Reklama

Reklama

Ong-bak

  • Thajsko Ong-bak (více)
Trailer

Ong-bak je dvesto rokov stará soška Budhu, ktorá pochádza z čias thajsko-barmskej vojny. Keď z chrámu thajskej dediny Nong Pra-du ukradne zločinec Don (Wannakit Sirioput) hlavu vzácnej sošky Ong-baka, vidiečania vyšlú do Bangkoku svojho hrdinu, mladého bojovníka Tinga (Tony Jaa), aby vrátil ukradnutú sviatosť. Sošku musí priniesť skôr, než nastane Veľký sviatok, inak dedine hrozí nepriazeň bohov, ktorá môže spôsobiť jej skazu. V hlavnom meste Ting vyhľadá krajana Humlaea (Petchtai Wongkamlao), ktorý si hovorí George a pohybuje sa ako špekulant v podsvetí. Čestný vidiečan presvedčí malého mestského gaunera, aby mu pomohol v boji za správnu vec. Mladý bojovník Ting musí poraziť nielen zlodeja Dona, ale aj jeho obludného gangsterského bossa Komtuana (Suchao Pongwilai) s elektronickými hlasivkami. Na svojej ceste musí podstúpiť mnoho zápasov, bitiek a naháňačiek, v ktorých uplatní svoje majstrovské bojové umenie Muay Thai. Jeho majster mu ho vždy zakazoval používať v súkromí, ale teraz nastal ten správny čas. Bojové majstrovstvo pomôže Tingovi poraziť zloduchov a zachrániť rodnú dedinu pred skazou. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (507)

teutates 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že tvorcovia filmu tak ako thajske prevedenie ma spočiatku veľmi nelákalo - mal som tento snímok dlhú dobu doma, kým som naň pozrel! Avšak jeden večer sa mi stal osudným... Tony Jaa ma zasypal nesmiernym množstvom kopancov a pästí... Na oko jednoduchý príbeh plný akcie, pre thajský národ kult zvaný Ong-bak... Tony Jaa za celý film nepoužil ani raz kaskadéra. Kvôli zlomeným kostiam a natiahnutým svalom sa predlžilo aj natočenie tohto filmu. Tento snímok môže kľudne konkurovať svojim hollywoodskym protivníkom, aj napriek tomu, že rozpočet tohto filmu by nestačil ani na zaplatenie herca... Ong-bak je doslova akčným snímkom, ktorého prevedenie na dnešnom konkurenčnom poli je viac než dôstojné... 7/10 ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si řekl, co takhle zkusit filmy s Tony Jaa. Byl jsem zvědavý jaké má bojové dovednosti a sakra ! Spadla mi čelist, Tony Jaa je neskutečný borec a ovládá opravdu perfektně své bojové umění. Celkově je to tak pro mě trochu změna pozorovat jako celek tento Thajský film. Je to trochu jiný typ filmu než jsem zvyklý, ale jak říkám, chce to taky změnu než furt ty americký akčnáky. Celkově příběh není nějak úchvatný, ale drží si svoji pozornost. Úvod je celkem zajímavý, ve věřící vesnici ukradnou posvýtnou hlavu a Tony Jaa jako jejich hrdina a jediný z vesnice, který ovládá tak dokonale bojové umění jim slíbí, že hlavu najde. No, pak se to trochu táhne, první 1/3 filmu se celkem vleče, ale pak už se to rozjede a to myslím nejen soubojově, ale tak i řetězení postav, dokáže většina postav zabavit. Film není nějak o třílení, ale hlavně je zaměřený na bitky. Třeba se mi nejvíc líbila akční naháněcí linie - teda jako pronásledování na ulici, kdy Tonyho pronásleduje dost týpků. Takže jsou zde bitky i v soubojnickém klubu a já nevím, veškerá bitka je skvělá, Tony se s nikým nemaže. Závěrečné finále také hodně akční. Herecké obsazení je celkem dobré. Tony Jaa není nějaký herecký talent, ale dokáže zaujmout. Ostatní mě celkem bavily, ale přeci, je to Thajský film, tak je zde poněkud jiná mentalita, některé postavy se chovají moc praštěně a jinak, ale nevadí. I si troufám tvrdit, že byl film místy komediálně sladěn, což v některých scénách je zbytečné a v některých se celkem pousměju, ale nemuselo to být. Kdyby byl film brán vážněji, byl zde lepší úvod a ta první 1/3 se tak netáhla, tak bych neváhal dát plný počet. A ještě tak vylepšit hudbu, která zde moc nebyla - moc jsem ji nezaznamenal. Takže i tak ve výsledku vidím parádní Thajský akční kousek ke kterému se ještě určitě vrátím. Chyb má film opravdu málo. Bitky jsou perfektně natočeny. Takže celkově hodnotím na zasloužených 82% = **** ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

kdysi tenkrát jsem viděl KRVAVÝ SPORT. myslel jsem si, že to je ten film, který mě přinutí sedět s otevřenou pusou při pohledu na souboje na život a na smrt. pokuď TONY JAA umí vše co nám předvádí (neměli by být použity počítačové triky), tak smekám před jeho - thai- výkonem. tolik sportovní dovednosti uložené v jednom muži, může při častém opakování záběrů (zpomalených) zapůsobit jako umění! ale bohužel ani artistické dovednosti hlavního hrdiny, nedokáží potlačit zklamání z dialogů. proč nemůžou mlčet! a natočit dokument o tomto odvětví boxu. to by jsme teprve čuměli. VŠICHNI !!!!!!!! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Přehnaně roztomilý, pohádkově úsměvný začátek vzápětí nahradila ta nejdivočejší smršť akčních soubojů, jaké jsem kdy viděl. Jak je možné, že jsem ještě nenarazil na přirovnání "nový Jackie Chan" pro Tonyho Jaa? Ten chlapík by do kapsy strčil i stovku Neů z Matrixu (nebo by před nimi minimálně utekl v efektní honičce)! Ong-bak byl pro mne v pátek večer nadmíru příjemným výletem do thajské kinematografie. Což znamená exotickou krajinu, neobvyklou kameru, zcela neobyčejnou, ale pro uši velmi příjemnou hudbu, a hlavně to úchvatné bojové umění! Z celého filmu mám takový pocit, že bych nejraději režiséru Pinkaewovi vrazil do ruky digitální kameru a poslal jej natočit nějakou zběsilou hollywoodskou akčňárnu. Jsem zlej. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Miestami až neznesitelne stupídne pospájané akčné scény. Čisto žltý humor a k tomu nejaká myšlienka. Klasický "čínsky" flm, ktorý nepostrehol, že od čias "Moje kung-fu je lepšie ako tvoje" a "Ty si urazil môjho majstra" uplynulko už zopár rôčkov. Naháňačkové scény potešia hlavne fandov Jackieho Chana a surové bitky asi každého. Film má v sebe toľko krásnych premetov a kopov, že to vyváži aspoň desať filmov (len niekedy som mal pocit, že kvôli snahe o zaradanie všetkých zbraní, prostredí a úderov do jedného filmu, strácajú tvorcovia kontakt s už tak slabým scenárom). JACKIE CHAN+VAN DAMME A práve tá VanDammovská časť pôsobí rušivo, lebo pchať v dnešnej dobe do akčného filmu súboje v ringu je dosť povážlivé (jedna scéna priam kopíruje Kickboxera)... A "nová hviezda bojových umení" bude mať dosť ťažké preraziť už len z jednoduchého dôvodu - má hlas asi ako Káčer Donald. Bruce Lee je mŕtvy, Jackie Chan starne, Jet Li stále blbne na lane a Donnie Yen akosi pomaly stúpa hore, či ho predbehne Tony Jaa je vo hviezdach... Ale "real fight" po Ong-baku ožije určite aj mimo Thajska či Číny... ()

Galerie (65)

Zajímavosti (17)

  • Ještě před uvedením na západě se film natolik zalíbil Stevenu Seagalovi, že jej plánoval vydat přes svou produkční společnost s nově dotočenými scénami, ve kterých by on sám vystupoval jako Ai Bak Timův mistr. (Raztubyl)
  • V momentě, kdy hlavní hrdina vtrhne do bytu zloděje Ong-bakovy hlavy, přiškrtí ho na plakátu k filmu Spy Game. (Warsheek)
  • Při scénách soubojů nebyly použity žádné dráty ani počítačové triky. (Matty)

Související novinky

Soderbergh, špióni a bojová umění

Soderbergh, špióni a bojová umění

08.09.2009

Steven Soderbergh si asi umínil, že dotáhne do Hollywoodu co nejvíce holek z „jiných odvětví“. Zkusil to s pornohvězdou Sashou Grey v experimentálním The Girlfriend Experience, teď půjde divácky… (více)

Tony Jaa sa vracia

Tony Jaa sa vracia

05.08.2005

V thajskom akčnom filme Ong-Bak sa dovtedy neznámy borec Tony Jaa predviedol v plnej sile, film sa stal veľkým hitom vo viacerých kútoch sveta (a dotiahol to dokonca aj do našich kín) a Tonyho začali… (více)

Reklama

Reklama