Reklama

Reklama

Úkol: Zavraždit ďábelského vraha Obergruppeführera Reinharda Heydricha. Místo: Praha. Název operace: Operace „DAYBREAK”. Režisér Lewis Gilbert (Agent, který mě miloval, Moonraker) natáčí film na místech, kde se odehrály i skutečné události. Válečný příběh statečných Čechů, kteří se postavili na odpor nacistické Říši v misi provedené v roce 1942, která vdechla novou naději Spojencům. Budete svědky šílených odvetných akcí nacistů, včetně vyhlazení Lidic. Spatříte poslední statečný odpor sedmi vlastenců. Obyčejných lidí podle běžných měřítek, ale hrdinů podle všech ostatních. (Warner Home Video CZ)

(více)

Zajímavosti (20)

  • I zde se objevuje chyba, které se dopouští více těch, kteří zpracovávají látku o atentátu na Heydricha a následném boji výsadkářů v kryptě svatého Cyrila a Metoděje. Kubiš tam doopravdy nebyl, toho zranili Němci už v boji v lodi kostela. A Gabčík s Kubišem se ani náhodou nezastřelili navzájem. (Robbi)
  • Kubiš rozhodně nedojel na kole z Holešovic až na Staroměstské náměstí, nýbrž podle dohody na smluvené místo ve Staré Libni. Jindřiška si tedy nemohla vyzvednout kolo z místa naproti staroměstského orloje. (Robbi)
  • V osudný den 27. května 1942 necestoval Heydrich s doprovodem, takže je nesmysl, že by ho během cesty opustil. Při atentátu je zřetelně vidět areál smíchovského nádraží a moderní sloupy MHD na tramvajové zastávce. Zdůrazňovat tu zastřelení Heydrichova řidiče na lávce nad smíchovským nádražím je už jenom drobností, Johannes Klein byl pouze postřelen do nohy. (Robbi)
  • V roce 1941, kdy se film odehrává, ještě jezdily přes Staroměstské náměstí tramvaje. Trať v úseku Právnická fakulta, Staroměstské náměstí, Celetná a Prašná brána byla zrušena až v roce 1960. (Robbi)
  • Karel Čurda v jednom letadle s Gabčíkem a Kubišem neletěl, nebyl členem výsadku Anthropoid, Silver A či Silver B. Účastnil se operace „Out Distance“, jejíž úkolem byla pomoc skupině Silver A. S Čurdou letěli Adolf Opálka a Ivan Kolařík. Zatímco Kubiš a Gabčík seskočili na území Protektorátu Čechy a Morava 29. prosince 1941, Čurda byl vysazen až o čtvrt roku později (28. března 1942). Nebyl ženatý a neměl dítě. (Robbi)
  • Heydrichova (Anton Diffring) uniforma má na límci insignie SS-Gruppenführera, nikoliv SS-Obergruppenführera, což byla Heydrichova skutečná hodnost. (vangobseck)
  • Jan Kubiš (Timothy Bottoms) nespáchal sebevraždu v kryptě kostela, jak je znázorněno, ale byl smrtelně raněn při přestřelce s příslušníky SS a zemřel až během převozu do nemocnice. (vangobseck)
  • V čase 1h 38m 48s sa vo filme objaví autobus Karosa ŠM 11, ktorý sa však začal vyrábať až v roku 1961. Má klasický mestský červeno-krémový náter. (Tomas_PO)

Reklama

Reklama