Reklama

Reklama

Svět přírody - Série 25 (2006) (série)


Buddha, včely a obří sršně (S25E08)

(epizoda)
  • Česko Buddha, včely a královna sršní mandarinských (více)
Velká Británie, 2006, 49 min

Obsahy(1)

Nevídaný příběh krutých válek mezi obřími sršněmi mandarinskými a japonskými včelami očima chovatele - buddhistického mnicha.
Obří sršeň mandarinská je největší druh vosy na zemi. Má takové množství jedu, že dokáže zabít oslabeného člověka. Její společenství bude zároveň armádou, která rozpoutá velké bitvy a bude rozsévat strach a hrůzu mezi ostatním hmyzem v údolí. Jedna sršeň dokáže zabít až čtyřicet včel za minutu. I když je včel v úle tisíckrát více než sršní, evropské včely se nedokážou efektivně bránit, protože se nikdy s takovou hrozbou nesetkaly. Během hodiny je pobito deset tisíc včel. Jejich žihadla nejsou dost silná. Zatímco se hromady mrtvých včel vrší a sršně začíná zmáhat únava, pach kořisti skryté uvnitř je běsní dál. I přes masakr, který sršně mandarinské způsobují, najde jejich matka-královna jednoho nečekaného spojence. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Asgy 

všechny recenze uživatele

Sršně a vosy nemám zrovna dvakrát v lásce, ale o to víc mě baví se dívat na dokumenty o nich. Sice už jsem viděl o co půjde, protože podobných dokumentů jsem viděl hodně, ale tenhle byl moc povedený. A srovnání odolnosti asijských vs. evropských včel, s přidanou náboženskou vložkou navrch, se mi líbilo. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na co akční, hororové a další krvavé filmy plné fikce a triků, když mnohem větší krása i krutost se děje každý den ve světě přírody. Úchvatně natočený, skvěle ozvučený a do poslední minuty působivý dokument, který mi vzal dech a to nemám hmyz zrovna v lásce. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mám radši čistokrevný přírodovědný dokument než podobnou infiltraci filozofií či náboženstvím jakéhokoli zabarvení. Celkový dojem: 50 %. Musím ale uznat, že obří vosy představují atraktivní námět a kamera byla slušná. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Desítky včel vs. sršeň, tesařík vs. hladová sršeň, hejno sršní vs. jejich královna, desetitisíce mrtvých těl, stovky zničených larev... No kurňa to byl akční nářez!!! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

zajímavý přírodopisný dokument zkombinovaný s budhistickou filozofií. Díky tomu si z něj odnesete víc než z ostatních, kde je to především jen o hezkých záběrech divoké fauny s občasným páření - jinak se porno na obrazovky dostat nemůže ;-). Na dokumenty moc nejsem, tak je to pro mě jen lepší průměr, ale včelaři si rozhodně užijí. [ PŘÍBĚH: 1/// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Los 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý dokument, který se snažit trošku přiblížit buddhistické smýšlení...nebo alespoň jednu myšlenku - nezabíjet nic....ani hnusného hmyzáka který vám může povraždit všechny včely. Nicméně...brát do ruky takhle obrovský hmyz mi přijde snad ještě horší než chodit na procházku s tygrem (vizte dokument Tygr a mnich). Tvůrci se pokusili i o "akční" složku filmu, která byla vcelku povedená. Za největší plus dokumentu považuji skutečnost, že ty velké žluté věci nemohly vylézt z monitoru (to už by mi asi nepřišlo tak vtipné, jako když v Kruhu vylézala ta holka z televize)..9/10 ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý dokument o vztahu člověka - zde budhisty a hmyzu - zde japonských včel a sršní mandarinií. Je zde vysvětleno, jak původní japonský druh včel za dlouhé období koevoluce spolu s japonskými obřími sršněmi vynalezl proti jejich nemilosrdnému útoku a plundrování účinný způsob obrany, který u evropských včel chybí. Verdikt: 4* a 80 %. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sledovať život hmyzu je veľmi poučné lebo na rozdiel od ľudí obýva túto planétu o dosť dlhší čas. Je fascinujúce ako sa rozličné druhy prispôsobili podmienkam, ktoré sú veľakrát zúfalé. Ako nájdu protizbraň na zdanlivo neporaziteľného nepriateľa. Musíme sa od prírody ešte veľa učiť.. ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Úchvatný a dechberoucí pohled na války mezi sršni a včelami, kterými provází budhistický mnich. Zajímavá detailní kamera z útrob sršních hnízd i včelínů a přírodou mistrně zrežírované akční scény. ()

my38k 

všechny recenze uživatele

Velké války v malém světě hmyzu podkreslené epickou hudbou vypráví krutý příběh přežití v krásné přírodě. Sršně mandarinské útočí na evropské včely, japonské včely, sršně žlutavé a ostatní hmyz, aby nakrmily svoje hladové larvy. To vše s klidem pozoruje buddhistický mnich obrněný svou vírou. Jako dokument to sice moc neřekne ale dobře se na to dívá. ()

EliG 

všechny recenze uživatele

Vzdávam hold kameramanovi. A samozrejme aj tomu Buddhovi. Je úžasne pozorovať, ako vie byť niekto tak spätí s prírodou. Škoda že to nebolo ešte dlhšie. ()

Jack Boban 

všechny recenze uživatele

Lidstvo, nejvyšší článek evoluce, a kolik toho máme společného s drobnými (ve svém světě však obrovskými) sršněmi. Úžasný dokument, který nutí k zamyšlení... ()

Reklama

Reklama