Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka podle starofrancouzské legendy se odehrává ve středověku, na dvoře krále Pipina (F. Čapka). Král se chce oženit a na radu vévody Akilona (J. Štěpnička) se rozhodne ucházet o uherskou princeznu Bertu (K. Špráchalová). Princezna má sice drobnou vadu na kráse – příliš velká chodidla – ale na tom Pipinovi málo záleží. Vzpomíná raději na to, jak s Bertou kamarádil, když byl malý chlapec. Už tehdy obdivoval její odvahu a statečnost. Vévoda Akilon se tedy vydává do Uher požádat o ruku princezny Berty pro svého krále. Spolu s ním vyjíždí na cestu i jeho vlastní dcera (L. Krobotová). A v jeho hlavě uzrává zrádný plán… (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pohádka nepohádka, která se tváří výpravně, ale v podstatě všechny scény jsou natáčeny jen na třech místech. Na akčním lesku také legenda ztrácí tím, že velkolepé rytířské souboje sleduje jen hrstka lidí. Scénář a výprava jsou na televizi pěkné, ale režie pokulhává. Děj se velmi naivní (tak u pohádky to nevadí, u legendy trošku ano) a uřečněný - pár lidí někde sedí a povídá si, pak sedí někde jinde a povídá si o něčem jiném a rytířské souboje mezi tím jsou jako vata té nudě. Každopádně nevím, zda jsou hezčí obrovské uši krále či veliká noha královny. No, aspoň si v něčem sedí :-) Herecké obsazení je slušné, až na Pipina, ten mi není sympatický. A ponaučení na konec? Než někam pojedete, dobře se naučte místní řeč :-) Parádní komentář: Phobia. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dobová a kostýmová pohádka, která spíše než jako pohádka vyznívá jako historický, a jen trochu pohádkový příběh. Záporák se neštítí vraždy, jsou tu rytířské souboje s jedním docela drsným koncem na pohádku. Na druhou stranu jde o zajímavý zářez do pohádkové tvorby. Škoda jen těžce strojených dialogů. Hudba: Ondřej Soukup a skupina Krless ()

Reklama

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Legendu jsem vůbec neznala a doteď neměla ponětí ani o existenci této již starší pohádky. Spíše než pohádka je to taková docela pochmurná historická podívaná, která mně osobně ale sedla. Netušila jsem, že Filip Čapka někdy někde hrál prince (krále), netipovala bych ho na to, do této legendy mi ale seděl (jednou se mu taky více než hodil jeho malý vzrůst :D). Celkově bylo herecké obsazení velmi dobré. Šermířské souboje, dobová hudba, zajímavý příběh. Snad jen nějakou větší katarzi bych uvítala. 70 %. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Jako pohádka pro děti zbytečně drastické. Jako historický příběh nemožně nepřesné a jako dobrodružný romantický příběh příliš mdlé a nudné. Herecké výkony v pravdě televizní, výprava ubohá. Jako jediný klad vnímám hudbu postavu Pipina. Ta se Filipu Čapkovi vydařila. Za tyto dva klady dávám dvě hvězdy. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Patrně by to byl býval mohl být zajímavý počin, kdyby... Kdyby z toho nevznikl film místy tak podivně prkenný a nesmyslně zatuhlý, že připomíná beznohého, který si umanul zatančit kankán. Že režisér dokázal nepostřehnout, že by výsledek snažení potřeboval promazat naléhavěji než zrezlá vrata, je mi záhadou. Rovněž je mi záhadou, jak mohl scénárista nechal rytíře deklamovat tak slabomyslné verše v přesvědčení, že takto reprezentuje dvorskou poezii. Tlamolepovou směs pak už nemohl zachránit žádný herecký výkon. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Filmové sídlo krále Pipina (Filip Čapka) je ve skutečnosti hrad Křivoklát. (rakovnik)

Reklama

Reklama