Reklama

Reklama

Úkol: Zavraždit ďábelského vraha Obergruppeführera Reinharda Heydricha. Místo: Praha. Název operace: Operace „DAYBREAK”. Režisér Lewis Gilbert (Agent, který mě miloval, Moonraker) natáčí film na místech, kde se odehrály i skutečné události. Válečný příběh statečných Čechů, kteří se postavili na odpor nacistické Říši v misi provedené v roce 1942, která vdechla novou naději Spojencům. Budete svědky šílených odvetných akcí nacistů, včetně vyhlazení Lidic. Spatříte poslední statečný odpor sedmi vlastenců. Obyčejných lidí podle běžných měřítek, ale hrdinů podle všech ostatních. (Warner Home Video CZ)

(více)

Zajímavosti (20)

  • Do české kaskadérské skupiny hrající ve filmu se nechal najmout i Jan Kraus, protože v té době nevycházel s penězi. (sator)
  • Bylo zdůrazněno, že se natáčelo v Praze, takže lze dobře rozeznat některé lokality. K prvnímu kontaktu Gabčíka a Kubiše s pražskými odbojáři dojde ve škole U Vršovického nádraží, samotný atentát se odehrává ve zlomu ulice Radlická (Smíchov), nedaleko současného vyústění tunelu Mrázovka. Dalšími místy, kde se natáčelo, bylo Malostranské náměstí a Rudolfinum. (Robbi)
  • Průmyslový palác holešovického výstaviště s čelním prostranstvím ve filmu nahrazuje tehdy uzavřený vchod historické budovy pražského hlavního nádraží, kde před ním byla rozestavěná nová odbavovací hala. (Ganglion)
  • Reinhard Heydrich měl v době atentátu 38 let, herec Anton Diffring, který jej ztvárnil, se svým zjevem i skutečným věkem blížil šedesátce. (vangobseck)
  • Chladné a deštivé počasí ve filmu neodpovídá skutečnému májovému a červnovému, které panovalo v době, kdy byl atentát realizován. (vangobseck)
  • Ve scéně natočené na Staroměstském náměstí je znázorněn autobus Praga RND z roku 1949. (vangobseck)
  • Vonkajší otvor do katakomb kostola, v ktorých sa parašutisti ukrývali, je zachovaný v dobovej podobe, t.j. so stopami po strelách. Nad otvorom, ktorým sa nacisti pokúšali parašutistov najprv plynom udusiť a neskôr vodou vytopiť, sa nachádza pamätná tabuľa. (Tomas_PO)
  • Kostol, v ktorom sa parašutisti ukrývali, sa nachádza na rohu ulíc Resslova a Na Zderaze v Prahe 2. Jeho súčasný názov je Chrám svatých Cyrila a Metoděje. Oproti kostolu sa v súčasnosti nachádza Krčma u Parašutistů. (Tomas_PO)
  • Žiadny prvý pokus o atentát na železničnom nástupišti nebol v skutočnosti plánovaný, a ani sa neuskutočnil. (vangobseck)
  • V tomto spracovaní atentáta na Reinharda Heydricha je ukázaný i prvý pokus o atentát na železničnom nástupišti. (andykovac)

Reklama

Reklama