Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v 70. letech vznikaly u nás filmy, které zdůrazňovaly nejen nutnost všemi prostředky hájit neprostupnost západních hranic, ale hlavně rehabilitovaly stalinistickou éru. Se směšnou patetičností vyprávěný příběh se odehrává v roce 1951 a odehrává se v armádních kruzích, zachycuje spory o co nejúčinnější vzdušnou ochranu hranic... Zvolil k tomu pracovní spory mezi zkušeným, ale myšlenkově již ustrnulým generálem a mladým politrukem, jenž prosazuje moderní koncepční řešení společného úkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

marlon 

všechny recenze uživatele

ZAUJÍMAVOSTI k filmu: Odbornými poradcami filmu boli pplk. Josef Pavlík (inšpektor Odd. bojovej prípravy letectva Správy letectva a vojsk PVOŠ MNO, ktorý si vo filme "strihol" rolu amerického pilota) a mjr. Jan Kovář (vedúci starší dôstojník Odd. spojovacieho a rádiotechnického zabezpečenia 10. leteckej armády). Predobrazom postavy generála Dvořáka (Martin Růžek) je plk. (neskorší generál) Jindřich Misík, v lete 1951 veliteľ 71. divízie protilietadlovej obrany štátneho územia. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným agitkám to aspoň nějak vypadá, 70mm prostředí sluší a letecké záběry jsou taky fajn, stejně jako některé herecké výkony. Aspoň na dvě hvězdy to je, kvalitativně je to rozhodně výš, než třeba Dvacátý devátý. Ale taky to je neskutečná nuda, kde se bez jakéhokoli řádu střídá několik dějových linií, z čehož ani jedna pořádně neskončí (dokonce ani ta s těmi šmejdy americkými, fuj na ně). Do toho se to snaží vyvolat pozitivní nostalgii ze začátku 50.let skrze postavu přiblblého, ale ideologicky správně nasměrovaného politruka, sem tam se někdo pokusí překročit/přeletět hranice, chvílemi jen lítají letadla (a těch tu teda bylo mnohem méně, než jsem čekal) a chvílemi tu máme pořádnou propagandu s leitmotivem letákových balónů, které jednou způsobí havárii letadla (a z toho je nejagitačnější scéna, jelikož balóny amerických špiónů zmasakrují jeden celý let včetně dětí, přičemž po záběru na dětskou mrtvolu následuje nájezd na onen leták pojemnovaný "Svobodná Evropa") a na konci jsou - fňuk, fňuk - politruk a generál nejlepší kamarádi a jak politruk při nástupu přišel ve špatné obuvi, tak na konci po porážce špiónů tak přijde generál. Jo, a taky je tu scéna, kdy Sověti přiletí s moderními letadly na pomoc proti špionům a do toho monumentálně hraje Kalinka - což je jediná scéna, která mě rozesmála. Ale to už trochu odbočuji, podstatné je, že se tu toho děje docela dost, ale vše v takové míře, že se jednotlivé zápletky nahodile objevují a mizí, až to vyvolává pocit, že se tu neděje nic. To a fakt, jak slabé ty zápletky jsou. Slabé 2* ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé průměrné drama z leteckého prostředí situované do začátku 50. let, kdy se do československé armády slavně připojily sovětské proudové stíhačky MiG-15. Hlavní roli kapitána Jelínka, zástupce generála pro věci politické, nevěrohodně hrál J. Bednář. Naopak excentrického generála, jediný ucházející herecký výkon, předvedl M. Růžek, jenž chtěl onu fiktivní modrou vzdušnou zeď pomocí nových sovětských strojů zajistit. První polovina snímku se věnuje i protistátním činnostem, úletům přes hranice, apod. druhá polovina už pouze obdivuje ruské stíhačky. Filmem se line i nepřesvědčivé kapitánovo milostné tokání, dialogy s tímto spojené působí však navýsost trapně. Z nejasných důvodů, snad atmosférou či známými hereckými tvářemi, mi snímek do jisté míry připomínal některé díly majora Zemana, nutno podotknout, že ty slabší. Celkově se jedná o lehce podprůměrný snímek průměrného režiséra, originalita prostředí a výkon zkušeného M. Růžka však zvedlo hodnocení aspoň na průměr. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vysoká modrá zeď působí jako první díl nikdy nerealizovaného seriál, protože scénář rozjel hned několik zápletek a žádná není uspokojivě uzavřena. Děj nahodile skáče od tématu k tématu a vše plyne v poklidném tempu, jak se sluší na romantickou komedii, ale ne už tak na letecké drama. Stěží průměrná režie a mizerné dialogy, pak filmu definitivně zlomily vaz. Pozitiv je jen minimum. Patří k nim herectví Martina Růžka a také dlouho očekávaný přílet slíbených MiG-15. Scéna ve které se na obzoru objeví mrak přibližujících se letadel a za zvuků Kalinky se pomalu zvětšují, se dokonce může pochlubit napětím a atmosférou. Už jenom proto, že čtyřiadvacet špičkových stíhacích letadel do vzduchu dlouho nedostaneme. A kdoví, jestli vůbec někdy. Velice slabé tři hvězdičky. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Zupácký generál Růžek přijímá do útvaru nemastného neslaného blba Bednáře, Nebeského jezdce. Je ve funkci politruka, což je u letectva to nejdůležitější. Tento idiot vedený fanatickou pitomou gumou neustále do filmu vynáší své blbé monology, což film činí ještě stupidnější než bylo plánováno. Bojuje například proti majoru Zemanovi, tedy pilotu Pilařovi, který se zabývá barokem, což je komoušům nápadné (kde vzít baroko než v kostele??). Imperialisté strojí plány a letka čeká na migy. Do toho zdrhne Krampol do Německa-ale nezdrhne, on je tak pitomý, že tam přistane a Amíci ho vrátěj! Jediný normální je v této otřesné komunistické militantní sračce Josef Beyvl jako polír a za něj 1 *. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (16)

  • Přestože se děj filmu odehrává v r. 1951, má operátorka radaru na pultě kalendář pro r. 1973. (Faznoh)
  • Letoun, s nímž se pokouší ulétnout přes státní hranici Bohumil Řepa, je stroj Zlín Z-26 Trenér (imatrikulace OK-MGU). Vyráběn byl v letech 1949–1951 v počtu 163 kusů. (Robbi)
  • Při havárii letadla po srážce s letákovým balónem jsou zranění odváženi sanitním vozem Škoda 1202. Prototyp pro zdravotnické účely byl vyvinut v roce 1959 a sériová výroba začala až v roce 1961, tedy deset let poté, co se odehrává děj filmu (Robbi)

Reklama

Reklama