Reklama

Reklama

Muž se železnou maskou

(TV film)
  • Velká Británie The Man in the Iron Mask (více)
Trailer

Obsahy(1)

V historickém dobrodružném filmu podle příběhu Alexandra Dumase se opět setkává legendární čtveřice mušketýrských přátel: D'Artagnan, Athos, Porthos a Aramis. Vláda hýřivého francouzského krále Ludvíka XIV. podle nich Francii dvakrát nesvědčí, a tak se rozhodnou využít znalosti tajemné identity muže se železnou maskou na tváři. Ten dosud strávil značnou část života zavřený ve vězení, ačkoli se žádného zločinu nedopustil – kromě toho, že se Ludvíkovi k nerozeznání podobá. (Filmhouse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na televízny film neskutočné obsadenie a právom je táto adaptácia obľúbenejšia ako hollywoodska reinkarnácia z roku 1998. Všetko je presne na svojom mieste, výprava je presná, kostýmy taktiež, len to samotné rozuzlenie je akési mdlé. Je síce columbovské, keď už je tu robený podraz na Patricka McGoohana, avšak samotné jeho spracovanie je až príliš strohé a rýchle. Pokojne by som si nechal páčiť pozerať sa na Ľudovíta v tom väzení dlhšie ako pár sekúnd a taktiež vidieť celú dohru so zloduchmi, napríklad ich popravy, vyhostenie a podobne... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Doplnění jednoho restu. I když má tento film samozřejmě s historií máloco společného, je to svižné, správně dobrodružné i romantické a díky velmi schopnému netuctovému záporákovi Fouquetovi (kterému jsem docela fandil :) ) i dost napínavé. Určitě nejlepší zpracování příběhu a jedna z nejlepších adaptací Dumase vůbec. P. S. Je třeba rovněž zmínit velmi povedený klasický dabing v čele s hlasem Eduarda Cupáka, který propůjčil hlas ústřední Chemberlainově dvojroli. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní historickodobrodružný film, který ukazuje s určitou škodolibostí možnou podobu slavné historie francouzského království. Král králu Ludvík XIV. byl pro svou rozmařilost a státnickou neschopnost zaměněn za své starší tajné dvojče Filipa (krásná dvojrole pro Richarda Chamberlaina). Pochopitelně musí vystupovat pod jménem Ludvík, výměnu, kromě obou zainteresovaných stran, zaregistrovali jen nejbližší. A ti to přijali s velkou nadějí pro své vlastní potřeby. Jinak je poměrně krásně zpracovaná nejistota, strach a beznaděj Filipa, který dlouho nevěděl, co se to vlastně děje. Všech se stále ptal, kdo je, a když se dočkal odpovědi, byl šokován. Svou novou roli ale přijal a moc se tomu nebránil. Dalo by se říci, že jedna mocenská skupina, která nemohla provádět své vládnoucí záměry, touto záměnou vyšachovala druhou mocenskou skupinu. A to vše ve jménu a rozkvět Francie. První skupinu vedl ministr Colbert de Voliere (Ralph Richardson) se všeho schopným pohůnkem d'Artagnanem (Louis Jourdan). Druhou skupinu vedl ministerský předseda Fouquet (dobrý Patrick McGoohan) s ještě více podlejším pohůnkem Duvalem (Ian Holm). Z dalších rolí je třeba zmínit ženy: Louise de la Valiére (Jenny Aqutter), do které se zamiloval jak Ludvík, tak Filip. Ludvíkem byla znechucena, Filipem pak okouzlena. Dále Ludvíkova stará manželka Marie Terezie (Vivien Merchant), která přijala příchod Filipa s velkou nadějí a Ludvíkova matka Anna Rakouská (Brenda Bruce). Napínavé, svižné, zajímavé. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Děsně nesympatický d´Artagan. Ale jinak je to velmi slušné zpracování tématu. Mohlo být trochu více akční, ale vem to nešť. Snad se nemuselo tolik odbočovat od přímé linie vyprávění, ale zas tak strašné to nebylo. Konec byl pak naprosto zbytečně překombinovaný. Přesto je to dobrý film a těch několik drobností mu zase tolik neuškodilo. Jen by mne zajímalo, kam se poděli tři mušketýři. Ve filmu totiž nejsou. Jo, Iana Holma jsem tam prostě nepoznal. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší zpracování románu. Ani Leonardo Di Caprio, ani Beau Bridges, žádný nemá tolik charisma jako Ludvík/Filip Richarda Chamberlaina (přidává mu ho i skvělý dabing Eduarda Cupáka). Mike Newell se vyhnul kostýmnímu velkofilmu a natočil ponurou a komorní podívanou s depresivní hudbou a syrovými scénami. Patrick McGoohan (záporák z několika dílů "Columba") je démon, Louis Jourdan výtečně předvádí usedlejší D'Artagnanovu formu. Kvalitní dobrodružství. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Po zhlédnutí tohoto filmu se rozhodl Steve Harris svou novou kapelu pojmenovat podle mučícího přístroje - železné panny - Iron Maiden. (mak.)
  • Hoci bol tento film vyrobený pre televíziu, bol uvedený v kinách v niekoľkých krajinách vrátane Dánska, Maďarska, Východného Nemecka a Západného Nemecka. (Arsenal83)

Reklama

Reklama