Reklama

Reklama

Chromophobia

všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Belgie, 1966, 10 min

Režie:

Raoul Servais

Obsahy(1)

Vládu nad městem převezmou vojáci, kteří všechny barvy nahrazují jen černou a bílou, mizí veškeré umění a také jakákoliv rozmanitost. Z obyvatel jsou unifikovaní vězni, kteří vojákům slouží. Malé děvčátko ochraňuje svou květinu, poslední barevný kousek v temném světě. Z květiny se vyklube klaun, jenž vojákům a šedi dokáže vzdorovat. (J.Connor)

(více)

Recenze (21)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dobově stylovou výtvarnou zkratkou vyvedená velmi povedená antimilitaristická agitka a výsměch totalitě v tom nejlepším smyslu slova! Filmek plný vypointovaných rozkošně bizarních situací jako podobenství o boji dobra se zlem a o tom, že zupácké násilí a zvůle jsou porazitelné hravou radostí. Jojo, každá i sebezhůvěřilejší realita má svou achilovu patu... . . . No, ve vší pošetilosti - kéž by...! - - - P.S. Milovníkům >šedesátkové< grafiky a všelijakým šťastným v míru naladěným pošetilcům k nahlédnutí zde: http://www.youtube.com/watch?v=SEdBGY2gpyQ&feature=related - - - - - (Poprvé viděno 11.7.2011 na YouTube, hodnocení 139., komentář zde jako sedmnáctý - 11.7.2011) ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Do farebného sveta prichádzajú monochromatický vojaci a salvou zo svojich čiernych samopalov "zabíjajú" farbu a menia objekty na čiernobiele. Z červeného balónika sa stáva kovová guľa, z ľudí väzni. Malá kvetinka prináša nádej a nastáva znovuzrodenie, boj. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Nápadité... Svoboda vyjádřená barvou, o níž nás válka připraví... jeden rebel, který nakazí ostatní odhodláním... všudypřítomný odboj, který nakonec srazí zlo na kolena... a pak se i svoboda snese zpět... ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

myšlenka dobrá (válka je špatná, áno)... ale to "umělecké" grafické zpracování s disharmonickou hudbou je pro mě dost odpuzující... na 80% tohle rozhodně není. 40% ()

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

Nejlepší (nejvynalézavější) z pásma filmů Raoula Servaise. Proměna, přeměna, hravost a chytrost. Docela jsem při těch deseti překvapivých a překvapivějších alegorických minutách autora obdivoval. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý boj čiernobieleho sveta s tým farebným. Skvelá myšlienka, ktorá by si zaslúžila estetickejšie a kvalitnejšie prevedenie. Vzhľadom na rok vzniku však jednoznačne nadpriemer. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Poněkud vizionářské dílo. I když, dějiny se asi opakují. Dnes by EU taky chtěla, abychom všichni byli jednotně šedí a národy vlastně neexistují a muž je žena a žena muž, prostě šedá břečka. Nápady tady v tom jsou hezké, dokonce je tu náznak řešení situace (když nás půjdou miliony...) a poukázání na fakt, že vše má svou Achillovu patu (jen ji najít, že?), ale jako celek mě to zas tak nevzalo, přece jen je to pořád objevování již objeveného - a lidstvo je stále nepoučitelné. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Hlavně chromatizace byla udělaná velmi nápaditě a tak vůbec se jedná o nadprůměrné a vtipné agitační protiválečné dílko. Grafický styl mi sednul a hudba se k filmu skvěle hodí. Jen je škoda, že boj proti šedi je paradoxně ta nudnější část, která po pár prvních záběrech už skoro ničím nepřekvapí. | ► Chromophobia ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Originální snímek s působivým poselstvím a až mrazivými okamžiky, který však útočí nějak neuspořádaně a nejednotně. Výsledkem je netradiční mumraj, který z námětu těží možná až příliš, přesto však je zaručen silný zážitek. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Kdyby tisíc klarinetů v Československu (1964), Dr. Divnoláska v Americe (1964), Chromophobia v Belgii (1966), Yellow Submarine v Anglii (1968) ... Je vidět, že studená válka opravdu všechny umělce znepokojivě chladila. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kraťas o válce a míru. Zajímavé je to ale hlavně kvůli tomu, že autor měl dost fantazie a vyhrál si s tím. 4* ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Manifest proti válce ve Vietnamu. Kombinace černobílého světa s tím barevným. Květinka symbolizuje snášenlivost, mír, svobodu a něhu. LFŠ 2009. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Animáček, který ubíhá pochodovým tempem. Svět se může změnit mrknutím modrých očí, ale ještě je tu kouzelník hranol ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní protiválečný film.¬         Krátkometrážních (tj. do 21 minut) snímků s protiválečným záměrem či náměrem viděl jsem hned několik. Hned na začátku uvedu jejich výčet, neboť je budu později porovnávati. Pořadí je od nejlepšího podle mě po nejslabší.¬                 Chromophobia; Belgie 1966.¬                 Krabi; Československo 1976.¬                 Poligon; Sovětský svaz 1977.¬                 V hlavě; Francie 2008.¬¬¬                 Srovnám-li 'Chromophobii', podobenství o společnosti jako koncentračního tábora, s jinými uvedenými výše krátkometrážními snímky s protiválečným záměrem, které jsem viděl, vychází mi jako nejlepší z nich. Použitý způsob animace je zjednodušení se zachováváním nosných podrobností — pro "výchovný" záměr snad nejúčinnější způsob provedení. Symbolika šášuly je nad míru trefná, neagresivní, ve spojení s malou holčičkou dokonalá. Animace a vyvedení vojáků zrovna tak. Od zcela mimořádného počinu (a tedy hodnoceného nejvýše) odděluje Chromophobii pouze jednoduchoučkost a prvoplánovost příběhu.¬                 Příběh dílka 'Krabi', o vyvíjení zbraně hromadného ničení na ostrůvku v oceánu, je stejně silný jako Chromophobie a také je velice dobře zvýtvarněn. Použito bylo mdlejší, měně prokreslené pozadí s přesněji vyvedenými postavami včetně krabů. Dramaturgie je vskutku horrorová. Přes to se domnívám, že Chromophobie je o něco lepší použitím případnější a tím účinnější techniky zpracování námětu.¬                 'Poligon' je podobenství o vědci, který použije svůj vynález, aby se pomstil. Použit je zde málo účinný způsob animace ztvárňující postavy jako živé herce, pozadí a zbraně jsou prokreslovány podle potřeby; proti Chromophobii nebo Krabům vyvedení nejméně nápadité a nejméně účinné. Dramaturgie za zmíněnými snímky pokulhává také, celkový dojem není silný.¬                 Případem samým o sobě je ateistická slátaninka 'V hlavě'. Nenápaditá "klasická" animace ukazuje potíže, které má mrtvý vojáček s přijetím do nebe. Nápad opravdu hloupý a hodný frantíků, kvalita zpracování zcela průměrná, bez nápadu.¬                 Nakonec uvádím nyní funkční odkaz (dříve zde uvedené odkazy na Youtube už nejsou platné): Chromophobia (Uložto, volně k přehrání). ()

masr 

všechny recenze uživatele

Někdy to vypadá, jako by animátor, žijící za studené války, snad ani nebyl, kdyby nenatočil protiválečnou či antimilitaristickou agitku. Taková dílka pak sbírala festivalové vavříny zběsilou rychlostí - ono shodnout se v obecné rovině na tom, že válka je zlá, nebývá tak těžké.... Jenže Servais natočil svou protivojenskou agitku velice vtipně a přestože je od počátku jasné, jak vše dopadne (nápověda: bezbřehý intelektuálský idealismus), film baví drobnostmi a detaily, nudy se tedy člověk nedočká. Moc se mi líbil stroj na výrobu bezbarvých lidí a taky využití snášejících se černých padáků parašutistů, které po dopadu halí město do černého hávu... Krásný nápad. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2009: Skvelé. Úplne krásne vykreslenie boja proti cudzej nádvláde. Vtipné, inšpiratívne, pestré, šťavnaté, mňam. ()

Reklama

Reklama