Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Silné téma a silné zpracování. Filmů o zneužívaných dětech už bylo natočeno relativně dost, ale nevybavuju si, že bych někdy narazila na takhle přímé a osobní pojetí. Přitom se mi líbí, že se tvůrci nepokoušejí zneužívání nějak paušalizovat, leda snad kromě nevyhnutelného závěru, že je to pěkný svinstvo. Ze dvou hlavních postav se s tímhle bezva zážitkem z dětství každá vypořádává po svém: z jednoho se stal "skaut v civilu", co si radši namlouvá, že ho uneslo UFO, druhý si přivydělává obzvlášť pro maloměsto velmi svérázným způsobem a sere na všechno a na všechny. Na první pohled tihle dva nemají naprosto nic společného, a přitom se nakonec dostanou z bryndy, až když najdou jeden druhého. Na toho Gordon-Levitta si teda budu muset dávat bacha... ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Tento film byl pro mě velkým soustem a i když jsem si ho nechala celý den uležet, pořád jsem ho ještě nenatrávila. Obdivuji odvahu jít do takového projektu a bez přetvářky nás hodit do světa pedofilní homosexuality. Brian si nechutnou vzpomínku na zneužití vyměnil představou, že ho uneslo UFO a po zbytek života chce přijít na to, co po něm chtěli a proč ho unesli. Neil se s zneužitím zžil a jeho dětská duše nalezla v trenérovi lásku, pochopení, přátelství a bezpečí, což už nikdy v životě nenašel, ač jako mladistvý prostitut vystřídal spoustu mužů. Chápu postoje obou postav, kdy se s podivným životním zážitkem vypořádal každý podle svého a zároveň oba pro své rozhodnotí lituji. Konečná scéna, kdy dospívající Brian a Neil sedí spolu v místnosti, kde přišli o své dětství a vzpomínají na chvíli, která nadobro změnila jejich životy je dechberoucí. Více takových filmů! ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

Pred časom som sa rozhodol nehodnotiť dokumentárne, krátkometrážne a ďalšie filmy neporovnateľné s celovečernými hranými filmami. Po tom, ako som so sebazaprením dopozeral asi polovicu tohto Arakiho výtvoru som sa rozhodol, že ani takéto nie. Nezaujíma ma režisér, ktorý si vyberá tabuizované témy, aby zakryl svoju profesionálnu neschopnosť, nezaujíma ma ospevovaný výkon Josepha Gordona-Levitta, lebo by si mal vyberať v čom bude hrať a už vôbec ma nezaujímajú filmy, ktoré "prelamujú tabu" a keď sa aj s ich pomocou už dosiahla tolerancia násilia a užívania drog, legalizácia homosexuality a "inakosti" ako takej, spejú k ďalšiemu cieľu - tolerancii pedofílie. Pritom nemám najmenší pocit, že som moralista. Ibaže nepotrebujem k svojmu životu sledovať filmy o nich. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery. Uff, silné kafe. Zatímco takový Gardens Of The Night se drží dost při zemi a okolkuje jak se dá, Mysterious skin se s ničím nepáře, od začátku je jasné, o co běží a je to takové opravdovější, silnější a brutálnější. Zajímavé je sledovat, jak rozdílně se se zneužitím vyrovnávají oba kluci - jednomu se to "zalíbí" tak, že se z něj stane homosexuální prostitut, zatímco druhý to vytěsnil ze svých vzpomínek a za svými výpadky paměti hledá únos mimozemšťany. Úžasná mysteriózní atmosféra a herecké výkony vás strhnou, opravdu jsem se ani chvíli nenudila. Závěr, kdy se oba chlapci střetnou a Brian se dozví pravdu o tom, jak to skutečně bylo, mě neskutečně dostal. Celkově taková tabu témata ve filmech mají opravdu sílu. Nutno ještě říct, že trochu lituji toho, že na to ten parchant trenérská nedoplatil..A nejhorší je, že to tak bohužel v reálném světě bývá. Každopádně jasný plný počet. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Keď sa Donnie Darko stretne s Al Pacinom v Cruising, keď Heath Ledger a Tomáš Rosický hľadajú alter ego a dajú mu spoločné meno Joseph Gordon-Levitt, keď po 99minútach film (s)končí a Vy za tónov Samskeyti od Sigur Rós hľadáte slová a trocha vzduchu na poriadny nádych, keď všetko okolo, akokoľvek doposiaľ relatívne, zdá sa zrazu krásne -------------------------- * * * * * And as we sat there listening to the carolers, I wanted to tell Brian it was over now and everything would be okay. But that was a lie, plus, I couldn't speak anyway. I wish there was some way for us to go back and undo the past. But there wasn't. There was nothing we could do. So I just stayed silent and tried to telepathically communicate how sorry I was about what had happened. And I thought of all the grief and sadness and fucked up suffering in the world, and it made me want to escape. I wished with all my heart that we could just leave this world behind. Rise like two angels in the night and magically... DISAPPEAR * * * * * ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Dům, ve kterém se natáčely scény z Halloweenu, je stejnou stavbou, která byla použita ve filmu Kill Bill (2003) jako domov Vernity Green (Vivica A. Fox). (Listeroman)
  • Podle psychologa Richarda Gartnera je ve filmu velmi přesné zobrazení sexuálního zneužívání chlapců. (lyukassza)
  • Film, na který se Brian (George Webster) a Eric (Jeffrey Licon) dívají, než je vyruší matka, je Dead Next Door (1988). (Listeroman)

Reklama

Reklama