Reklama

Reklama

Hrob světlušek

(neoficiální název)
  • Japonsko Hotaru no haka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit. (Fabienne)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (380)

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Výborný protiválečný animovaný film, který však není tak úplně pro malé děti. Plný antimilitarismu, touhy přežít a chuti rozplakat diváka. Ta brekuchivost z toho asi úplně sálá, na druhou stranu, válka sama o sobě je tak strašně smutná záležitost, že pokud má ten film působit proti válce, tak pro jeho kladné přijetí od inteligentních lidí asi žádný jiný prvotní projev citu není možný. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Velmi smutné anime, které ukazuje stinnou stránku světové války v řadách japonského obyvatelstva. Osud se s nikým nepáře a nebere ohledy ani na to, že jste ještě malé děti. Krutost a snaha přežít za každou cenu, to je každodenní obrázek dvou hlavních postav, které přišly o všechno a mají už jen jeden druhého. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Říkejte mi hnusný cyniku, nadávejte mi do hloupého mainstreamového diváka, ale podle mého je tohle nehorázná nuda, kterou zachraňuje pár opravdu skvělých scén (první vypuštění světlušek v krytu, například). Nehorázné hraní na city, na animák jsou tu některé vážně drsné scény (ok, válka je hnus, ale musíme to cpát před oči malým dětem, pro které je tohle nejspíše určeno?) Celkově je tohle dost ponurý film, na který jsem nebyl připraven. Zkrátka - po Cestě do fantazie je tohle další japonský animák, který je zde hodně nadhodnocený. 40 %. P. S. A ta úmyslná hra na city jde poznat v některých chybách tohoto snímku - kluk ví, že má po matce nějaké peníze v bance, ale nejdříve bude krást a až je sestra téměř mrtvá, jde ty peníze vybrat. Uniklo mi něco, nebo tohle je jen důkaz jisté blbosti tohohle filmu? ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Děj: Během bombardování příjdou sourozenci Seita a Setsuko o matku i svůj domov. Otec sloužící na válečné lodi se stále neozývá. Seita dělá, co může, aby nahradil své malé sestřičce oba rodiče. Postupně je pro něj stále těžší sehnat někde jídlo. Po té, co Setsuko umírá, ztratí život smysl i pro něho. - Komentář: Můj nejlepší anime film. Mám ho radši i než třeba Akiru. Takahata mnoho filmů netočí, ale když se tak už stane - dokáže vytvořit skutečný skvost. Tento film v sobě skrývá jediné nebezpečí - že vás zaplaví bezbřehým smutkem. Doporučuji pro optimisticky začinající páteční večery. Jedině v takový den ho dobře unesete. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,7miliónaTržby USA $516,962Tržby Celosvetovo $25,700,000▐ Na kreslenú rozprávku sa tu podáva veľmi silná téma, venujúca sa dobe cez druhú svetovú vojnu v osídliach obyvateľov Japonska. Kde vykreslený vzťah dvoch súrodencov poprepletaný bežnými životnými potrebami je tak silno podaní, že samým záverom to vyústi v tak smutnú drámu až človek má na krajoch slzy. /80%/ ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • V Koreji bylo vydání filmu odloženo, protože film údajně omlouvá úlohu Japonska ve 2. světové válce. (venus)
  • V rámci šedesátiletého výročí konce 2. světové války byla do kin uvedena hraná verze filmu. Děj se soustředil na tetu, kterou vidíme i v animované verzi a na to, jak může válka změnit hodného a jemného člověka v supa. (HellFire)

Související novinky

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Reklama

Reklama