Reklama

Reklama

Lidské monstrum ožilo, zachraň se, kdo můžeš! Pro milovníky hororů, ale i jejich odpůrce, je určena vtipná a divácky vděčná parodie Mela Brookse. Hrdinou příběhu je nadějný vědec Frederick, vnuk dr. Frankensteina, který na přednáškách s oblibou odhaluje svým studentům nejrůznější "tajemství" lidského těla. Když obdrží závěť Victora Frankensteina, odjíždí z Ameriky do starého rodinného sídla, aby převzal dědictví. Jeho "součástí" jsou také potrhlý sluha Igor a tajemná domácí paní Blücherová. Ve sklepení domu Frederick objeví pracovnu svého neblaze proslulého dědečka i recept, jak oživit člověka. Není divu, že právě tento "odkaz" dlouho na pokoji nenechá. Jeho vědecký pokus se mu však poněkud vymkne z rukou a znovuoživlý člověk začne ohrožovat ostatní pokojné občany... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (140)

Tosim 

všechny recenze uživatele

U téhle parodie jsem se smál víc než u Závrati, ale hluchých míst ve snímku bylo opět hodně. Jenže moje pobavení vyvolával z velmi velké části Gene Wilder, který spolupracoval i na scénáři. Kruci, kdy vůbec televize dá jeho nejlepší kousek "Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese?" Takže opět 70%, ale na osmdesátku si to skoro sáhlo. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Nevím nevím... Když si přečtu v programu o nějakém filmu, že to je parodie, tak se na něj podívám s očekáváním, že se budu smíchy zalykat... Možná jsem jenom nablbý Nielsenem a bratry Zuckerovými, ale tohle mě vážně hodně nudilo. Opravdu od srdce jsem se zasmál asi třikrát. Ano, ta černobílá kamera je hezká, Igor je dokonalý a navíc jsem to neslyšel v původním znění (a dabing prý hodně vtipů zabil), ale parodie je podle mě prostě o něčem jiném. Tohle je spíš taková pocta... Něco podobného, co udělal například Tim Burton v Edu Woodovi. Nutno říci, že lépe. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Tým Mladým Frankensteinom nie je nikto iný, než Frederick, taktiež doktor, ako jeho nechválne slávny dedo-Victor, takže, v podstate gény sa dedia z pokolenia na pokolenie (ani vnuk sa tomu v žiadnom prípade nemôže vyhnúť, lebo je rovnako potrhlý...), t.j. aj on opäť oživí MONŠTRUM v Sedmohradsku, s tvárou Petra Boylea, či trebárs Gene Wilder má zase tie svoje výkyvy nálad, čiže zase je úžasne hysterický, a do toho nesmierne rád zamiešam ešte trojicu šarmantných herečiek, t.j. Madeline Kahn, Cloris Leachman i Teri Garr, ktoré vážne stoja za váš hriech, okorením to o dvojicu sympatických chlapíkov-Martyho Feldmana s Kennethom Marsom, a svetlo sveta uzrela-parodická pochúťka, ktorá vám buď totálne zachutí, alebo sa vám maximálne znechutí, a ja sa nachádzam niekde v zlatom strede, keď som si síce pomerne často na nej dobre pochutnával, brucho ma bohvieako extra nebolelo, celkom mi chutilo, ale bohužiaľ nebolo tak dochutené, ako som si pôvodne predstavoval, keď som spozoroval MENU:Young Frankenstein od majstra ŠÉFkuchára Mela Brooksa. A ten celkom obstojne navaril, ale vie to aj oveľa lepšie, čo som už predtým i dostatočne okúsil. Ešte mám ZOpár typov jedál, ktoré mám v hľadáčiku... ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Druhé setkání s Brooksem už dopadlo o poznání líp, že bychom si na sebe zvykali? I tady jsou gagy tak zvláštně proti srsti načasované, ale už mi to nepřipadá nepovedené, jen nezvyklé, leč po svém konzistentní. Během filmu jsem sice smíchy hulákal jen na pár místech, při zpětném pohledu v něm ale bylo zabijáckých fórů daleko víc (a proti Producentům v podstatě zmizely ty vyloženě laciné a přibylo jazykových hříček i momentů téměř montypythonovských), což by mohlo slibovat umocněný zážitek při opakované projekci. Láska k předloze z toho přímo tryská, což mám rád, má to i své momenty skoro čisté krásy, bez kterých pro mě parodie ztrácejí jeden důležitý rozměr (melodie transylvánské ukolébavky Johna Morrise je Mladému Frankensteinovi tím, čím je Gabriela Beňačková Tajemnému hradu v Karpatech), a minimálně Marty Feldman se stěhovavým hrbem je jednoduše k zulíbání, nemluvě o téměř nepoznatelném Genu Hackmanovi v roli slepého poustevníka. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Milovníci starých černobílých hororů společnosti Universal, mezi které se také počítám, tuto parodii určitě ocení. Nebylo to tak vtipné jako Brooksovy Drákuloviny a popravdě nedočkáte se záchvatů smíchu, které vás srazí ze židle, ale úsměvných a vtipných momentů je tam docela dost, i když pár je jich trochu předvídatelných. Síla této parodie spočívá v odkazech na Frankensteinské filmy z 30. a 40. let - např. jednoruký policista, vlasy Frankensteinovy nevěsty, slepý poustevník atd. (druhý díl Frankensteinova nevěsta byl asi nejparodovanějším ze všech filmů). Atmosféra filmu, který byl černobílý, byla udělaná tak, aby korespondovala s výše zmíněnými filmy. Že se jedná o snímek cca o 40 let mladší ani nepoznáte. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (26)

  • Poslední film pro Oscara Beregi Jr a Richarda Haydna. (HellFire)
  • Zavíjanie pri jazde v koči napodobnil sám režisér Mel Brooks. (Flipper)
  • Mozek, který má za úkol ukrást Igor, patří Hansi Delbrückovi, vědci a světci. Hans Delbrück žil v devatenáctém století a je znám jako vojenský historik a profesor na Berlínské univerzitě. (HellFire)

Související novinky

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Reklama

Reklama