Reklama

Reklama

Krvavá paní

Československo, 1980, 77 min (Alternativní 71 min)

Obsahy(1)

Po zpracování příběhu o Juraji Jánošíkovi si klasik slovenského animovaného filmu Viktor Kubal vybral další historickou postavu opředenou pověstmi, nechvalně proslulou uherskou hraběnku a paní Čachtického hradu Alžbětu Báthoryovou. Ta v Kubalově lyricko-pohádkové interpretaci z roku 1980, v níž se snoubí děsivá tragika s odlehčujícími komickými prvky, darovala na důkaz lásky jednoho dne své srdce muži, který se o ni v nemoci postaral a zachránil jí život. Bez srdce byla ale jen plná chladu a nenávisti a začala si libovat v utrpení druhých. Viktor Kubal se stejně jako u svého předešlého titulu stal sám autorem námětu i scénáře, výtvarníkem, animátorem a režisérem a po svém boku měl i zde hudebního skladatele Juraje Lexmanna a dramaturga Rudolfa Urca, průkopníka slovenského animovaného filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

panjosef 

všechny recenze uživatele

Animované a právě proto maximálně působivé pojetí známého motivu. Film začíná jako nevinný romantický večerníček a postupně se mění v nefalšovaný horor a nevídané animované pojetí zániku a zmaru. Minimalistické pojetí animace zde oceňuji jako výrazné plus, díky kterému dobře vyniknou některé jemné detaily (kopcovitá krajina, noční hřbitov), dokreslující celý příběh. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Zajímavé kreslené zpracování příběhu o čachtické paní. Na začátku vypadá vše jako idilka, ale nenechme se mást, každý z nás je vždy jen krůček od problémů... Strohá animace výborně podtrhuje nadhled při vyprávění a současně dovoluje povolit uzdu fantazii. Doporučuju shlédnout, ačkoliv v Česku to asi nebude tak jednoduché. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Animace je velmi jednoduchá a občas používá dost divoké barvy. Prvních asi 18 minut bylo idyličtějších než běžné disneyovky, až jsem si říkal, zda nekoukám na jiný film. Režisér celý příběh zvládá odvyprávět obrazem a hudbou, jen v první minutě zaznělo pár vět komentáře (takže je vlastně docela sranda, že vydavatel na DVD umístil české titulky). ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyl Čuráj Sračkubisko arogantní píčus a ta jeho Deána přeambicioznělá kráva, uznali by totální a nevyvratitelnou nadvládu této kreslené verze na poli Čachtické paní a ušetřili by si spoustu opovržení. Pravda, nic by si nevydělali, ale za to to stojí. Každopádně je Kubalův animáček parádní, Nižnánský musí mít radost:-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímalo by ma, či videl Krvavú pani Jakubisko. Tá totižto výborne funguje aj po emocionálnej stránke, nielen po tej vizuálnej. Je výborne vypointovaná, fungujú v nej vzťahy a na animovaný film je veľmi odvážna. Jediným otáznikom tak zostáva, pre koho je určená, už si nedokážem spomenúť, či som z nej mal ako dieťa depresie. Trochu mi pripadá, že na začiatku je Kubal ovplyvnený Disneym, aby neskôr prešiel do módu Universal 30. rokov. Motivácie postáv nemusia byť v animovanom filme detailne prepracované, tu stačia byť naznačené a podporené výtvarnou štylizáciou. Kubal ukazuje, že animovaný film môže byť aj smutný. ()

Zajímavosti (5)

  • Na snímku pracoval Kubal väčšinou osamotene. Zvládol to, hoci to bola animácia na kolene. Podmienky v Štúdiu krátkych filmov boli úmerné tej dobe. Bola tam jedna kamera, s ňou sa všetko snímalo, žiadne triky sa robiť nedali. "Ale Kubal by ich ani nepoužíval," spomína dramaturg snímky Rudolf Urc. (Raccoon.city)
  • Animovaný film patri v dobe vzniku k jednému z najdrahších projektov. Celková výroba stála 2,895.997,- Kčs a natáčal sa viac ako 7 mesiacov. (Raccoon.city)
  • Na Slovensku bolo počuť hlasy, že sa radšej malo siahnuť po inej téme animovaného filmu. Jedna výčitka sa týkala aj úvodného komentáru, v ktorom sa namiesto zvyškov hovorí o zbytkoch Čachtického hradu. Kubal len zalamentoval, že teda zbytočne dostával v škole bitku, keď odrecitovával zoznam vybraných slov po "b" končiaci sa na dobytok, zbytok, živobytie. Zrazu už zbytok neplatí. Hovorieval: "Je mi ľúto, ale film musí mať nejakú chybu." (Raccoon.city)

Reklama

Reklama