Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milostný vztah mezi mladou ženou a jejím vědychtivým bratrancem, jenž si jako selský hoch umí vážit akademických poct, tragicky ztroskotá na morálních představách viktoriánské Anglie... Natočeno podle románu Thomase Hardyho. Dojemný romantický snímek o nenaplněné lásce. (oficiální text distributora)

Recenze (63)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Nádherným soundtrackem protkané drama o dvou lidech, kteří se měli rádi, žili spolu, a jediný problém, který s nimi tehdejší společnost měla, byl ten, že on byl ženatý s jinou ženou a ona vdaná za jiného muže. Judu jsem rozhodně musela vidět, kde jinde se taky ve filmu potká Devátý Doktor (Christopher Eccleston) s Desátým (David Tennant, byť ten se tu jen mihne jako floutek v hospodě, ale.. i tak potěší). Nejprve jsem myslela, že drama bude spočívat v tom, že si Juda nemůže splnit své přání, stát se univerzitním učencem, byť pro to dělá možné i nemožné, ale konec příběhu mě zasáhl a i když mám knižní pořádek nacpaný až po střechu, uvažuju nad přečtením předlohy od Hardyho... ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Románová předloha převedena do filmu poměrně věrně. Plusem filmu proti předloze je jeho odlehčenost a rychlejší spád. Román se příliš věnuje popisu momentálního psychického rozpoložení hlavní ženské hrdinky, která neví co chce dokud to nedostane, lavíruje mezi dvěma muži a utíká od jednoho k druhému, dokud je nezničí oba. Vnitřní monology hlavní ženské postavy v románu, kterými jsem se prokousávala s odporem, naštěstí film opomíjí. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Spočiatku ľahká, no na konci veľmi ťažká viktoriánska dráma s vtedy naozaj prekrásnou Kate Winslet, u ktorej si nepamätám film bez nahoty. A tu potvrdila, že trend si nastolila už dávno. V podstate celý film som si myslel, že pôjde o romantický film o zakázanej láske, o láske, ktorá musí vzdorovať predsudkom a požiadavkám doby. Vtedy by to bol priemer. Ale film splnil aj vyššie parametre. Koniec bol ozaj tvrdý a poukázal, že ako môže jedna obyčajná veta: "Je nás tu priveľa." v detskej hlave spôsobiť riadny zmätok s tragickým záverom. ()

Sipora 

všechny recenze uživatele

Pro ženy stále aktuální příběh. Nesezdaným párům se už sice dávno hlavy netrhají. Ale ženy pořád zažívají ten zásadní životní předěl, kdy se z dívky plné nadějí ve šťastnou budoucnost mění v smutnou, utahanou a dětmi obklopenou ženskou ve starostech očekávající zítřek. A kam najednou zmizela ta krásná, veselá a vtipná Sue (Anna, Marie, Kateřina, Anežka, Helenka, Karolína, ...)? ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

V 1895-om písať o tom, že láska dvoch mladých ľudí môže existovať aj bez papiera, a že vzdelanie je prístupné iba tým hore, bol naozaj odvážny čin a nečudo, že sa kniha musela šíriť medzi ľuďmi potajomky. Hardy málokedy dopraje šťastný osud svojim postavám, a ak hej, tak len na chvíľu. Eccleston a Winslet hrali naozaj výborne, aj ich príbeh bol zaujímavý. 3,5* ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Podle knihy Thomase Hardyho "Jude the Obscure" Jude Fawley na konci zemře, opět coby milenec Arabelly. Pro eufemisování dramatu a posílení poslední scény, tento fakt ovšem tvůrci filmu vypustili. (Candice)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1996 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Ve scéně z christminsterské hospody dojde k setkání dvou budoucích představitelů titulní role v seriálu Doctor Who (od r. 2005). Christopher Eccleston hrál „devátého doktora“ v roce 2005, David Tennant následně „desátého doktora“ v letech 2005–2010. (Chřástal)

Reklama

Reklama