Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bílé zemětřesení se blíží! Posvátný bílý bizon představuje pro legendárního desperáta Divokého západu Billa Hickoka děsivou noční můru, které se nemůže zbavit. Děsivý sen se ho drží jako pijavice a ve spánku jakoby sváděl boj se samotným satanem. Pod novou identitou se proto vydává na cestu do hor, kde má z dřívějška nevyřízené účty s místním šerifem. Touha po skolení mýtického zvířete ovšem představuje mnohem silnější motivaci, protože ho vytrvale děsí k smrti. Stejný záměr má siouxský válečník Splašený kůň, jehož žene bolest v srdci a touha po pomstě. Bílé monstrum připravilo o život jeho milovanou dcerku při krveprolití v siouxské vesnici. Starý indiánský zvyk praví, že její duše bude očištěna, pokud bude tělo zabaleno do posvátné bizoní kůže. Kořist je ale jen jedna a oba si na ni činí stejný nárok. Blíží se osudový střet s bílým bizonem a lovci musí vsadit vše na jednu kartu. Komu se podaří skolit bájného bizona a nalézt konečně klid ve své duši? Westernový snímek s prvky hororu a katastrofické tematiky přestavuje poslední westernovou roli hvězdného Charlese Bronsona, jenž se představil jako drsný pistolník Bill Hickok. Jeho souputníka na lovu bílého bizona ztvárnil významný herec indiánského původu Will Sampson, jenž se krátce předtím proslavil jako Náčelník v Přeletu nad kukaččím hnízdem. Hvězdné herecké obsazení doplňují ve vedlejších rolích Jack Warden nebo Kim Novaková. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

mortak 

všechny recenze uživatele

Možná, že z literární předlohy je jasné, co ten bílý bizon vyjadřuje. Film bohužel v tomto selhává. Bát se makety jezdící po kolejích sem a tam opravdu nelze. Na druhou stranu je film silný v klasických motivech. Přestřelka v baru či v kotlině s ozvěnou dává na chvíli zapomenout na trapný pokus metafyzicky pozdvihnout western. Bronson se pro roli hodí, celý Divoký Bill, ale proč si tento snímek vybrala Kim Novák? ()

movie 

všechny recenze uživatele

Když se Bronsonovi s Thompsonem dařilo, tak to obvykle stálo za to. Sedmdesátá léta jsou toho dobrým příkladem a tenhle Bílý Bizon asi tím největším. Western s prvky londonovské dobrodružné romantiky a makabrózního přírodního horroru, který zde ztělesňuje berserkující bizon, jenž Bronsonově postavě Billa Hickoka (skutečně žijící pistolník) přinaší nelibé noční můry, při nichž se ze spaní chápe svých koltů a zběsile pálí všude kolem (dost překvapivě u toho nikoho nezabije). Westernový vliv se zde neodkazuje ke klasickému americkému stylu, ale překvapivě je zde citit hodně spaghetti westernu (viz. scéna přestřelky v zasněženém údolí s naechovaným řevem zůčastněných). Jakousi epiku filmu pak dodává skvělá kamera Paula Lohmanna, ale především skladatelské angažmá Johna Barryho, který celý kousek posouvá o něco výš. V jádru je to sice jenom béčko, ale s hodně ačkovou fasádou a mimochodem, Bronson tu funguje skvěle. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj keď názov môže sprvoti vzbúriť krv pravovernému slniečkárovi, bizón nebol rasistický. Ani film nie, pretože také označenia ako "prašivý rudoch" predsa nemôžeme považovať za nič iné, ako narážku na biblickú pravdu: "Prach si a v prach sa obrátiš". Inak celkom pohodové westernové blato s vyšúchanými kožami a chlapmi, z ktorých ani jeden nie je vylízaná palacinka. Možno strašne mačistické, pretože žiadny hrdina so stavebnou štruktúrou docenta mrdicíny Sabaku sa tu neobjavil, avšak v tej koncentrácii westernovosti sme žiadne iné prvé línie nepotrebovali a hoci nejde o veľdielo, je pochopiteľné, prečo si tu inšpiráciu bral aj Tarantino. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Akčné scény s Bizónom sú určite highlightom tohto snímku. Je ich však málo a dá sa povedať, že pre odchovancov CGI, ktorí čakajú monštrum v celej kráse, budú tieto sekvencie na smiech ( samozrejme, že v tej dobe sa zábery na animatronické modely museli točiť s prihladnutím na ich pomernú nedokonalosť ). Tá vata medzi tým ma veľmi nezaujala a je smola, že sa radšej tvorcovia neodhodlali na viac zábavy s rohatým bielym diablom. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

No, co vám mám na to říct...v první řadě jsem překvapen, že od deníku Blesk vzešlo něco jiného než nesmyslné pomluvy našich herců a hereček a konečně udělal taky něco pro lidi...Bílý bizon je moc parádní western, žádný megaobršpageťák, ale správnej poctivej, jednoduchej western točící se kolem legendární postavy dovokého Billa Hickoka, vracejícího se do lovišť, odkud musel před lety odejít. Důvod k návratu je záležitost sama pro sebe - Billa totiž ve snech pronásleduje monstrózní bílej bizon a to víte, že jedinej způsob, jak zastavit noční můru je, ji oddělat. Na Hickoka však v horách nečeká "jen" slavný bizon, ale i několik sígrů, co si s ním chtějí vyřídit účty. No, já byl náramně spokojenej (jedný, co mi trochu vadilo, bylo, že monstrbizona bylo z celýho filmu vidět jen na pár mnut). Bronson je prostě sekáč :) ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Posledný film, na ktorom producent Dino De Laurentiis spolupracoval s Charlesom Bronsonom. (m.a.t.o.)
  • Kim Novak nehrala vo veľkom filme už niekoľko rokov, keď sa mala objaviť v tomto filme. Bola z toho dosť nervózna, čoho si všimol Charles Bronson a rozhodol sa jej pomôcť. Úmyselne prvých pár vzájomných replík pokazil, čím sa Kim Novak úplne uvoľnila a tréma opadla. (Arsenal83)
  • Film bol natočený podľa knižnej predlohy Richarda Salea, ktorý k nemu sám napísal aj scenár. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama