Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka podle starofrancouzské legendy se odehrává ve středověku, na dvoře krále Pipina (F. Čapka). Král se chce oženit a na radu vévody Akilona (J. Štěpnička) se rozhodne ucházet o uherskou princeznu Bertu (K. Špráchalová). Princezna má sice drobnou vadu na kráse – příliš velká chodidla – ale na tom Pipinovi málo záleží. Vzpomíná raději na to, jak s Bertou kamarádil, když byl malý chlapec. Už tehdy obdivoval její odvahu a statečnost. Vévoda Akilon se tedy vydává do Uher požádat o ruku princezny Berty pro svého krále. Spolu s ním vyjíždí na cestu i jeho vlastní dcera (L. Krobotová). A v jeho hlavě uzrává zrádný plán… (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nepohádkové, herecky průměrné. Pobaví až závěrečné veršotepectví Jiřího Schmitzera. Záměna princezny za služku není originální, navíc v tomto příběhu je nepohádkově drasticky zobrazený střet závisti a dobra. Krvavé scény jsou zbytečné, stejně jako natahované rytířské souboje. I rádoby popelkovské rozuzlení postrádá vtip a kouzlo. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

celkem obstojný pokus o dramatickou pohádku. Velmi dobře zahráno (Krobotová, Štěpnička), ruší akorát Suchařípa, který je po tatínkovi absolutní neherec, ale bez specifického charismatu. Co zamrzí jsou velmi úsporné lokace - na turnaj je ten prázdný lom fakt pěst na oko - a taky krok vedle s představitelem Pipina. Nevím taky, jak myslel tu stížnost na povahu budoucí královny (něžná, pasivní, prostě obyčejná ženská) a když mu tam pak přijde ta pravá, projevuje se vlastně úplně stejně. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Dobová a kostýmová pohádka, která spíše než jako pohádka vyznívá jako historický, a jen trochu pohádkový příběh. Záporák se neštítí vraždy, jsou tu rytířské souboje s jedním docela drsným koncem na pohádku. Na druhou stranu jde o zajímavý zářez do pohádkové tvorby. Škoda jen těžce strojených dialogů. Hudba: Ondřej Soukup a skupina Krless ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Jako pohádka pro děti zbytečně drastické. Jako historický příběh nemožně nepřesné a jako dobrodružný romantický příběh příliš mdlé a nudné. Herecké výkony v pravdě televizní, výprava ubohá. Jako jediný klad vnímám hudbu postavu Pipina. Ta se Filipu Čapkovi vydařila. Za tyto dva klady dávám dvě hvězdy. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Legendu jsem vůbec neznala a doteď neměla ponětí ani o existenci této již starší pohádky. Spíše než pohádka je to taková docela pochmurná historická podívaná, která mně osobně ale sedla. Netušila jsem, že Filip Čapka někdy někde hrál prince (krále), netipovala bych ho na to, do této legendy mi ale seděl (jednou se mu taky více než hodil jeho malý vzrůst :D). Celkově bylo herecké obsazení velmi dobré. Šermířské souboje, dobová hudba, zajímavý příběh. Snad jen nějakou větší katarzi bych uvítala. 70 %. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Filmové sídlo krále Pipina (Filip Čapka) je ve skutečnosti hrad Křivoklát. (rakovnik)

Reklama

Reklama