Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rusty James (Matt Dillon) je vůdce malého, bezvýznamného gangu na předměstí metropole. Žije ve stínu vzpomínek na svého zmizelého staršího bratra Motorcycle Boye (Mickey Rourke), který byl šéfem gangu v dobách jeho největší slávy. Předtím, než Motorcycle Boy zmizel, však zakázal jakékoliv pouliční šarvátky mezi gangy. Rusty James neváhá porušit dohodu a dochází k boji s šéfem další bandy otrapů Biffem Wilcoxem (Glenn Withrow), při níž je James díky své horké hlavě málem zabit, nebýt nečekaného návratu bratra. Ten, se však už nezdá být oním pověstným hrdinou – zmatený a deziluzovaný tráví více času v obchodě se zvířaty, než oprašováním zašlé slávy. Tam pozoruje dravé ryby v akváriu (jediné kolorované objekty v černobílém filmu) a střeží tajemství minulosti. Během následujících pár dnů bude nejen Jamesův život balancovat na ostří nože. (kwietitze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Matt Dillon s neopotřebeným ksichtíkem jako ctižádostivá a lehce natvrdlá černá ovečka jedné menší famílie a jednoho amatérského gangu školou povinných chuligánů, Mickey Rourke jako jeho zádumčivý starší bratr a zároveň vzor absolutního chlapáctví pro celé město a nakonec ta mladá šukna Diane Lane roztažená pod školními hodinami s dobrými osmdesáti procenty těla tak, jak ho pánbůh stvořil, do kterého se jen a jen po kolínka zavrtat a pak ho nosit jako pláštěnku do sprchy i na lov koroptví. A pak je tu samozřejmě mistr Coppola, který z plátěné režisérské židličky máchá kouzelnou hůlkou a ty dokonalé obrazy se na sebe vrší jako vnitřnosti divokých králíků po nájezdu kombajnu, až se jednomu z té formální nádhery chce plivat dravé červené rybičky ze slzných kanálků. A kde bychom to byli, kdybychom nepřibili pod klíční kost metál tomu starému mazákovi Tomovi Waitsů, který svým andělským chraplákem odduněl další brilantní vedlejšák, tentokrát jako moudrý muž u výčepu s hezoučkým filosofickým monologem o šílenství. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Ve filmu si zahrálo mnoho známých začínajících herců jako Mickey Rourke, Matt Dillon, Chris Penn, Laurence Fishburne, Nicolas Cage a jeho sestřenice Sofia Coppola. Čekal jsem, že Nicolas Cage bude mít ve filmu svého strýce trochu větší roli. Překvapilo mě, že byl snímek černobílý. Z prostředí gangů bych doporučil The Warriors (1979). ()

Reklama

Micro41CZ 

všechny recenze uživatele

Wow! Tahle variace na multiego hlavního hrdiny byla dokonalá! V bezčasí je Rusty James jakožto hlavní postava obklopen svými dvěma nejvýznamějšími stíny - Stevem, ztvárňujícím slabost, rozum, zdrženlivost a "dobro", a THE Motorcycle Boyem, ztvárňujícím rozvážnou moudrost, rozšafnost, ideál a kult vůdce, jakým by postava (Rusty James) chtěla být (ona sama je mezi nima situovaná jakožto arogantní fracek). /// Otázkou je, do jaké míry jsou tyto dva charaktery skutečné, nebo jen vysněné (zajímává je smrt vůdce-syna-bratra, kterou všichni ignorují (i přes jeho vybájené kvality), což nahrává k modelu virtuálních alter-eg hlavního hrdiny symbolizujícíh pouze ztrátu jakéhosi smyšleného učitele, protože se v něj sám na konci filmu právě vypuštěním ryb do řeky stane. /// Motiv ryb, které jediné jsou barevné a proti zrcátku se stanou agresivními - v uzavřeném prostoru, uvězněni v akváriu (i když v něm vidí jen samy sebe), a naopak v řece, kde mají svobodu, jsou volné a neútočí na sebe samy, krásně reflektuje pocit postavení těchto tří charaterů ve snímku! A jejich vzájemná konfrontace je vždy perfektní! Jako by se mezi sebou hádal "andílek na rameni" a "ďáblík na rameni" s tím rozdílem, že tady existuje jakožto ústřední prvek, jemuž na rameno sedají našeptavači, "ďáblík", a na rameni mu sedí "andílek" a na druhém "kult osobnosti a vůdce, jeho vzor", jež ho (Rustyho Jamese, "ďáblíka") neustále konfrontují s realitou a komentují (nejenom slovy) jeho dění ve filmu. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

80s byly plné filmů o dětech a Coppola udělal jeden poněkud netradiční. Pojal to artově, takže film je B&W, obsahuje plno krásných/netradičních záběrů či se využívá expresionistického vizuálního vyprávění (po rozchodu odejde bývalá přítelkyně do mlhy vzpomínek). Osobně mi jsou sympatičtí i Matt Dillon a mladý Mickey Rourke, jehož frajerský úsměv mi svou nenuceností připomíná mladého Bruce WilliseScénář však nedosahuje takových kvalit, které by si látka žádala. Jednak to není zrovna dramaticky zacílené, ale uznávám, že je to podmíněné hlavním motivem filmu. Jestliže by však témata byla aspoň rozpracovanější a dialogy autentičtější, tak by to emocionálně fungovalo lépe a působilo by to celé dotaženěji. Takhle mě to nechalo poměrně chladným. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Rumble Fish Francisa Ford Coppoly sa zameriava na osud a pálčivú problematiku sociálne narušenej mládeže v amerických provinčných mestách. Coppola možno až priveľmi chce aby ten film bol odlišný a premýšľavý na rozdiel od podobných snímok s tematikou pouličných gangov. Film je veľa umelecký, ale bohužiaľ nemá vlastne žiadny príbeh. Zato film dokázal presne vystihnúť a štylizovať prázdno, ktoré je zjavné a úplne úmyselné, pretože ide práve o to, ako stiesňujúci je pocit ubíjaného života na jednom mieste a neschopnosť urobiť "niečo", vypadnúť zo stereotypu. Diane Lane bola v mladosti nádherná. Ale je pravda že teraz je tiež sexi a dozrela ako víno. Poteší aj mladučký Nicolas Cage v roli frajera menom Smokey. Je skvelý, tu je ešte taký vychudnutý chudáčik s plnou hlavou vlasov, ktorý sa hrá na drsňáka. Je to zvláštne film, pre premýšľavú mládež. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (12)

  • Matt Dillon četl knihu několik let před natáčením tohoto filmu a při rozhovoru s S.E. Hintonovou řekl, že je to jeho oblíbená kniha. Hintonová na to řekla, že když někdo označí její knihu ''Dravé ryby'' za oblíbenou, pobýval obvykle v polepšovně. (CliffLee)
  • Autorka S.E. Hintonová tvrdí, že scénář k filmu napsala na jednom ze svých prvních osobních počítačů za méně než dva týdny. (CliffLee)
  • V německém překladu byl změněn věk motorkáře (Mickey Rourke) z 21 let na 24. (CliffLee)

Reklama

Reklama