Reklama

Reklama

Úkol: Zavraždit ďábelského vraha Obergruppeführera Reinharda Heydricha. Místo: Praha. Název operace: Operace „DAYBREAK”. Režisér Lewis Gilbert (Agent, který mě miloval, Moonraker) natáčí film na místech, kde se odehrály i skutečné události. Válečný příběh statečných Čechů, kteří se postavili na odpor nacistické Říši v misi provedené v roce 1942, která vdechla novou naději Spojencům. Budete svědky šílených odvetných akcí nacistů, včetně vyhlazení Lidic. Spatříte poslední statečný odpor sedmi vlastenců. Obyčejných lidí podle běžných měřítek, ale hrdinů podle všech ostatních. (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (44)

majo25 

všechny recenze uživatele

Slušne natočený film o atentáte na Heydricha, podobný česko-slovenskému o 11 rokov staršiemu kúsku. Od začiatku sa ide na vec, žiadne dlhé úvodné naťahovačky nenastávajú. To, či išlo do detailov o hodnoverne natočený atentát, nedokážem posúdiť, ale prekvapilo ma, že sa objavil aj prvý pokus na vlakovej stanici. Čo pokrivkáva, sú herci, až na tradičného predstaviteľa nacistov - Doffringa - je ostatok iba priemer. Objaví sa tu pár českých hercov - všetci však iba v drobných rolách. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdepak, Atentát je jen jeden. Na Operaci Daybreak mi vadilo o dost víc věcí než kolik mě jich zaujalo, a to je špatně. Ano, akce je natočena relativně dobře, ale s historickými fakty scénář kouzlí místy až prapodivně, hudba je jako vystřižená z nějakého levňoučkého televizního filmečku, herci děsní (obzvlášť představitel Karla Čurdy je nebývale tupý zjev)... A do toho řada nechtěně komických situací, jako když britský důstojník Gabčíkovi a Kubišovi na začátku filmu vysvětluje, kdo je Heydrich a co je to ten protektorát Čechy a Morava. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý koprodukční snímek o dění kolem atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, který daleko více vyznívá jako okupační dobrodružný film, než jako historická výpověď skutečné události. Co se týče právě té reálnosti a ryze přimyšlených či vyloženě vymyšlených dějství, je to asi tak padesát na padesát. Několik reálných sekvencí tu skutečně je a hlavně co se týče scén kolem kostela se viditelně tvůrci inspirovali Sequensovým snímkem ´Atentát´. Po dějové stránce však šli v příběhu mnohem dál a více ho rozvinuli. Do nebe volající však nejsou jen vymyšlené věci, což nakonec ve filmech dle skutečné události není nic neobvyklého, ale množství filmových chyb. Asi ta největší je ve scéně právě u toho kostela, kdy ho německá armáda obsazuje a v pozadí ve směru k Vltavě je jasně vidět projíždějící červený autobus Karosa ŠM 11, který se začal vyrábět někdy na konci 60. let. A co ty odhazované granáty v kostele? Na to, kolik jich tam vybuchlo by ten kostel musel být pořádně zdemolovaný, ale světe div se, po výbuších nikde nebyl ani škrábanec. Ani díra na zemi. Hm... vskutku podivné. To o profesionalitě opravdu nesvědčí. Martin Shaw v roli Karla Čurdy je k nepoznání. Proboha, proč mu dali ten knír? Ve snímku si zahráli i čeští herci včetně zpěváka Josefa Laufera, ale figurují jen jako kompars. Jen Jiří Krampol jednou pronesl snad dvě kratičké věty. Snímek je naprosto špatný snad ve všem. Těžko říci co bylo příčinou, ale na tomhle pracovat byla opravdu ztráta času. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

A už to vyplavalo, všechno naprášil Doyle z CI5! I když můžete mít na konci vztek, jak tuhle koprodukci zvrtali, stejně vás na konci mrazí. O Kubišovi a Gabčíkovi a jejich boji do poslední kulky už jsme se učili na základce za soudruhů. Ta poslední kulka tu ovšem není, jen kvanta vody. V malých rolích čeští herci, z nichž nejtvrdší pěsti má zde neuvedený Zdeněk Srstka. Viděno v anglickém a částečně německém originále, můžeme-li tak předabované Čechy nazývat. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ona to zase není úplně špatná filmařina a člověka zaplesá u srdce, že si někdo ze světových filmařů vzpomněl na tento, ve své době ojedinělý, čin našeho odboje a věřím tomu, že neznalé Američany mohlo Gilbertovo pojetí atentátu na Heydricha oslovit. Jenže našinec se na to bude koukat skrze prsty, protože vesměs tuto část našich dějin známe a tudíž nás ty nesmysly bijí do očí. Nevím jak ostatní, ale přes to já se nedokážu přenést. Navíc musíme, chtě nechtě, srovnávat se Sequensovým Atentátem. A ten je po všech stránkách povedenější, což platí zejména pro obsazení. Ačkoliv proti hercům v zásadě nic nenamítám (kromě Čurdova představitele), tak Jelínkovi, Mrkvičkovi a spol. nesahají ani po kotníky. Pomalu se blíží nové Ellisovo zpracování, na které se těším a zároveň se ho obávám, ale jsem si takřka jist, že horší než tohle nebude. 30% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • V tomto spracovaní atentáta na Reinharda Heydricha je ukázaný i prvý pokus o atentát na železničnom nástupišti. (andykovac)
  • Heydrichova (Anton Diffring) uniforma má na límci insignie SS-Gruppenführera, nikoliv SS-Obergruppenführera, což byla Heydrichova skutečná hodnost. (vangobseck)
  • Bylo zdůrazněno, že se natáčelo v Praze, takže lze dobře rozeznat některé lokality. K prvnímu kontaktu Gabčíka a Kubiše s pražskými odbojáři dojde ve škole U Vršovického nádraží, samotný atentát se odehrává ve zlomu ulice Radlická (Smíchov), nedaleko současného vyústění tunelu Mrázovka. Dalšími místy, kde se natáčelo, bylo Malostranské náměstí a Rudolfinum. (Robbi)

Reklama

Reklama