Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Billie777 

všechny recenze uživatele

Natočit film o životě Sida Viciouse je velmi lákavé ale zatraceně těžké. Nelíbilo se mi zpracování filmu a především se mě nebraly herecké výkony a režie. Gary Oldman byl snad jediný, kdo se z toho snažil vytřískat co nejdřív ale jako jediný ten film nemohl zachránit. Kromě toho, že se na Sida hodil i vzhledově, dokázal ho zahrát i velmi přesvědčivě. Člověk byl snad i řekl, že musí mít punk v duši, jinak by to takhle nezahrál. Ostatní členové Sex Pistols by si ale zasloužily lepší herce. Co se týče Chloe Webb, moc dobrá herečka to není ale ono asi není tak jednoduché zahrát tuhle příšernou osobu, aniž byste nelezli divákům na nervy. Každopádně když se jdu podívat na film o Sex Pistols, čekám něco, co má opravdu grády a něco do sebe, ale to tohle dílko fakt nemá. Promarněný potenciál. Zajímalo by mě, jak moc je to podle pravdy ale myslím, že sám Johnny Rotten film nehodnotil moc pozitivně. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Nic neříkající výsek ze života smažky, která nikdy nesebrala sílu k tomu, aby se svým bídným žitím cokoliv udělala. Problém je, že ta smažka je Sid Vicius - muzikant, který vlastně neuměl hrát, ale to mu nijak nezabránilo v tom, aby se stal ikonou punkové generace. Na biografii je film málo obsáhlý (a že by bylo o čem vyprávět), na romantiku má zase dost chabý příběh - dvě ztracené existence se protloukají životem a když spolu nefetují, tak na sebe řvou. A na hudební film je tam zase až moc málo hudby - o Sex Pistols to není ani omylem, ty jedou tak říkajíc na druhé koleji. Coxův film stojí na jediném - na excelentním výkonu Garyho Oldmana. To ostatní je bohužel o poznání horší - v ději se moc není čeho chytnout, příběh nula, spíše jen řada epizodek, styl, v němž jen obtížně orientuje - možná to je ten punk, ale tady to moc nefungovala. Není to vyloženě špatný film. Jen není prostě dobře natočený. Je rozkročený mezi několik nápadů a žánrů, přičemž žádný nedokáže naplnit bezezbytku. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nesmyslnost a nehodnotnost celého příběhu, která měla možná evokovat vyprazdňující se poselství punku, mě ubíjela. Nedokázal jsem se přinutit cítit s žádnou postavou (a když už s někým, tak s rovněž nechápavě-znechuceným Johnem Rottenem) do té míry, že když (SPOILER) na konci zakrvácená Nancy v koupelně zaklepala bačkorama, zatetelil jsem se vlnou spokojeného očekávání závěrečných titulků. Mladý Gary Oldman vystřihl Sida moc pěkně a Chloe Webb stvořila v Nancy jednu z účině nejprotivnějších hereckých kreací minimálně osmdesátých let. Mé výlsedné hodnocení je z větší části postavené na nich. 40% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chcete slyšet My Way, hovada? Už jsem to zapomněl." Punk hodně ovlivnil můj život a Sid Vicious k němu tak nějak patřil. Jenže tento film k Sidovi není shovívavý a zákeřně ho ukazuje takového, jakým skutečně byl. Sid nezvládal hru na baskytaru, všechno ho nudilo, svědomitě chlastal a ani tu anarchii si neuměl nějak zvlášť užít. To je celkem škoda, chlape. Nancy mu však zjevila smyslovou podstatu tohoto světa - drogy. Od té chvíle začala heroinová romance, při které Sid prochází sklem, padá ze schodů, chvílemi ho nenudí sex a jeho známá proměna v lidskou trosku probíhá rychleji, než by si přál. Mne tedy nic z výše uvedeného až tak neoslovilo, takže je jasné, že důvodem mého vysokého hodnocení jsou hlavně koncertní výstupy Sex Pistols v první polovině snímku. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

To co předvádí Gary Oldman to už není herectví, ale realita, a ta je u tohodle snímku důležitější než cokoli jiného. Protože zahrát Sida Viciouse ze Sex Pistols, symbol punkového hnutí v Anglii konce 70. let, tak věrohodně to už si zaslouží přinejmenším uznání. Navíc film je celkově velmi dobře udělaný čili 80%. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Místo trička se srpem a kladivem, které se objevuje ve filmu, nosil skutečný Sid podobné, ale se svastikou. (Marten77)
  • Snímok sa mal pôvodne volať Love Kills, ale kvôli možným problémom s autorskými právami došlo na Sida a Nancy. (classic)

Reklama

Reklama