Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nedaleko francouzského pobřeží vytáhnou rybáři z moře postřeleného muže. Když se probere, nedokáže říci, kdo je a co se mu stalo. Jediným pojítkem s minulostí je čip s kódem k účtu ve švýcarské bance, který měl implantován pod kůži. Když se uzdraví, vydá se pátrat po své minulosti. Ke svému překvapení zjistí, že dokonale ovládá bojová umění, když v parku hravě vyřídí policisty, kteří chtějí vidět jeho doklady. Pátrání ho zavede k bankovní schránce, kde objeví pistoli, velkou finanční částku, americký pas na jméno Jason Bourne. Jde na americký konzulát, tam je nečekaně napaden a musí prchnout před ozbrojeným komandem. Dostane se z budovy a venku přesvědčí německou dívku Marii, aby ho za dvacet tisíc odvezla do pařížského bytu, jehož adresu našel také v bankovním boxu. Teprve s její pomocí začíná skládat první kamínky do mozaiky své minulosti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 153)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tony Gilroy, William Blake Herron .. Určitě bych nesrovnával s bondovkou. James Bond a jeho filmy jsou velmi akční, mají většinou řádný nadhled, styl, šmrnc a spoustu humoru. Tudíž se nejedná v případě Bourna a jeho chystané trilogie o nějakého novodobého nástupce. Film má totiž šablonu zcela jiného žánru a stylu. A tento styl mi zrovna nesedl! Politické podtexty tajné národní organizace, vraždění na objednávku a další nečistoty .. prostě dobře udělaná mašinérie. Tedy do té doby, dokud se jeden jejích agent neztratí fyzicky i duševně. Matt Damon roli celkem zvládnul, formální stránka je perfektní (vyjma režie - zvláště v akčních scénách nepřehledné), atmosféra chladná .. ale nezachutnala mi. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Moje absolutní špička v akčních filmech. Výborný napínavý děj, Matt Damon je dokonalý agent, který se nenechá nikým zaskočit (ty měsíce příprav bojových umění dokonale zůročil), únikové scény jsou výborné a naprosto uvěřitelné, automobilová honička je prostě dokonalá a Franka Potente se sem výborně hodí. Prostě skvělá akční jízda. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vidět první díl až po tom druhém leckdy vadí, ne však v případě bourneovské trilogie. Riskujete tak leda to, že pro vás bude oblíbenější ten díl, který jste viděli dříve. V jedničce alespoň díky prostřihům do Langley prakticky od začátku víte, proč se věci dějí tak jak se dějí, ve dvojce se síť i pro oči diváka rozplétá poněkud pozvolněji, což mi sedělo trochu lépe. Jinak jsou všechny klady Bourneovy cesty za minulostí obsaženy ve stejné míře - pohledné a neotřelé akční scény, ať už muž proti muži nebo muž a zbraň proti muži a zbrani, realistické eskapády, špičková honička v autech (i když jsem čekal něco víc - jak u naháněčky po Paříži, tak od Clivea Owena), výborná hudba Johna Powella a především kvalitní herecký výkon Matta Damona. Jen mi tu nějak neseděla Franka Potente, i když jí krátký sestřih sluší moc moc moc:) Tak nějak jako kdyby tu pro ženskou nebylo místo... Anyway, první Bourne si zaslouží svých 80%. Ale Supremacy budu mít prostě tak nějak radši;) ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Civilní akčně-špionážní thriller, aby dnes člověk pohledal. Přidejte autentické zapojení lokací, padnoucí casting, vynikající režii, která umí tempo zrychlit, když je potřeba a naopak ubrat, když je potřeba něco vysvětlit a hlavně scénář, který víceméně není v ničem svázaný a přesně v té jednoduchosti se skrývá jeho krása a máte pětihvězdičkovou záležitost, o kterou se dnes sice kdekdo může pokoušet, ale z nějakého důvodu to stále nikdo ne a ne trefit. Škoda - The Bourne Identity 100%. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Film o agentovi, který pátrá po své minulosti, je jako píseň Ready Steady Go od Paula Oakenfolda (doprovod k automobilové honičce) - je rychlý, dynamický, tajemný, napínavý. Jasona Bournea, jenž kromě několika světových jazyků používá vytříbený bojový styl a v případě potřeby umí proměnit obyčejnou propisovačku v nebezpečnou zbraň, ztvárnil zcela přesvědčivý Matt Damon. Oč jsou jeho protihráči zběhlejší v komunikačním mikrosvětě, papírování, kontaktech a politice, o to víc umí Bourne používat selský rozum a na jeho činy je radost pohledět. Děj filmu je do poslední minuty napínavý, kousek po kousku se odkrývá agentova záhadná minulost a krůček po krůčku se Bourne blíží k odhalení své pravé identity. Důraz je kladen především na příběh, dočkáte se však i originálních, bleskových a nápaditou choreografií přetékajících šarvátek (zvláště ta v domě je skvostná). Bourneova výbušná svalová vlákna kompenzuje příjemná Franka Potente. Skvělý hudební doprovod. Film funguje dobře i napodruhé. 60 miliónů dolarů(rozpočet)/214 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Galerie (132)

Zajímavosti (77)

  • Jason Bourne (Matt Damon) se snaží vylézt z požární plošinky na střechu americké ambasády. Postaví se na rozkývané zábradlí, neuchycené do zdi. V dalším střihu se ale jeho horní část vytrhne z kotvící konzoly. (sawyerik)
  • Většina filmu se natáčela v Paříži a v České republice, zejména v Praze. Jason Bourne (Matt Damon) spí na lavičce v parku na Kampě, pro budovu Gemeinschaft Bank v Curychu využili tvůrci Petschkův palác na rohu ulic Politických vězňů a Washingtonova. Když Bourne prchá z amerického velvyslanectví, setká se s Marií (Franka Potente) v uličce V cípu v zadním traktu hotelu Palace. Jako místo, kde v závěru filmu Jason nachází Marii, zvolili filmaři řecký ostrov Mykonos v Egejském moři. (SeanBean)
  • Režisér filmu Doug Liman vycházel při natáčení více ze vzpomínek svého otce, bývalého zaměstnance NSA, než z knižní předlohy. Proto se dostal do výrazných rozporů se studiem Universal Pictures. Výsledkem byla spousta dotáček, úprav a rovněž výměna režiséra pro další filmy série s Jasonem Bournem. (raininface)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Reklama

Reklama