Reklama

Reklama

Hrob světlušek

(neoficiální název)
  • Japonsko Hotaru no haka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit. (Fabienne)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (380)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Říkejte mi hnusný cyniku, nadávejte mi do hloupého mainstreamového diváka, ale podle mého je tohle nehorázná nuda, kterou zachraňuje pár opravdu skvělých scén (první vypuštění světlušek v krytu, například). Nehorázné hraní na city, na animák jsou tu některé vážně drsné scény (ok, válka je hnus, ale musíme to cpát před oči malým dětem, pro které je tohle nejspíše určeno?) Celkově je tohle dost ponurý film, na který jsem nebyl připraven. Zkrátka - po Cestě do fantazie je tohle další japonský animák, který je zde hodně nadhodnocený. 40 %. P. S. A ta úmyslná hra na city jde poznat v některých chybách tohoto snímku - kluk ví, že má po matce nějaké peníze v bance, ale nejdříve bude krást a až je sestra téměř mrtvá, jde ty peníze vybrat. Uniklo mi něco, nebo tohle je jen důkaz jisté blbosti tohohle filmu? ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších filmů, jaké jsem kdy viděl, a další výhra japonské animované tvorby nad hranou Hollywoodskou. Malý Seita se za války snaží přežít se svoji sestřičkou Setsuko, zdánlivá idila se však záhy zhroutí a konec (začátek) nemůže být jiný, než tragický. Lidé jsou jako světlušky. Jejich malé životy, byť plné světla, nečekaně a předčasně hasnou, a jediné co po nich zbyde, je bezvýznamná hromádka popela, nasypaná v krabičce od bonbónů. Seita v noci 21. září 1945 zemřel. Jedna bezvýznamná světluška v noci 3. září plakala. ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Ani za všechny prachy světa nepohopím ten nejjemnější cit, co hraje v duších Japonského anime. Klekat si a řvát kvůli válce v hrané naturalistické verzi už se dělo tolikrát, že patřičný náboj je každou generací těžší objevit. Ale v kruté válce jedna z nejstrašněji se projevujících zemí má lék na bolístky vlastní existence mimo hranou kinematografii. Animovaný Hrob světlušek tasící konflikt očima těch nejméně vinných se skrz své nechápající hrdiny vyrovnává i s náročnou otázkou morálního selhání každého jednotlivce a pokládá nesmírně aktuální otázky. Málokterý film tak sugestivně líčí osobnost vlastních lidí s neskrývanou kritičností, ale i pochopením. Kritice neujdou ani naši hrdinové, jejichž osud je dle východních měřítek vysoce dojemný a krutý. Pro někoho doják, pro někoho lupič kapesníků na rok dopředu... Jedno je jisté, výborná animace a nesmírně silný příběh, který s patřičným odstupem dělá pomník bezejmenným triptelům velké války, dělá s Hrobu světlušek skutečné animované veledílo. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Bohužel se mě moc nelíbilo, vadilo mě citové vydírání, které bylo na mě až moc. Jistě, že tento smutný animák nenechá chladného každého, ale přes tu přehnanou sladkost jsem se nedokázal vcítit a film na mě nezapůsobil. Mé hodnocení slabé 2 hvězdičky, jelikož jsem se dosti nudil a v určitých momentech se mě Hrob Světlušek dost příčil.... ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nebudu hodnotit, protože jsem tuhle totální sračku nedokoukal ani zdaleka do konce, ale jednoduše říkám, že tohle byl vážně vrchol. Asi je to můj cynický pohled na anime, asi moje rozpoložení, asi já, ale tohle já nedokážu. "Hrob světlušek je označován za nejlepší protiválečný film všech dob..." Ses posral, ne? ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • V Koreji bylo vydání filmu odloženo, protože film údajně omlouvá úlohu Japonska ve 2. světové válce. (venus)
  • Po promítání v Japonsku museli diváci po skončení filmu pro vzpamatování povinně zhlédnout ještě jeden veselý snímek. (Hruzi)
  • Ovocné bonbóny, které Setsuko ve filmu jí, byly ve skutečnosti vyráběny až v roce 1949 firmou "Sakuma Confectionary Company" (4 roky po událostech ve filmu). Před lety společnost vyrobila limitovanou edici bonbónů v plechovce, podobných těm, co se objevily ve filmu. Některé obměny měly na plechovce obrázek Setsuko, jak se dívá do plechovky pro poslední bonbón. (venus)

Související novinky

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Reklama

Reklama