Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rusty James (Matt Dillon) je vůdce malého, bezvýznamného gangu na předměstí metropole. Žije ve stínu vzpomínek na svého zmizelého staršího bratra Motorcycle Boye (Mickey Rourke), který byl šéfem gangu v dobách jeho největší slávy. Předtím, než Motorcycle Boy zmizel, však zakázal jakékoliv pouliční šarvátky mezi gangy. Rusty James neváhá porušit dohodu a dochází k boji s šéfem další bandy otrapů Biffem Wilcoxem (Glenn Withrow), při níž je James díky své horké hlavě málem zabit, nebýt nečekaného návratu bratra. Ten, se však už nezdá být oním pověstným hrdinou – zmatený a deziluzovaný tráví více času v obchodě se zvířaty, než oprašováním zašlé slávy. Tam pozoruje dravé ryby v akváriu (jediné kolorované objekty v černobílém filmu) a střeží tajemství minulosti. Během následujících pár dnů bude nejen Jamesův život balancovat na ostří nože. (kwietitze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Budu sice plavat trochu proti proudu ostatních, ale tento film je moje první setkání s režií FFC. Když jsem se tak, ale na to díval a podíval se jak jsou hodnocené jiné filmy od FFC, tak si říkám, že ostatní budou fakt filmový pecky. Protože tento film se mi dost zamlouval především režijně. Scénaristicky taky dobré a herecky to bylo uplně parádní. Mladý Rourke byl o dost lepší než ten starší, co je teď a s Dillonem teprve mé druhé setkání. Přesto se těším až si pustím další snímky tohoto režiséra. 80% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Vizuální a režijní bomba. Coppola je fakt velký filmař. Z toho filmu, i přes jeho černobílost, čiší neuvěřitelná živost a energie. Mladí herci jsou opravdu draví a celé to žije při těch toulkách městem, po barech a příležitostných bitkách. Hraje k tomu zvláštní, trochu dezrytmická hudba. Mickey Rourke toho legendárního přemýšlivého drsňáka zahrál skvěle, ale rozhodně netlačil na pilu. Diane Lane byla v mládí nádherná a Matt Dillon přesně vystihl všechny znaky těch frajerských "mladších bráchů." P.S. To stylizované prázdno jak tu píše Rob Roy je podle mě zcela úmyslné, protože jde právě jak správně pochopil o stísňující pocit ubíjení života na jednom místě a neschopnost udělat "něco", vypadnout ze sterotypu. Stereotyp je holt prázdný. Coppolu dělá velkým to, že zde to všechno plyne naprosto přirozeně. Ulice a ty lidi na nich jsou uvěřitelní (podobně jak třeba v DO THE RIGHT THING) kdyžto velká většina podobných předměstkých ghetto movies se snaží být přehnaně cool. ()

Reklama

WoWoW 

všechny recenze uživatele

To hlavní co mě na tomhle filmu bavilo byla kamera, která opravdu neměla chybu a třeba záběr na kulečníkový stůl těsně před rozstřelením koulí byl famózní a opravdu musím pochválit výběr herců. Sice o Mattu Dillonovi si nemyslím, že by byl nějaký extra herec, ale tahle role mu sekla náramě. Stejně tak i Rourke a Hopper byli naprosto uvěřitelní. Jenže podle mě tomuhle filmu jedna důležitá věc chyběla a to byl spád. Na to, že Dravé ryby trvají jen 94 minut mi to utíkalo nějak podezřele pomalu. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru "dravé ryby v dravých vodách" (rozumej: skupina grázlov na bezútešnom predmestí) jednoznačne klenot. Niet sa čo diviť, režíruje Coppola a po celý čas je to sakra vidieť. Banálna smalltown historka o bratskej rivalite tu má metaforický rozmer, ktorý agresívny naturalizmus námetu otesáva do podoby realistickej helenistickej skulptúry, ktorá síce má sem-tam odfaklené končatiny, ale vyzerá krásne aj s tými kýpťami (ako inak). Coppola obsadil vtedajšiu teen hviezdu Matta Dillona do roly riadneho pošuka, aby z neho napokon urobil sympaťáka. Rusty James patrí k Dillonovým najlepším kúskom - človek sa nestačí diviť, že tak mladý špunt dokáže hrať tak autenticky. Okrem Matta si vo filme zahralo pár ďalších dnešných hereckých titanov :-) medzi ktorými výrazne vyčnieva Mickey Rourke a jeho psychologicky mimoriadne zaujímavý a nesmierne delikátny Motorcycle Boy, za ktorého mal dostať Oscara. Francis Ford pod blahodarnou záštitou Zoetrope Studios nakrútil nekomerčný č-b film, v ktorom dusnú realitu premenil na atmosferickú "obojživelnú" víziu s katarzným účinkom, i keď treba nahlas povedať, že bez hudby tvorenej množstvom veľmi diferencovaných a invenčných motívov určujúcich "zafarbenie" jednotlivých scén by to neboli úplne Rumble Fish. Ten film je proste skvost "akože ja sa volám ja", to vám hovorím. PS: Obľúbená hláška: I´m comin´ over tonight so roll out the red carpet! (Matt oblbuje Diane Lane) ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Matt Dillon s neopotřebeným ksichtíkem jako ctižádostivá a lehce natvrdlá černá ovečka jedné menší famílie a jednoho amatérského gangu školou povinných chuligánů, Mickey Rourke jako jeho zádumčivý starší bratr a zároveň vzor absolutního chlapáctví pro celé město a nakonec ta mladá šukna Diane Lane roztažená pod školními hodinami s dobrými osmdesáti procenty těla tak, jak ho pánbůh stvořil, do kterého se jen a jen po kolínka zavrtat a pak ho nosit jako pláštěnku do sprchy i na lov koroptví. A pak je tu samozřejmě mistr Coppola, který z plátěné režisérské židličky máchá kouzelnou hůlkou a ty dokonalé obrazy se na sebe vrší jako vnitřnosti divokých králíků po nájezdu kombajnu, až se jednomu z té formální nádhery chce plivat dravé červené rybičky ze slzných kanálků. A kde bychom to byli, kdybychom nepřibili pod klíční kost metál tomu starému mazákovi Tomovi Waitsů, který svým andělským chraplákem odduněl další brilantní vedlejšák, tentokrát jako moudrý muž u výčepu s hezoučkým filosofickým monologem o šílenství. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (12)

  • Matt Dillon četl knihu několik let před natáčením tohoto filmu a při rozhovoru s S.E. Hintonovou řekl, že je to jeho oblíbená kniha. Hintonová na to řekla, že když někdo označí její knihu ''Dravé ryby'' za oblíbenou, pobýval obvykle v polepšovně. (CliffLee)
  • Hodiny je možné vidět v každé scéně filmu. (CliffLee)
  • Zvukaři filmu měli problém uslyšet šeptajícího Mickeyho Rourka, jehož často nabádali, aby mluvil hlasitěji. Film si tak od nich vysloužil přezdívku "Mumble Fish" ("Mumlající ryby"). (aluna)

Reklama

Reklama