Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Danny La Russo se přestěhuje s matkou z New Jersey do Kalifornie. V novém prostředí se mu příliš nelíbí, zvláště když se hned ze začátku dostane do konfliktu s místní bandou výrostků, vedených sebevědomým Johnnym, který nesnáší, že se Danny úspěšně dvoří jeho bývalé dívce Ali. Danny se chce naučit karate, aby se vyrovnal fyzicky silnějším chlapcům, kteří navštěvují místní školu japonského bojového umění. Starý Japonec Miyagi se Dannyho ujme, vyjedná příměří s Johnnyho partou a slíbí chlapci, že ho připraví na místní přebory. Snaží se svému žákovi vysvětlit základní věc - ovládáním karate se má násilí zabránit, nikoli ho provokovat. Danny zprvu nechápe, proč má místo nácviku úderů natírat Miyagimu plot a leštit auta, ale Japonec chlapci dokáže správnost svého přístupu. Danny zahájí přebory váhavě, ale postupně se zlepšuje a dostane se až do finále... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (256)

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Vyhrát, prohrát není důležitý. Dobře zápasit, máš respekt." ...Karate Kid = pro mě nestárnoucí srdcovka. “Pat Morita was a truly generous actor, a gifted comic, and an even greater friend, ... It was both my honor and privilege to have worked with him and create a bit of cinema magic together.” - Ralph Macchio ()

castor 

všechny recenze uživatele

Někdo připomíná Rockyho, to je ale trochu jiná liga a hlavně zbytečné srovnávání. I když za oběma kousky stojí chicagský rodák John G. Avildsen. Hit ročníků narozených zhruba v letech 1980 až 1985 bezostyšně využívá stokrát omleté klišé, kterak nové prostředí a nová láska přináší i nové konflikty, které našeho hrdinu přivádějí až ke starému bonsajovému panu Miyagimu, který se stane jeho učitelem a mentorem. Otřepaná pohádka o cestě za získáním úcty a holky snů tehdy prostě zabírala. A dokonale vydělala (stála nějakých 8 milionů dolarů, celosvětově utržila 100 milionů). Představitel Daniela je z ústřední trojky (vedle Johnnyho a Ali) paradoxně nejstarší, ač vypadá, že je mu sedmnáct. Na druhou stranu má ovšem dar, že se mu modřiny a monokly hojí v řádu hodin... Jisté kouzlo to má i dnes, kdy snímek i přes přepálenou stopáž plyne docela svižně. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

V oblasti karate filmů, jakých v 80. letech vzniklo přehršel, tento zrovna moc nevyniká. Svým zaměřením je určen spíše pro teenagerské diváky. Máme tu mladíka nemálo zapáleného do bojového stylu karate, který se přestěhuje do nového bydliště, kde ho místní omladina zrovna nemusí. Zakouká se do něj děvče, na kterou má zálusk jistý frajírek z místní karate školy. Kvůli šikaně ho začne trénovat postarší soused a na konci všeho dějství nakonec rozhodne soutěžní turnaj. Nic víc, nic míň. Na dvě hodiny stopáže docela málo. Ale ja už to u takových filmů bývá, i zde je dějová linka ohraničena hlavně výcvikem, který je předveden vskutku šalamounsky. Kdo by to byl kdy řekl, že běžnými domácími pracemi se lze naučit obrana v karate. Vymyšleno zajímavě. Snímek značně dětinský, ale dejme tomu. Z nostalgického hlediska zhlédnutelný je, ale nic si od toho předem neslibovat. ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Snímek Karate Kid není žádným velkým dílem, ale nelze mu upřít jisté neodolatelné kouzlo, jímž působí na diváka těšícího se na okamžik, kdy to Danny těm zlosynům spočítá. Navzdory dosti dlouhé metráži film ubíhá svižně a bez zádrhelů, na čemž mají velkou zásluhu zejména oba hlavní představitelé. (08/1991) ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

“Throwback Thursday #10” - Karate Kid se stal i přes svou pohádkovost jedním z kultovních filmů 80. let. Film jsem viděl až do dneška pouze jednou, a to kdysi dávno v tv a pamatoval jsem si jen některé scény. Film natočil John G. Avildsen, režisér Rockyho a v životních rolích Daniela se objevil Ralph Macchio a mentora Miyagiho Pat Morita. Jde o jeden z klasických příběhů o otlounkánkovi, který bojuje o respekt a o dívku svých snů se zlými douchebagy vedenými místním karate šampionem Johnnym. Film má celkem přestřelenou stopáž a dnes už legendární závěrečný čapí skok, kterým Danny porazí Johnnyho na karate turnaji. Závěr filmu asi mohl Avildsen vyřešit méně zkratkovitě, takhle snímek končí doslova na turnaji. Film byl ve své době komerční megahit, i díky kterému zažívalo karate mimo území Japonska obrovský boom. Zároveň šlo o první roli Elizabeth Shue, které film otevřel dveře do dalších projektů. To Ralph Macchio asi netušil, že Karate Kid bude navždy jeho největší úspěch, ke kterému se už nikdy jiným projektem ani nepřiblíží. Shlédnuto na Netflixu. 3* ()

Galerie (71)

Zajímavosti (44)

  • Podle scénáře měla mít titulní postava jméno Daniel Webber, až po obsazení Ralpha Macchia bylo jeho příjmění změněno na LaRusso. (Claude Speed)
  • První scéna, která byla natočena, byl trénink na pláži. (Claude Speed)

Související novinky

Nový Karate Kid přivítá staré známé

Nový Karate Kid přivítá staré známé

25.11.2023

Legendy z plátna jen tak nemizí, zvlášť když je nostalgie v kurzu. Přibližně za rok a pár dnů, tedy 13. prosince 2024, by měla do kin dorazit nová reimaginace klasiky Karate Kid od studia Sony… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

Zemřel John G. Avildsen, režisér Rockyho

17.06.2017

Jméno John G. Avildsen vám samo o sobě zřejmě nic neříká, tenhle pán ale vzkřísil hned dvě milované legendy. Právě on dal kariéru Sylvesteru Stallonovi, když udělal z Rockyho hit oceněný třemi Oscary… (více)

Reklama

Reklama