Reklama

Reklama

Tři králové

(seriál)
  • angličtina Three Kings

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál čerpá ze skutečných událostí období druhé světové války. Dobrodružný špionážní příběh volně líčí činnost legendární trojice důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa, podplukovníků Josefa Balabána, Josefa Mašína a štábního kapitána Václava Morávka. Tito tři důstojníci patřili k těm příslušníkům naší prvorepublikové armády, kteří nejen morálně, ale i fakticky odmítli demobilizaci a nepřešli ani do civilu, ani nevstoupili do vládního vojska. Po okupaci země hitlerovským Německem okamžitě vstoupili do ilegality a v odbojové organizaci Obrana národa vedli s nacistickou přesilou statečný, i když předem prohraný zápas. "Televizní román" scenáristy Ondřeje Vogeltanze a režiséra Karla Kachyni vypráví o lidech, kteří se nepodřídili žádnému jinému diktátu než příkazu svého svědomí. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně zpracovaný seriál o Druhém odboji na území Protektorátu, který líčí příběh takzvaných Tří králů, kteří vedli odbojovou skupinu proti německým okupantům. Příběh je opravdu velmi smutný a dojemný a zároveň se pohybuje poměrně blízko skutečným událostem na prakticky faktografické rovině. Výborný Vladimír Javorský, který ztvárnil postavu št. kpt. Morávka, jeho herecké výkony zde jsou opravdu neskutečně věrohodné skutečnému člověku. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že od puštění seriálu mě odrazoval hlavně Vladimír Javorský, jehož Morávek je defacto hlavní postavou příběhu. Prostě mi přijde, že se měl na roli alespoň trochu fyzicky připravit. Morávek byl sice hubený a měl podobnou postavu, ale byl to voják a určitě se udržoval v nějaké kondici. Javorský je je kost a kůže. Prostě mi to přijde škoda, protože jinak podoba Javorského a Morávka je skoro k neuvěření a Javorský to zahrál též dobře. Obavy byly sice z velké části zbytečné, ale pořád to zamrzí. Seriál je postavený na hereckých výkonech, ale má i slušné produkční hodnoty. Brzy seriál zaujme a člověk prožívá příběh spolu s hrdiny. Je vidět, že se Kachyňa snažil, jak mu to jen podmínky dovolily. Co je ovšem úplně zbytečně přidané jsou scény z kabaretu, kde se děj ani neodehrává, ale jsou tam jen jako jisté intermezzo. Jistě potěší, že se poslední souboj Morávka natáčel přibližně v lokacích, kde se událost skutečně stala. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se mi líbil moc. Líbilo se mi téma, zpracování i herecké výkony v hlavních rolích. Co se mi napak nelíbilo, byly historické nepřesnosti a některé zbytečné fabulace navíc - za to ten bod dolů. Ale jak říkám, je to dobré - lepší český seriál z posledních let je snad jen I ve smrti sami. Pokud vás tohle dějinné období zajímá, určitě se na to podívejte. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tři Králové jsou dost povedeným televizním seriálem o mužích na jednu stranu opředených řadou legend a smyšlenek, a na druhou stranu takřka zapomenutých. Velkým kladem jsou herecké výkony, a to nejen představitelů a představitelek rolí hlavních, ale i těch vedlejších (např. Jan Hrušínský). Moje historické znalosti jsou jen povšechné, a tak to, že na mě toto Kachyňovo dílo působilo dojmem realistickým, berte jen jako čistě subjektivní vyjádření. Nicméně neodpustím si dodat, že smrt škpt. Morávka je podána "ve znění" tehdy uznávané verze (sebevražda poslední střelou), která byla v roce 2007 přesvědčivě prokázána jako nepravdivá. Jen mi vrtá hlavou, že do té doby po onom pitevním protokolu nikdo nepátral...no nic, historie je plná větších záhad (jako třeba proč si skoro všichni myslí, že ten Schindler byl takový hodný strýček od Svitav) a na hrdinskosti oněch "tří králů" B+M+M to stejně nic nezmění. Z televizních hraných filmů/seriálů o druhé světové válce jde rozhodně o jeden z těch lepších, a já dávám 80%. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se na pás nepovedl přenést ten psychický tlak a léta strachu před odhalením, nedůvěru v podstatě ke každému, ukrývání po studených dírách, nemoci atd. V seriálu to vypadá trochu jako sranda, ale nebyla ani trochu. Němci postupně rozbili skoro celý odboj. To vlastně film popisuje. Pak teprve začali seskakovat parašutisti se adresami kontaktů, které už nebyly platné nebo před nimi zabouchly dveře. Systematickou práci gestapa, zpočátku trochu amatérskou, postupně pečlivější, snímek zpracovává docela pěkně. Chytnou Balabána i Mašína. Od té chvíle co Morávek zůstane sám je to ale nefalšované drama, Javorský je famózní. Finální přestřelka je parádní a na konci jsem měl v očích slzy. 85% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Podle nedávno - až zázračně nalezeného pitevního protokolu - si kapitán Morávek nevzal život  sám, ale byl zastřelen. (sator)
  • V roce 1940 bylo Václavu Morávkovi 36 let, stejně jako Vladimíru Javorskému při natáčení v roce 1998. Josefu Mašínovi bylo 44 let, Karlu Heřmánkovi pak při natáčení 51 let. Josefu Balabánovi bylo 46 let, Janu Vlasákovi bylo v době vzniku seriálu 55 let. (DecentFellow)
  • Krajčírstvo, v ktorom odbojári z času na čas prebývajú, nesie názov "Pánský krejčí J.Carda, důstojnické uniformy na míru zde" (7. diel, 04:51). Zrejme sa jedná o odkaz na Josefa Cardu, predstaviteľa nemeckého agenta Holma alias Reného. (AAsniper)

Reklama

Reklama