým pádom sa rozlúčil s výnimočnou úspešnou kariérou, po vojne to už nebolo, ako predtým. Má pravdaže aj filmy po Život je krásny s Jamesom Stewartom a Donnou Reed, ale úprimne : „ Ktoré snímky potom sú ešte tie, ktoré si radi / y pripomínate ? ” Neuveriteľne pozitívny film o chlapíkovi menom George Bailey, ktorému môžu viacerí ďakovať, lebo tento človek koná dobré skutky, zachraňuje doslova krky, pričom nebyť jeho, veci by sa mali inak. Raz príde k takmer neriešiteľnej situácii, z ktorej ťaží zbohatlík Henry F. Potter, ktorý využije moment, keď dôjde ku strate väčšieho balíku peňazí, ktoré stratil nechtiac Georgov strýko Billy, vtedy sa mu chce Potter pomstiť za to, že sa nenechal zapredať a nevzdal sa rodinnej firmy, tak si myslí, že mu zapečie, volá naň políciu, skrátka praje mu to najhoršie. George je zúfalý, nevie, čo ďalej, motá sa po moste a premýšľa, že spácha samovraždu skokom z mosta. Tesne pred ním skočí anjel Clarence, ktorého zachráni, ale je to naopak, a vtedy si George po čase želá: „ ABY SA NENARODIL. ” Čo by bolo s okolím, ktoré dôverne pozná, čo by bolo s ľuďmi, ktorí ho poznajú... Nič, lebo sa nenarodil, takže NEEXISTUJE, postavy, ktorých pozná sú, ale úplne inak. Okolie je, ale tiež inak. Brat mu zomrel, lebo ho nezáchranil, lekárnik, ktorý chcel urobiť hlúposť, tak ju aj urobil... a pod. Jednoducho George Bailey bol predurčený BYŤ, ŽIŤ, aby pomáhal, oženil sa s krásnou ženou Mary. Kurňa, DONNA REED je fantastická !!! Splodil štyri deti a cetera, cetera a cetera. Ak by George nejestvoval, tak OSUDY niektorých ľudí by sa odvíjali trošku radikálnejším spôsobom, negatívnym smerom. PS : Najväčšia vianočná klasika všetkých čias v AMERIKE. Tři oříšky pro Popelku s Libušou Šafránkovou a Pavlom Trávníčkom vládne zase u nás, kde rok, čo rok ju opakujú večnými reprízami, ale za vznik vďačíme našim západným susedom Čechom, boli sme vtedy síce spojení, ale je to ich výtvor. A posledná scéna, keď sa George vráti DOMOV, tak je šťastný ako BLCHA, uvedomil si absolútne všetko, lebo to zažil na vlastnej koži, alternatívny vesmír... Ja som bol tak dojatý, že jedna slza neostala suchá... Veľký OBDIV ! ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

Propracovaný, brilantně napsaný a stylisticky natočený film. Takřka dvou a čtvrt hodinové vyprávění s precizním kauzálním propojením všech prvků, v němž rána stíhá ránu a každý okamžik má své pevné místo v organizaci filmu. Život je krásný vlastně vůbec není tak "krásný" a "kladný", jak se tvrdí. Naopak jde o relativně depresivní dílo o tom, že naděje jsou falešné iluze a že pokud máte být skutečně dobrým člověkem, musíte obětovat vlastní sny. Frank Capra představuje fikční svět, kde s poctivostí nejen nedojdete nejdál, ale nedojdete skoro nikam a jediným zadostiučiněním může být poznání, že bez vás by byl daleko horším místem. Navíc se do té doby nikdo neodvážil spojit příběh o síle rodiny a amerického maloměsta s nejtemnějšími vizemi filmů noir, přičemž se během jedné půl hodiny poruší mnohá klasická narativní pravidla. Konec je sice šťastný... ale současně zatraceně ironický. PS: Film existuje i ve zrůdné kolorované verzi (střílet!), která je devátým kruhem pekla de facto vždy - ale v tomto případě navíc zásadním způsobem deformuje stylistické strategie v celku filmové formy, takže rozhodně doporučuji vidět jen původní černobílou podobu. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého jsem si pořád kladl otázku, proč že se tohle stalo klasikou? Ale pak přišla poslední půlhodina a já věděl, že kvůli tomuhle. Překrásný film, jehož konec je tak krásný, až se některým cynikům bude chtít zvracet… jejich chyba, protože si neuvědomují, že život je opravdu krásný a někdy prostě potřebujeme jen menší zázrak… nebo většího strážného anděla. 100 %. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

klenot světové (resp. americké) kinematografie o dobrákovi, který právě na své dobráctví doplácí a neustále je nucen obětovat své vlastní sny kvůli druhým... ve druhé polovině začne sice film působit trochu natahovaným dojmem a zejména procházka s andělem je zbytečně dlouhá (a trochu otravná díky "natvrdlosti" hlavního hrdiny), ovšem pak přijde závěr, který by dnes byl hodnocen jako obrovské klišé, ale v takřka 70 let starém snímku působí neuvěřitelně přirozeně, upřímně, laskavě a mile.. suma sumárum jde bez debat o jeden z nejdojemnějších filmů, co jsem kdy viděl.. ty nejsilnější 4* ()

Galerie (72)

Zajímavosti (67)

  • První a zároveň poslední film, jenž Frank Capra produkoval, financoval, režíroval a rovněž byl spoluautorem scénáře. (džanik)
  • Když opilý strýc Billy (Thomas Mitchell) opouští dům George Baileyho (James Stewart), zdá se, jakoby klopýtal přes nějaké odpadky na chodníku. Ve skutečnosti v okamžiku kdy opustil záběr, jeden člen štábu vhodil nějaké odpadky do koše. Oba herci pokračovali ve scéně a režisér Frank Capra se rozhodl tuto "chybu" použít v konečném sestřihu. Věc dopadla dobře i pro autora nechtěného zvuku, Capra ho ocenil 10 dolary za vylepšení zvuku. (Kulmon)

Související novinky

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

16.06.2022

Slavnostní zahájení 48. Letní filmové školy proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho… (více)

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama