Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

mahler 

všechny recenze uživatele

Kapitánu Achabovi bylo řečeno - že mstít se na němém zvířeti kterého vede pouhý instinkt - je rouhání. Ze strany zvířat by si člověk zřejmě pomstu zasloužil ... za to co jim provádí, ikdyž to třeba není zlý člověk jako kapitán Nolan, zločin si žádá trest. Vynikající hudba, Richard Harris a nádherní tvorové kteří jsou schopní stejné lásky jako člověk. Krásný film. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nechci tvrdit, že je snímek „Orka zabiják“ vyloženě skvělý, protože není, je v něm hodně neoriginálního a je v něm dost, co kopíruje „Čelisti“, alespoň v tom, jak jsou některé scény rozvrženy a natočeny. I tak jsem se ale při sledování koprodukčního filmu „Orka zabiják“ nenudil, měl jsem pocit, že tohle je fajn béčko, u kterého by se měl divák primárně bavit. A pak se možná i trochu zamyslet. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tento film se v době natočení snažil těžit na úspěchu Čelistí. Podle některých se to povedlo, podle jiných vůbec. Mně osobně tento film velmi zaujal a patří hned po již zmíněných Čelistech k nejlepším filmů, co se zvířecí tématiky týče. Již v útlém dětství jsem si Orcu zamiloval a dodnes se k ní rád a často vracím. Již samotný úvod diváka okouzlí nádhernými podvodními záběry a to nejenom na samotné kosatky. Tvůrcům se však kromě toho podařilo do tohoto filmu přenést i dosti pochmurnou a místy až dojemnou atmosféru. A právě ona se ukázala býti tím nejvhodnějším stavebním kamenem, pro pevný základ kostry samotného příběhu. Smrt samice může mít pro slabší povahy neblahé účinky, ale bylo potřeba diváky zasáhnout co nejcitlivěji hned v úvodu, aby se dokázali co nejlépe vcítit do „mysli“ pomstychtivého samce (pokud to tedy vůbec jde. A to hlavně proto, že postava kapitána Nolana asi moc lidem po chuti nebude. Rozhodně to není žádný sympaťák, což ovšem neznamená, že i on si nenašel nějakého toho příznivce. Souboj „Davida a Goliáše“ tak mohl začít a divák byl svědkem stupňující se agrese samce, který díky své inteligenci systematicky ničil nejen rybářské městečko, ale především psychiku svého soupeře. Zda by to bylo skutečně reálné, to musí každý posoudit sám, nicméně ve filmu je jak známo, dovoleno vše. Když k tomu navíc připočítám skvělou závěrečnou třetinu, byl jsem nadmíru spokojený. Navíc zde musím ocenit i velice slušné herecké výkony a především podmanivý hudební doprovod Ennia Morriconeho. 80% ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, NICMÉNĚ. Že se příběh v hororu nemá moc žrát, s tím můžu docela spokojeně žít. Když mu ale nevěříte nos mezi očima, pak už to jistý problém je. Přesně toto je achillovou patou ORCA: KILLER WHALE (mimochodém též vyloženě průměrně zahraného - zaujal mě však ten indián) plného naivních, imbecilních a vysoce patetických rozhodnutí. Zároveň je však film smutně krásnej, disponuje poctivou Morriconeho hudbou a konec, ač z pohledu zdravého rozumu nepochopitelný, nelze než vynachválit. Jako by ta přechytralá & pomstychtivá kosatka (biologům se teď asi v kapse otevírá pořádná kudla) chtěla tý žábě, co zbyla, říct: A teď jsme si, paninko, kvit. Newfoundland je krajně ujeté místo pro život. (3.5*) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pro příznivce přírody a zvířat bude ulovení velrybí matky asi nezkousnutelným soustem, je to fakt nechutné. Skvělá hudba, naprosto magorskej námět. Asi jako kdybych tvrdil, že mě po ulicích Brna honí postavy ze Shaddow Warriora a chtějí, abych s nimi jel bojovat na pole za Rousínov... Ten detail na velrybí oko je hodně hloupá hra na citovku, záběry gumové kosatky vypadají kupodivu dobře, konec na ledových krách je celkem působivý. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)
  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)

Reklama

Reklama