Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Excentrický miliardář Guy Grand (Peter Sellers) jednoho rána, seznaje, že mu stále schází mužský potomek, adpotuje náhodně vybraného bezdomovce (Ringo Starr), který se tím okamžikem stává Youngmanem Grandem. Následně si ve dvojici začnou dělat legraci z lidí poněkud svérázným způsobem - "každý má svoji cenu", jen jde o to přijít na to jakou. A tak policista s vidinou tučného výdělku sní pokutu, původně určenou Guyi Grandovi či si za patřičný obnos před očima zděšeného ředitele aukční síně odstřihne nos z obrazu Rembrandta. Peníze zmůžou cokoliv.

Tato britská komedie (s těžkým nádechem satiry všech možných lidských nectností) vznikla ze spolupráce Petra Sellerse a části (budoucích) Monty Pythonů (ve filmu potkáme Johna Cleese a Grahama Chapmana). Ve filmu zazní hudba z pera Paula McCartneyho (a kromě titulního Ringo Starra se tu objeví i John Lennon s Yoko Ono). Krom nich můžeme v různých drobných rolích potkat např. Christophera Leeho, Rachel Welch či Romana Polanskeho. (cdome.82)

(více)

Recenze (32)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zatím nejslabší film s Peterem Sellersem, jaký jsem viděl (Stopu Růžového pantera nepočítám). Ne že by byl vyloženě špatný, naopak je krásně ztřeštěný a tak dále, jenže na rozdíl od Co je nového, kočičko? nebo Casino Royale si moji pozornost udržet nedokázal. Řada scén se povedla více než hodně, ovšem řada mě nechala zcela chladným. Nejvíce mě potěšila ta s Johnem Cleesem. "Rembrandtovu školu mám rád. Líbí se mi všichni francouzští malíři..." - "Hm, no, Rembrandt byl v jistém smyslu Holanďan." - "Holanďan?" - "Holaňdan. Rembrandt." - "Holandské malíře nemám rád. " ()

novoten 

všechny recenze uživatele

And keep your eyes open for a good ear! V satiře občas pokulhávající a v nějaké dějové návaznosti prakticky nulové, ale ve svých silnějších chvílích naprosto bezchybné. To, že Peter Sellers kraluje každým svým gestem, asi nikoho nepřekvapí (a jeho grimasy při aukci mi vehnaly slzy smíchu do očí), ale překvapivě fungující rodinná chemie s Ringem už možná ano. Přesto těžko říct, jak Kristiána uchopit. Je v něm totiž nacpané skoro všechno a zároveň je to jen hračka na jedno použití. Za nepříliš známou Sellersovu kreaci ale zhlédnutí určitě stojí. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Není nad dobré čisté zabití.” Kouzelný Kristián je celkem zdařilou společenskou satirou (každý má svoji cenu a od všech existují nějaké „klíče“; od hlídače parku až po největší zazobance) a snaží se být i komedií (hodně střelenou), to se jí však krom absurdních vystoupení příliš nedaří (v mých očích zůstává spíš jen ta bláznivost), i když fantazie a odvahy má dost (začne to obrácenými situacemi typu boháč obtěžuje bezdomovce, hamlet striptérem, a pokračuje vyhrocenějšími pasážemi jako: „vlak“, „hon“, „restaurace“, „box“, „pokuta za parkování“, „aukce“, „závody“ či „Kouzelný Kristián“, jenž je vrcholem anarchie). Bohužel vtipnost tak občas kreativitě ustupuje a divák se sice přímo nenudí, ale čeká na nějakou tu „normálnější“ scénku, u které by se mohl od srdce zasmát. Nicméně, i kdyby měl film vzniknout jen kvůli sice krátké, ale parádní konfrontaci 2 prvotřídních komiků Cleese a Sellerse (Champan už takový prostor a hlavně pořádnou scénku nedostal), stálo by to za to. Vidím to na lepší průměr (kdo se dokáže na tu crazy vlnu správně/lépe naladit, možná i nějakou tu hvězdu přidá). ()

bloom 

všechny recenze uživatele

No samozřejmě, že to nestojí moc na ději, ale je tu spousta opravdu vtipných scének. Navíc máme prvotřídní obsazení od hvězdiček (Brynner, Welchová, Polanski), přes Sellersovy přátele - slavné britské komiky (Graham Stark, Spike Milligan, Ferdy Mayne) až k jednomu Beatlovi a dvěma Pythonům. Graham Chapman se opravdu pouze mihne, ale John Cleese rozehraje s Peterem Sellersem jednu z nejlepších scén filmu, když Sellers ničí obraz. Sellersova spolupráce s Pythony (tedy vlastně pouze s týmem Chapman - Cleese) dopadla ovšem lépe než ta jeho s Woody Allenem na Co je nového, kočičko?. Tady aspoň dostanete, co čekáte: sérii potřeštěných, typicky anglických skečů. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy mi nepřipadalo důležité vlastnit někonečné množství peněz, ale sir Guy mi ukázal kudy cesta vede. Takže až mi jednou nějakým záhadným způsobem nabobtná konto, tak bych si dovolil zkopírovat některé nápady typu rozházení peněz do hlubokých výkalů a sledování, kterak občané odhazují svou důstojnost a vrhají se do víru sraček. Také výlet pro smetánku na vymyšlené lodi nebyl špatný, ale já jsem doufal, že se budu bavit daleko víc. Vždyť vesla se ujal vynikající komik Petr Sellers, nahrával mu nejsrandovnější brouk Ringo, galeristu si střihl John Cleese, veslaře z Oxfordu Graham Chapman, transvestitu Yul Brynner, barového povaleče Roman Polanski a nepříliš oděnou galejnici mávající bičem nad sexy veslařkami Raquel Welch. S takovouto sestavou by se mělo hrát finále filmové Ligy mistrů, ale tohle byl jen lehce naprůměrný zápas základní skupiny. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Finální scéna, v níž naháže sir Guy Grand (Peter Sellers) do kádě plné marastu a výkalů bankovky a vybídne byznysmany, aby se jich pokusili co nejvíc vylovit, měla být podle magazínu Rolling Stone výsměchem americké společnosti. Symbolicky se natáčela na Wall Street. (Robbi)
  • Ve filmu se objevilo mnoho tzv. "cameo rolí": Spike Milligan se objeví jako dopravní strážník. Dává na černou limuzínu mercedes Guye Granda lístek za nesprávné parkování a ten mu navrhne, že když lístek sní, dostane 500 liber. Tak ho tedy sní. Michael Sellers vystupuje jako nedospělý hippie. Wilfrid Hyde-White hraje kapitána lodi. Christopher Lee je lodní upír. Roman Polanski sedí sám v lodním baru. Terry Southern chtěl, aby se v cameo roli objevil i Stanley Kubrick, ale ten prý nikdy neměl čas. (Pavlínka9)
  • Mezi literární předlohou a snímkem lze najít několik rozdílů. Například postava Ringo Starra se v knize vůbec neobjevila. (Listeroman)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Reklama

Reklama