Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vedecko-fantastický film o snových dobrodružstvách troch školákov zo základnej školy v Atómovej Lehote - Paťa, Jána a Borisa. Keď neďaleko ich rodnej obce v skalách objavia ukrytú mimozemskú kozmickú loď, s jej pomocou odletia na neznámu planétu, ktorú zničila ekologická katastrofa. (oficiální text distributora)

Recenze (41)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale Tretí šarkan je prvotriedne sci-fi. A to nemyslím iba v kontexte našej filmovej tvorby. Atmosféra je hustá ako kyslé dažde na cudzej planéte, masky mimozemšťanov hororové ako z Hellraisera a napätie občas ako vo Votrelcovi. Asi som ovplyvnený tým, že som film prvý krát videl v kine, približne keď som mal 9 rokov, ale ani po desaťročiach som necítil, že by film v mojich očiach zostarol. Ekologické posolstvo je v poriadku, opýtajte sa Ala Gorea. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Keby som to videl ako iskricka za tvrdeho sociku......keby to nevyzeralo ako americke B-cka z 50. rokov (samozrejme bez ich uzasnej poetiky).....keby dialogy tak netahali za usi......keby, keby, keby...... Uz to proste nefunguje. Skor kuriozita nez nejaka podstatna zalezitost. Ale ma to svoje svetle chvilky 5/10 ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento rozpačitý pokus slovenských filmárov o natočenie neakčného, intelektuálne dobrodružného sci-fi filmu na mňa veru moc nezapôsobil. Absolútne nepresvedčivé masky, triky a prostredia. Veľmi slabé herecké výkony. Nezáživný scenár s príšerne vtieravým ekologickým posolstvom. Nič moc. Každopádne ako priaznivec science fiction tvorby oceňujem snahu autorov snímku "Tretí šarkan" spopularizovať tento filmový žáner v socialistickom Československu. ** ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to televizní film a pro děti, docela slušně natočené. Kamera se mi líbila už od začátku - ty (obě) scény s autobusem jsou pěkně mystické, hory samy vyzařují tajemno, a časem dojde i na velmi slušné triky (na tu dobu a TV produkci) a dokonce vyloženě hororové prvky ještě dávno před zombie filmy. Vadí mi ryčná Hapkova hudba - hodila by se sem spíš meditativnější, jakou použil třeba u jiného dětského sci-fi filmu Do nebíčka, mrzí mne, že režisér nedokáže z dětí ani dospělých herců vytřískat nějaké emoce - celé je to chladné jak sáňky v zamrzlém rybníce, a konečně i to ekologické poselství, které sice tehdy bylo aktuální, ale dnes je spíše zneužívané až k politickým hrátkám (a o životní prostředí v reálu nikomu nejde). Na filmu je znát, že byly zfilmovány obě Žarnaovy knihy (vůbec netuším, proč není uveden v autorech), ale není to podle mne ke škodě věci, protože přece jen v tomto kontextu se ta první knížka zdá být sice tajuplnou, ale jen by se táhly samé náznaky až do objevu. Film mne držel většinu času v napětí nebo alespoň zajímavé náladě, a myslím si, co by mnozí filmaři i dnes za takovouto sci-fi dali. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Na moje prekvapenie príjemné slovenské sci-fi, ktorému škodia dve veci: 1) primárne určenie deťom so všetkým, čo k tomu patrí (detský herci, naivita, moralizácia ...) 2) katastrofálne a k smrti zúfalé dialógy, navyše podané strašnými hercami. Avšak masky a výprava sú dostatočne dobré na to, aby tento slovenský film zaujal. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (11)

  • Režisér vedel, že počítačovými trikmi by sa v konkurencii s americkými štúdiami nepresadil, preto sa rozhodol posilniť výtvarnú stránku. Na nej spolupracoval aj so známymi výtvarníkmi a sklármi. (Raccoon.city)
  • Film je prvé slovenské sci-fi určené pre kiná. (Raccoon.city)
  • Režisér Peter Hledík mal na Kolibe skončiť natáčanie, nakoľko sa u vedenia pre silný kritický podtext nestretol s pochopením. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama