Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je jako přírodní živel, nezná překážky... Čínský režisér Ang Lee (nar. 1954 na Tchaj-wanu) patří k nejzajímavějším tvůrcům současného Hollywoodu. Díky stálým americkým spolupracovníkům (zejména scenárista a producent James Schamus a střihač Tim Squyres) se dokázal bez větších problémů nejen etablovat ve zcela odlišné kultuře, ale navíc do ní přispět i některými zásadními díly. Rozhodně mezi ně musíme počítat jeho adaptaci povídky laureátky Pulitzerovy ceny Annie Proulxové Zkrocená hora (2005), vyprávějící prostý příběh dvou nezaměstnaných kovbojů... Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) se poznají v létě roku 1963, když dostanou práci jako hlídači stáda ovcí na svazích titulní hory kdesi ve Wyomingu. Oba mladíci toho příliš nenamluví a jednoho dne se k obapolnému překvapení vášnivě pomilují. Po návratu z hor se rozejdou do svých vzdálených domovů a několik let se nevidí. Když se znovu setkají, mají rodiny s dětmi, ale jejich vzájemný vztah se nezměnil... Tabuizované téma homosexuality je tu akcentováno zasazením do ryze machistického prostředí honáků (byť ne dobytka ale ovcí) a také do doby, kdy se o podobných věcech zarytě mlčelo a pro většinu veřejnosti neexistovaly. Film se dočkal kontroverzního přijetí, ale také celé řady významných ocenění (mj. Zlatý lev na MFF v Benátkách, Oscary za scénář, režii a hudbu, Ceny newyorských i losangeleských filmových kritiků za nejlepší film a režii). Přesvědčivost snímku stojí a padá s vynikajícími výkony obou hlavních představitelů, předčasně zesnulého Heatha Ledgera i Jakea Gyllenhaala. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 030)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ojoj, tohle bude těžké. Snáze se kritizuje než chválí, jenomže tady nemám zkritizovat co. Ang Lee mířil divákovi přímo na komoru a mně prostřelil i předsíň. To to bolí, to to bolí. Zbývá mi naděje, že bolest očišťuje a povznáší. To bych se ovšem musela vznášet přinejmenším v ionosféře a ne sedět tady a hledat slova. Brokeback Mountain není film o homosexuálech pro homosexuály. To by přibližně 96% diváků vycházelo z kina se znuděným zíváním, ne v těžkém mlčení nebo se slzami na krajíčku. Často opakované námitky typu "kdyby tam byl chlap a ženská, tak to je docela obyčejná nudná historka" ovšem s dovolením neberu - jistěže by film byl jiný, kdyby v něm vystupovali jiní hrdinové za jiných okolností. Není to totiž ani klasický milostný příběh, kterýžto žánr má určitá osvědčená pravidla, přičemž tady se na většinu z nich kašle zvysoka. Pokud čekáte obvyklou linearitu sbližování dvou lidí, tedy obvyklé budování vztahu "přeskočení jiskry - kradmé pokukování - ,náhodné´ doteky - trapasy - koktavé vyznání - nešikovný polibek - šikovnější polibek - plná konzumace vztahu (rozkošný termín)," mnohořádková ohnivá vyznání, slzavá zapřisahání, dramatické obraty v ději a odpovídající závěr, tak vězte, že se spíš dočkáte Godota. Brokeback Mountain není ani bořitelem tradičního amerického mýtu, těžko můžete zbořit něco, co nikdy neexistovalo. Jako se ideál rytířství zrodil kromě jiného z díla Ch. de Troyes a T. Maloryho, zatímco rytíři v reálu byli povětšinou pěkná sebranka, tak ideál drsné kovbojské mužnosti vznikl více z tradice než ze skutečnosti. A také není ničitelem předsudků, protože bych ráda věřila tomu, že si žádná myslící osoba nespojuje homosexuální orientaci s falzetem a zálibou v růžové. Brokeback Mountain je příběhem drsným jako povrch wyomingských skal a křehkým jako okvětní plátek divokého orlíčku. Je vyprávěním o lidech, kteří se zamilovali ve špatný čas na špatném místě a z Ennisovy strany k tomu přidali další chybu v podobě dlouholetého popírání jakéhokoli vztahu a citu. Je svědectvím o dusivé síle mlčení a viny, jež není proviněním, přestože doslova "breaks back" nejen ústřední dvojici. Je příběhem o zakázaném ovoci, zrajícím pouze několik dní uprostřed divočiny daleko od slídivých zraků. Je obžalobou lidství ukovaného do pout asfaltových cest a maloměstského prachu a příběhem lásky skryté pod oblaky plujícími nad horou Brokeback. Je strohou a mlčenlivou horou tyčící se nad žírnými krajinkami jiných filmů. Je příběhem o životě, který jako v jedné písni přesýpáme na způsob písku mezi prsty, až nám dlaně zůstanou prázdné. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hned jak jsem slyšel prvně o "Zkrocené hoře", vzpomněl jsem si na "South Park" a dva teplé kovboje co žerou puding. Ovšem z projekce tohoto dílu jsem, mírně řečeno, paf. Možná jsem moc konzervativní divák, ale ze scény ve stanu se mi zvedal kufr. Ang Lee je kvalitní filmař, ale v tomto případě se utnul a jeho touha natočit svůj každý film úplně jiného žánru a ražení se mu vymkla z rukou. Jake Gyllenhall a Heath Ledger nejsou špatní, ale ve výsledku to nic moc nemění. "Zkrocená hora" je v mých očích, bohužel, prostě jen hloupá červená knihovna, která sází na uměle vytvořenou originalitu homosexuálním tématem. ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Ang Lee je zkrátka génius. Takhle silný film jsem už dlouho neprožil. Příběh mě naprosto usadil a převálcoval. Film o nešťastné lásce je odvyprávěn strhujícím způsobem a přesto často jen v náznacích a rozhodně naprosto nekýčovitě. Oba herci byli vynikající, můj favoritem je hlavně Jake, u Heatha mi přeci jen trošku vadilo jeho mumlání. Scéna, kdy se po čtyřech letech setkají, vyvolala v sále smích a na mě to přitom působilo jako neskutečně smutný okamžik. A takových silných scén je ve filmu spoustu. Věta "proč já tě jenom nedokážu opustit!" mi ještě bude znít nějakou dobu v hlavě. Hudba mi moc geniální nepřišla, kamera byla výborná, příroda krásná, ale to pro mě byla kulisa a určitě pro tyhle prvky film tak vysoko nehodnotím. Pro mě to určitě nebyl film, kde by se nic nedělo. Já si z filmu vzal hlavně příběh o nešťastné lásce, o tom, jak vynucená přetvářka dělá všechny nešťastné (včetně manželek). O strachu z okolí, zkrátka o tom, jak se těžce vyvíjí milostný vztah v krajně nepřátelském prostředí. A právě proto, že se tu i řeší témata přetváření se, lží ze strachu z okolí (a to i lhaní sobě) a tabuizovaného vztahu, nejde říct, kdyby to nebyl homosexuální vztah, byl by to klišoidní milostný příběh. Protože téma homosexuality tu hraje klíčovou roli a je to asi jako říct, že kdyby v Dokonalé bouři nebyla bouřka, tak ten film je jen nudným příběhem pár rybářů co jedou na klidném moři na ryby. Samozřejmě, že by byl nudný - protože Dokonalá bouře je o bouřce a Zkrocená hora je o homosexualitě. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vy jste tam nechodili na ryby. Vy jste..." A je to venku. Zkrocená hora evidentně není snímkem natočeným pro mé uspokojení. Nevinil bych z toho svou předpojatost, neboť nemám nic proti lásce osob stejného pohlaví, ani jejich registraci a znám i jeden takový pár, kterému bych klidně svěřil výchovu dětí. U mne je problém s uvěřitelností. Mohu to srovnat se svým nedobrovolným pobytem ve slušivé zeleni, kdy mne obklopovali pouze druhové ve zbrani a ženu žádný z přítomných radarů celou věčnost nezachytil. Přesto jsem žádný náznak přítulnosti mezi osamocenými muži nezaznamenal a vše se řešilo nenápadnými pohyby pod dekou doprovázenými lehkým vrzáním postele v tichu po večerce. Samozřejmě vím, že mé přirovnání je poněkud blbé a určitě uráží poetiku snímku, ale já, ze své prosté podstaty bytí, zkrátka spíše uvěřím v existenci Klingonů, maxipsa Fíka či funkčního preparátu na hubnutí, než lásce mezi kovboji. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Už je to tady zase. Vidím 80% průměr a nechápu. Stejně jako u King Konga tak i tady musím ohodnotit film jinak než většina ostatních uživatelů. Začnu u dvojce Heath Leadger a Jake Gyllenhaal. Jejich výkon je kvalitní, ale že by z toho koukal oscar? Pro mě rozhodně ne a dávat oscara za odvahu líbat se s klukem(a ješte mají i zaplaceno) to už chce odvahu. Jsem rád, že Oscara nedostal ani jedena nemusím tedy křičet a vzivat bohy, aby napravili toto zvěrstvo. Nevadí mi, že hlavní postavy jsou homosexuálové (nebo bi ? :D), ale vadí mi jak je s jejich sexuálním zaměřením naloženo. Film vypráví první půl hodinu o jejich prvním a hlubokém setkání, aby zbytek filmu vyprávěl cca 30ti letou historii jejich vztahu. Film má 130 minut a já vám říkám, že kdyby se zkrátil na 100 byl by hutnější, silnější, méně nudný a ani jedna hlavní postava by ve své vykreslenosti nijak neuvadla. To se nekoná a film vás zahltí dvěma muži, kteří se mají rádi, ale nemohou to přiznat a tak svou lásku skrývají a doufají... Jenže je to láska? Už fakt, že jeden si dojede pro prostituta a užije si je sám o sobě nevěrou a tím značí i konec jedné velké lásky. Ang Lee to je režisér velmi komplikovaný a nebojím se říct, že pro mě jen lehce nadprůměrný režisér. Žádný z jeho filmů nebyl dokonalý. Vždy jeho filmy jsou dokonalosti blízko, ale pak přijde on a přidá zbytečných 30 minut k dokonalému filmu a vytvoří paskvil krásy a nudy. Jsem rád, že jsem tento film viděl a už ho nikdy vidět nechci. O homosexuálech jsem toho viděl možná až moc(Philadelphia, Andělé v Americe apod.) a tento film se řádí mezi to horší, nudnější, nevydařené a nezachrání to ani zamilovaná dvojce Gyllenhaal+Ledger a jejich rychlovka. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (40)

  • Ve filmu je 75 speciálních efektů, z toho 15krát jsou to digitálně namnožené ovce. Z potřebných 2 500 jich totiž bylo dostupných jen 700. (imro)

Související novinky

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

08.08.2020

Děj seriálu Hrubá kůže se točí kolem záhadných vražd osadníků usazujících se v nelítostné divočině Nové Francie v 90. letech 17. století. Zdá se, že nepokoje přerostou v občanskou válku. Z… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Příliš teplý Soderbergh?

Příliš teplý Soderbergh?

07.01.2013

Steven Soderbergh se už před několika lety pokoušel natočit biografii slavného televizního baviče a zpěváka Liberaceho, který byl v padesátých až sedmdesátých letech minulého století nejlépe placeným… (více)

Reklama

Reklama