Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (120)

choze 

všechny recenze uživatele

Dvě smažky (se) sjíždějí po sebedestruktivní spirále dolů. Apatický sebedestruktivní Sid oplývající jistým fuckerským X-factorem (skvělá scéna kde zpívá My way) bohužel zůstává celou dobu nečitelný a Nancy, prezentovaná jako vypatlaný hysterický transvestita (a ten typ přítelkyně, kvůli které se kapely rozpadají) je zase na facku. A ani příběh jejich vztahu mě moc nezaujal. ()

S.i.d. 

všechny recenze uživatele

Za tento film Alexe Coxe obdivuju a nenávidím. Výborně vystihl to jak Sidův život díky drogám spadl až na dno ze kterého už nevstal. Gary Oldman už jako mladý dokázal skvěle vystihnout svou roli a to film zvedlo v kvalitě ještě výš. Co mi tam nejvíce vadilo, byla postava Johnnyho Rottena. I když Johnny takový nebyl, Alex Cox ho ztvárnil jako flegmatickyho, namyšlenyho blbce který umí akorát nadávat policistům. Ve filmu bylo také pár historických nesrovnalostí a občas i špatně ztvárněná fakta. Přes tyto vady tento film je jedním z mých nejlepších filmových zážitků a kdykoli se na něj znovu rád podívám. ()

Reklama

Auteuil 

všechny recenze uživatele

Mladík Sid, kterého hraje "stařík" Gary Oldman a který pořádně neuměl zpívat ani hrát na basu, je frontmanem Sex Pistols a všechno se kolem něj točí. Stejně jako kolem jeho milenky. Ostatní jako by nebyli. Bavilo mě to tak moc, až jsem to po půlce vypnul. Mnohem lepší film o Sex Pistols je Filth and Fury. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Alex Cox, režisér podivnosti Repo man hned dva roky poté natočil životopisný snímek z hudebního prostředí. Nejsem žádným velkým fanouškem Sex pistols, film mě přesto uchvátil. Pro Garyho Oldmena to byla první hlavní role a vůbec bych se nebál říct, že i jedna z nejpovedenějších, jakou kdy vytvořil. To samé platí i o Chloe Webb. Spolu ztvárnili neskutečně věrný a šílený pár a jejich propad na absolutní dno všeho je děsivě mrazivý. Marně bych zde hledal nějakou pozitivu, tohle je fakt hlavně bordel, špína, chlast, drogy, z nichž hlavně herák je nejdůležitější součástí životní rebélie Sida a Nancy. A hlavně taky PUNK!!! ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Nic neříkající výsek ze života smažky, která nikdy nesebrala sílu k tomu, aby se svým bídným žitím cokoliv udělala. Problém je, že ta smažka je Sid Vicius - muzikant, který vlastně neuměl hrát, ale to mu nijak nezabránilo v tom, aby se stal ikonou punkové generace. Na biografii je film málo obsáhlý (a že by bylo o čem vyprávět), na romantiku má zase dost chabý příběh - dvě ztracené existence se protloukají životem a když spolu nefetují, tak na sebe řvou. A na hudební film je tam zase až moc málo hudby - o Sex Pistols to není ani omylem, ty jedou tak říkajíc na druhé koleji. Coxův film stojí na jediném - na excelentním výkonu Garyho Oldmana. To ostatní je bohužel o poznání horší - v ději se moc není čeho chytnout, příběh nula, spíše jen řada epizodek, styl, v němž jen obtížně orientuje - možná to je ten punk, ale tady to moc nefungovala. Není to vyloženě špatný film. Jen není prostě dobře natočený. Je rozkročený mezi několik nápadů a žánrů, přičemž žádný nedokáže naplnit bezezbytku. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Aby zostal zachovaný nádych snímku, diváci počas premietania hlasito komentovali vzhľad hercov, čo Joe Strummer komentoval hlasitým: „Držte huby !" (classic)
  • Kto bol so snímkom veľmi nespokojný, bol spevák anglickej punk rockovej hudobnej skupiny zo sedemdesiatych rokoch Sex Pistols, Johnny Rotten. Režisér filmu (Alex Cox) ho vraj kontaktoval iba jedenkrát, cez prostredníka v New Yorku, aby si s ním pohovoril o scenári a keď dotyčný prišiel, tak mu oznámil, že film už je nakrútený. (classic)
  • S pôvodnou myšlienkou nakrútiť film prišiel režisér Alex Cox už v roku 1980, kedy napísal fiktívny príbeh inšpirovaný Sidom a Nancy, ale s ohľadom na aktuálne politické dianie v Anglicku dospel k názoru, že ho nikto nikdy nesfilmuje. Ďalšiu ponuku na realizáciu svojho námetu dostal v roku 1984 z okruhu blízkych z Hollywoodu, pričom do hlavných úloh mali byť obsadení Rupert Everett a Madonna, s tým však Cox nesúhlasil. (classic)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno