Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Natascha 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem byla mladinká a drsná punkerka:-))) Film Sid a Nancy tehdy mezi punkery dost letěl a hláška o tom, že sex je hnusná hipísáská sračka, se stala velmi populární. Teď s odstupem pár let a s tím, že jsem tak nějak zmoudřela:-), musím film hodnotit jinak, jako blázen do filmů a ne jako nadšená fanynka Sex Pistols. Sice nádherně ukazuje svět lidí, kteří vyznávají heslo No Future, ale jinak je to jen další ze zástupů životopisných filmů o tom, jak někdo ke slávě přišel (v Sidově případě spíš za jeho image než za hudbu, vždyť on na tu basu skoro ani hrát neuměl...) a pak se ufetoval za podpory své vypatlané přítelkyně. Nic nového pod sluncem. Takové filmy pak dokáže držet v nadprůměru hlavně herecké obsazení, které je tady dost rozkolísané. Johnny Rotten sice tady není nějak zvlášť důležitá postava, ale mě ve filmu přímo dráždil - není mu vůbec podobný (to by mi sice jindy nevadilo, ale tady mě to prostě zvedalo z židle) a ta jeho postava absolutně neodpovídala tomu, co o něm vím. Ale čer to vem - není to film o něm, ale o Sidovi a Nancy. A tady je už větší problém, protože Nancy je jen hysterickou uvřískanou vyfetovanou husou a nechápu, proč s ní Sid už na začátku nevymetl podlahu - její obraz musí být dost zkreslený, protože někdo takový snad ani nemohl existovat... A pak je tu Sid Vicious ve skvostném podání Garyho Oldmana (který vypadá opravdu jako on!) - vám je jasné, že Sid byl hnusák a asi kapku prostomyslný, ale jeho charizma z něj září na kilometry a to je téměř jediný výrazný klad, jinak banálního filmu. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Mala to byť exkurzia v pekle, ale sprievodca Alex Cox bohužiaľ diváka nepustí za ochrannú šnúru, ktorá oddeľuje exponáty od návštevníkov. Film sa spolieha na vonkajškové atrakcie, ale nedarí sa mu preniknúť ani do "vnútra" hlavných protagonistov, ani do zákulisia punkovej legendy menom Sex Pistols. A tak sa musíme uspokojiť s večne nepríčetným Sidom alias Garym a ešte nepríčetnejšou (chvíľami neznesiteľne) Nancy, pričom prvé dve hviezdy putujú prvému z nich, tá tretia za jednu jedinú hlášku. Keď Nancy po telefonáte s matkou oznamuje Sidovi, že im veru nepošle nijaké prachy, pretože by ich minuli na drogy, Sid sucho skonštatuje: "Taky že jo!" ()

Reklama

Pishin 

všechny recenze uživatele

Na Sid a Nancy jsem se dlouho tesil a tak jsme si jej naserviroval v pozdnich hodinach. Muzu rict ze jsem se celkem bavil ikdyz trosku me schazelo to ze Sid vlastne za cely film neukazal ani kousek neceho dobreho co by na nem bylo. Kazdopadne Gary Oldman udelal pro roli maximum a vesmes sem mu ten jeho projev sezral - dost tomu i prispela velka podobnost se samotnym Sidem. Takze pokud si chcete dat jednu velkou zivotni(punkovou) jizdu smerem dolu tak toto bude nejlepsi volba 70% ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Film o nejznámějším punkerovi, baskytarista Sid Vicious z kapely Sex Pistols a jeho protivná děva Nancy Spungen. Gary Oldman v podání Sida Viciouse je vynikající a Chloe Webb jako Nancy taky neni špatná. Zase udělaná historie jinak než jak to bylo v realitě, například jak Sid a Nancy jdou společně z parníku po rozehnání policií koncertu Sex Pistols, nebo Sid místo toho že měl hrát na parníku s Pistolema, válí se někde uvnitř lodi s Nancy. Taky by mě zajímalo jestli opravdu Sid zapálil v hotelu Chelsea pokoj. No a ten herec Andrew Schofield co hrál Johnnyho Rottena, byl fakt hroznej, to byl ale dementní ksicht :D A trapně přehrával Johnnyho, Perry Benson co hrál bubeníka Paula Cooka byl taky děs, Paul Cook opravdu nebyl vyžranej čuník co pojídá banány :D A herečka Chloe Webb se málo podobala Nancy Spungenové. Český dabing byl vtipnej, Jiří Langmajer jako Sid a Veronika Žilková jako Nancy, no ten její ukňouranej hlas byl ale protivnej, jinak mám radši samozřejmě originál jako u všech filmů, angličtinu mám rád. Opravdu nejlepší na tomhle filmu je samotnej Gary Oldman, hlavně za něj je těch pět hvězdiček a taky že jsem velkej fanoušek Sex Pistols. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Natočit film o životě Sida Viciouse je velmi lákavé ale zatraceně těžké. Nelíbilo se mi zpracování filmu a především se mě nebraly herecké výkony a režie. Gary Oldman byl snad jediný, kdo se z toho snažil vytřískat co nejdřív ale jako jediný ten film nemohl zachránit. Kromě toho, že se na Sida hodil i vzhledově, dokázal ho zahrát i velmi přesvědčivě. Člověk byl snad i řekl, že musí mít punk v duši, jinak by to takhle nezahrál. Ostatní členové Sex Pistols by si ale zasloužily lepší herce. Co se týče Chloe Webb, moc dobrá herečka to není ale ono asi není tak jednoduché zahrát tuhle příšernou osobu, aniž byste nelezli divákům na nervy. Každopádně když se jdu podívat na film o Sex Pistols, čekám něco, co má opravdu grády a něco do sebe, ale to tohle dílko fakt nemá. Promarněný potenciál. Zajímalo by mě, jak moc je to podle pravdy ale myslím, že sám Johnny Rotten film nehodnotil moc pozitivně. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Gary Oldman přiznal, že se mu scénář vůbec nezamlouval a roli Sida vzal pouze kvůli honoráři, který tenkrát činil 30 000 britských liber. (agass)
  • Rozdielne boli aj reakcie rodičov Sida (Gary Oldman) a Nancy (Chloe Webb). Manželia Spungenovci akékoľvek snahy o kontakt, či podiel na filme o osude svojej dcéry odmietali. Sidova matka (Anne Beverly) sa zo začiatku usilovala presadiť zákaz nakrúcania, ale rozhodlo osobné stretnutie s režisérom filmu Alexom Coxom. (classic)

Reklama

Reklama