Reklama

Reklama

Úkol: Zavraždit ďábelského vraha Obergruppeführera Reinharda Heydricha. Místo: Praha. Název operace: Operace „DAYBREAK”. Režisér Lewis Gilbert (Agent, který mě miloval, Moonraker) natáčí film na místech, kde se odehrály i skutečné události. Válečný příběh statečných Čechů, kteří se postavili na odpor nacistické Říši v misi provedené v roce 1942, která vdechla novou naději Spojencům. Budete svědky šílených odvetných akcí nacistů, včetně vyhlazení Lidic. Spatříte poslední statečný odpor sedmi vlastenců. Obyčejných lidí podle běžných měřítek, ale hrdinů podle všech ostatních. (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (44)

majo25 

všechny recenze uživatele

Slušne natočený film o atentáte na Heydricha, podobný česko-slovenskému o 11 rokov staršiemu kúsku. Od začiatku sa ide na vec, žiadne dlhé úvodné naťahovačky nenastávajú. To, či išlo do detailov o hodnoverne natočený atentát, nedokážem posúdiť, ale prekvapilo ma, že sa objavil aj prvý pokus na vlakovej stanici. Čo pokrivkáva, sú herci, až na tradičného predstaviteľa nacistov - Doffringa - je ostatok iba priemer. Objaví sa tu pár českých hercov - všetci však iba v drobných rolách. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dovedu si představit, že natočit celovečerní film s námětem atentátu na Heydricha v socialistických časech s probíhající normalizací vyžadovalo asi hodně úsilí. Dlužno poznamenat, že ulice Prahy tomu filmu dali nenahraditelné možnosti a věrnou kulisu. Netřeba připomínat, že mnoho věcí bylo samozřejmě ve skutečném atentátu docela jinak. Tady je jisté, že tvůrce spíše akčních filmů Lewis Gilbert zřejmě nijak zvlášť neusiloval o odkrývání toho, jak to všechno vlastně do detailu bylo. Proto je ve filmu tolik blbostí. Nicméně existují i konspirační úvahy, že ve finální akci to bylo možná jinak. A to tak, že Kubiš hodil nejdřív bombu a poté auto pokropí dávkou Gabčík ze Stengunu. Při natáčení tohoto filmu roku 1973 byl použit skutečný Heydrichův Mercedes jako v Atentátu z roku 1964 od Jiřího Sequense, pouze místo na rohu Radlické ulice již nebylo autentické, jako v předešlém filmu. Za velmi povedené považuji ztvárněnou postavu arogantního Reinharda Heydricha, která do podoby docela pasuje. Závěrečná akce parašutistů ukrytých v kostele svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici nebyla také úplně špatná. Vše ostatní už je taková ta splácanina v americkém stylu. ()

Reklama

manonfire 

všechny recenze uživatele

Doyle jako Čurda.....to je tak bizar, že jsem si to musel zkouknout. Zdejší kritika je přehaná, ač sám nemám rád, když se filmové rekonstrukce reálných událostí jakkoliv vychylují z roviny pravdy, nezdá se mi, že by tady tvůrci tolik blamovali ve prospěch svého movie. Vlastně jsem čekal podle zdejších znechucení Šest medvědů s Cibulkou a on se dostavil vcelku na americké poměry obstojný popis dějin, který kolaboval spíše v detailech nepodstatných. Samotná akce byla velmi dobrá, problém byl spíš v jakési artové plochosti režie, stejně tak castingu. Příběh prostě tam dole v zaplavené kryptě skončil tak nějak bez citového zaangažování se, a přitom to mohlo bejt drásající, páč ta předloha je silná jak hovado, a to přesto, že samotnej atentát byl v reálu neskutečná klauniáda. 50% ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Jan Kubiš a Josef Gabčík se tam nahoře musí za břicho popadat při pohledu na toto americké historicky naprosto překroucené dílo, které u českého diváka notně evokuje úsměv na rtech. U takového tématu by se to stávat nemělo. Čeští filmaři by měli zapomenou na trapnou radoby uměleckou tvorbu a měli by se podívat do naší nedávné minulosti. A právě na motivy atentátu na Heydricha byl mohla vzniknout opravdu dokonalá podívaná plná hrdinství, lásky, sebeobětování a zrady... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdepak, Atentát je jen jeden. Na Operaci Daybreak mi vadilo o dost víc věcí než kolik mě jich zaujalo, a to je špatně. Ano, akce je natočena relativně dobře, ale s historickými fakty scénář kouzlí místy až prapodivně, hudba je jako vystřižená z nějakého levňoučkého televizního filmečku, herci děsní (obzvlášť představitel Karla Čurdy je nebývale tupý zjev)... A do toho řada nechtěně komických situací, jako když britský důstojník Gabčíkovi a Kubišovi na začátku filmu vysvětluje, kdo je Heydrich a co je to ten protektorát Čechy a Morava. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Vonkajší otvor do katakomb kostola, v ktorých sa parašutisti ukrývali, je zachovaný v dobovej podobe, t.j. so stopami po strelách. Nad otvorom, ktorým sa nacisti pokúšali parašutistov najprv plynom udusiť a neskôr vodou vytopiť, sa nachádza pamätná tabuľa. (Tomas_PO)
  • Karel Čurda v jednom letadle s Gabčíkem a Kubišem neletěl, nebyl členem výsadku Anthropoid, Silver A či Silver B. Účastnil se operace „Out Distance“, jejíž úkolem byla pomoc skupině Silver A. S Čurdou letěli Adolf Opálka a Ivan Kolařík. Zatímco Kubiš a Gabčík seskočili na území Protektorátu Čechy a Morava 29. prosince 1941, Čurda byl vysazen až o čtvrt roku později (28. března 1942). Nebyl ženatý a neměl dítě. (Robbi)
  • Jan Kubiš (Timothy Bottoms) nespáchal sebevraždu v kryptě kostela, jak je znázorněno, ale byl smrtelně raněn při přestřelce s příslušníky SS a zemřel až během převozu do nemocnice. (vangobseck)

Reklama

Reklama