Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

mahler 

všechny recenze uživatele

Kapitánu Achabovi bylo řečeno - že mstít se na němém zvířeti kterého vede pouhý instinkt - je rouhání. Ze strany zvířat by si člověk zřejmě pomstu zasloužil ... za to co jim provádí, ikdyž to třeba není zlý člověk jako kapitán Nolan, zločin si žádá trest. Vynikající hudba, Richard Harris a nádherní tvorové kteří jsou schopní stejné lásky jako člověk. Krásný film. ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Jedná se o jistou variaci na Bílou velrybu s prvky z Čelistí. Ale zde to kupodivu ani tak nevadí a docela to tam sedne. V hlavní roli se tentokrát představí Kosatka Dravá. Nazývaná též Zabijácká velryba nebo Orka. Prostě Willy drobet jinak ;) Právě podobnost s filmem Čelisti tomu filmu dost ubližuje. Ačkoliv je to právě jeden z mála snímků po Čelistech který se nesnaží je kopírovat. Nejedná se o jeden z mnoha plagiátů žraločí kultovky. Kapitán Nolah zabije březí samici. Její druh to celé bezmocně sleduje. Všichni Nolaha varují že Orka je velice inteligentní a má pevné sociální vazby. Tudíž je více než jisté že přijde odplata. Ten tomu nejdříve nevěří ale kosatka na sebe nenechá dlouho čekat. Brzy se snaží kapitána vylákat na otevřené moře k rozhodujícímu souboji. Nolahovi brzo dochází že jediný způsob jak se tohoto démona zbavit je přistoupit na jeho hru a střetnout se na život a na smrt se zabijáckou velrybou. Konečná konfrontace může začít. Kdo na konci bude stát jako vítěz u těla poraženého soupeře ? ()

Reklama

Circumscriptor 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že kosatka nemusela až toľko zabíjať, stačí keď urobí paseku z loďami, potopí Bumpo a zbúra ten dom na pilieroch. Michael Anderson sa ale vidal inou cestou, podobnou Čelustiam Stevena Spielberga, ktorá mi na kosatku až tak nesedí. Je to však neskutočne silný film podfarbený fantastickou hudbou Ennia Morriconeho, ale bohužiaľ z tohto filmu som si najviac odniesol práve tú hudbu a nie film. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně skvělá věc. Nemohu uvěřit vlastním očím, že v roce 1977 dokázal někdo natočit tak obdivuhodně hezky natočený animal horor s kosatkou, která dokonce není digitální, plyšová, papírová ani plastová, ale živá! Celý film super atmosféra, fajn tempo, i celkem slušné úmrtí a nejvíce mne zaujal úvodní 5 minutový proslov na přednášce o kosatkách, který Vás dokonce udělá inteligentnějším. 80% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Orca zabijak sa tak trochu zviezla na úspechu Spielbergových čeľustí (dokonca použila takmer identickú loď). Ale len tak trochu, pretože dnes je tento film tak zabudnutý, že som oňho skoro ani nezakopol. Čeluste ma bavia a takýchto filmov je fakt málo, tak som teda sadol na loď a išiel si pozrieť nejaké killer kosatky. A je to prekvapivo fajn. Triky sú slušné, umelo nič dokopy nepôsobí, väčšina sa vyrieši šikovným strihom. Nie je to síce vyložený horor, ale niektoré scény s útokom sú natočené fakt dobre. Hlavne prekvapivý trochu nečakaný záver. Síce dal sa tak trochu čakať, ale nečakal som zrovna, že to skončí takto. Za zmienku stojí aj dobrá kamera, pekná Charlotte Rampling a ešte lepšia hudba od Ennia Morriconeho. Oblúbený soundtrack: Orca Finale (End Titles). 80% - 4* ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)
  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)

Reklama

Reklama