Reklama

Reklama

Profesor George Falconer (Colin Firth) je vyschlou řekou. Po smrti svého dlouholetého partnera (Matthew Goode) nemůže přijít životu na chuť. Nezvedá telefony, zůstává v kontaktu pouze s jedinou kamarádkou (Julianne Moore) a svět se pro něj stal jen nepříjemnou rutinou. Každý den začíná s jedním cílem: nějak jej protrpět do dalšího. Dnešní den ale bude jiný. Všechno to skončí a nebo znovu ucítí smysl a chuť do života. Single Man režiséra Toma Forda, původně módního návrháře stojícím za oživením značek Gucci a Yves Saint Laurent, je příběhem o lásce a osamění, zdánlivě bezejmenných okamžicích a záblescích smyslu života. Filmově nádherné zpracování „padne“ jako na míru šitý oblek. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (550)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mačká vrcholně estetické aranžmá hrdlo obsahu, nebo slouží jako přirozené prostředí pro vnitřní prázdnotu a osamělost? Doteď si nejsem jist, ale že strach je nástrojem manipulace, včetně té, co provádíme sami na sobě, to je neoddiskutovatelné. Otázkou zůstává, jestli by zvládl Ford to samé s údržbářem ze slévárny, který je niterně trhán ztrátou milence a ve specifický den svého života blíže pozná mladého prodavače lahůdek z Kauflandu. Jenže, koho by zajímal obstarožní teplouš, když může mít stárnoucího gaye.. Vyprahlý Colin Firth famózní v každém svém decentním gestu.. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nudný drama o jednom homosexuálovi, který se skládá ze scén typu hlavní postava 5 minut sedí a čumí, hlavní postava 5 minut stojí a čumí, hlavní postava si 5 minut strká bouchačku do pusy (asi trénuje orální sex), pořád nějaký zpomalený záběry a do toho uspávající hudba. Prostě naprostá nuda... Koukal jsem na to po částech 2 dny, protože na jeden zátah bych to fakt nedal. A když konečně hlavní postava sbalí nějakýho hebkýho hošíka v růžovym svetříku, kterej vypadá jako starší brácha Justina Bíbra, tak mu ani nestihne udělat homorektoskopii, protože dostane infarkt (nebo co) a umře... Povedla se atmosféra těch 60. let a Colin Firth to zahrál celkem slušně. To je asi tak všechno. 20% ()

Reklama

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Režisér Tom Ford se ve svém režijním debutu věnuje tématu homosexuality. Colin Firth ztvárňuje vysokoškolského profesora literatury, který se vyrovnává se smrtí svého přítele. Je například zajímavé nakolik se snaží film homosexualitu skrze jeho postavu potlačit a přesto její přítomnost stále latentně zaznamenávat. Vedle explicitních zobrazení či jasně definovaných homosexuálních hodnot se zde bisexuální povaha hlavního hrdiny charakterizuje už samotným designem snímku – jeho vizuální uhlazeností, pečlivě komponovanými saturovanými záběry, využitím kostýmů i dekorací. Místy to však působí až jako módní přehlídka určitého životního stylu, která neustále klouzá po povrchu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jak už je zřejmé z názvu, tenhle film do značné míry stojí na výkonu jediného muže, konkrétně Colina Firtha. Tomu nezbývá než zatleskat. Ale také muž v pozadí, módní návrhář Tom Ford, odvedl vynikající práci. Málokteré psychologické drama je tak do posledního detailu vypiplané, podobně výborná je i práce se zvukem, parádním soundtrackem počínaje přes zajímavou práci s ruchy až po zesílené zvuky okolního dění. Audiovizuální zážitek na jedničku, ale možná to chtělo citlivější režijní přístup... ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Co je pouhý jeden den v lidském životě? Na tuto otázku se snaží odpovědět tento film, respektive tento film nabízí jen jednu odpověď z mnoha variant odpovědí. A není to příliš lehké podívání, naopak film je vůči divákovi poměrně náročný a vyžaduje po divákovi nejen jeho plnou pozornost, ale zároveň i určitou dávku trpělivosti a sebeovládání. Je totiž velmi snadné film kdykoliv vypnout, protože nejsem jako divák zvědavý na to, jak je hlavní hrdina zabírán různými úhly kamer, protože mě nebaví, jak se celý příběh vleče, nebo prostě proto, že mě to nudí. Já se během filmu nudil několikrát a uznávám, že občas si mohl režisér odpustit ty zdlouhavé záběry, kdy se toho ve filmu příliš neděje. Ale ve výsledku jsem s filmem jako takovým velmi spokojený. Jasně, někdo může říct, že je to film o jednom homosexuálovi, který není dost chlap na to, aby se dokázal poprat s tím, že jeho životní partner zemřel, a tak se chce odprásknout. Ale kdo chce v tom filmu vidět něco víc, jako například já, ten to tam skutečně uvidí. Toto existenciální drama je plné smutku, bolesti, ale taky naděje, a o tom přece život je. Za ztvárnění hlavní role je nutno smeknout pomyslný klobouk před vynikajícím Colinem Firthem, ale potěšil také Nicholas Hoult, jehož herectví se mi začíná líbit stále víc a víc. Znovu bych asi film vidět nechtěl, ale ve výsledku to pro mě byl neobyčejný filmový zážitek, který je nutno patřičně ocenit, proto uděluji nadprůměrné čtyři hvězdy. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (22)

  • Film byl natočen za pouhých 21 dní. (Stanislaus)
  • Kniha Trumana Capota "Snídaně u Tiffanyho" se ve filmu neobjevuje náhodou. Capote se při psaní "Snídaně" inspiroval dílem Christophera Isherwooda, autora předlohy filmu, konkrétně titulem "The Berlin Stories". Ve filmu se často mluví i o Aldousi Huxleymu, který byl Isherwoodův blízký přítel. (JayZak)
  • V ďakovnej reči pri preberaní ceny BAFTA pre najlepšieho herca 21. februára 2010 Colin Firth spomenul, že sa ocitol v bode, keď chcel odmietnuť rolu a mal aj na odoslanie pripravený e-mail pre režiséra Toma Forda. Potom mu však prišiel remesleník opraviť chladničku a Firth znova prehodnotil svoj postoj. V prejave poďakoval práve tomuto opravárovi. (jofffo1)

Reklama

Reklama