Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film je inspirován skutečným příběhem, který se odehrál v zákopech První světové války na Štědrý večer roku 1914. Když v létě 1914 vypukla válka, překvapila a pohltila miliony mužů. Přišly Vánoce, sníh a spousty balíčků od rodin a armády. Ale překvapení nečekalo uvnitř dárečků, které ležely ve francouzských, skotských a německých zákopech. Tu noc jedna významná událost změnila osudy čtyř postav: skotského kněze, francouzského lajtnanta, výjimečného německého tenora a té, kterou miloval, nádherné dánské sopranistky. Během onoho Štědrého večera se nemyslitelné stalo skutečností: vojáci vystoupili ze svých zákopů, své pušky nechali za sebou a podali si ruce se svými nepřáteli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (268)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Nádherně lidský film o dobrém v lidských bytostech. Poznámka na okraj, odvelení Němců na východní frontu je v tomto případě možná ne za trest, ale ze strany německého vedení spíše prevencí. Rusové slaví Vánoce jako pravoslavní až v lednu. Leda, že by narazili na jednotku ruského impéria složenou z Poláků, Finů, Lotyšů, Litevců či Estonců. A Rakušané popřípadě by jim mohli dělat Skoty. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

V průběhu velké války svitla malá naděje míru, ušlechtilá myšlenka. Vánoce, to je doba míru a štědrý den je čas, kdy asi každý člověk vychován v křesťanském světě, vnímá mnohem citlivěji, ale je dost nepravděpodobné, že na základě nádherně zpívané sváteční písně „Tichá noc“ spojená s doprovodem vojáka z řad nepřátel by si někdo vymohl dočasný sváteční mír a svolení vojenského velení k realizaci této myšlenky. Tento příběh údajně popsal účastník bojů z roku 1914 na západní frontě. Možná je to pravdivý příběh, ale myšlenka míru pro svět, bohužel nepřenosná. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jakmile začal skotský dudák doprovázet německého tenora věděl jsem, že ten film mě dostal a bylo mi naprosto jedno, co bylo předtím a co bude potom. Chvíle, kdy vojska vystoupila ze zákopů, patří k těm nejsilnějším filmovým sekvencím, jaké jsem kdy viděl. To ještě zvýrazňoval fakt, že tohle se opravdu stalo. Úžasná chvíle nejen co se I. SV týče a to, jak se tenhle historický moment podařilo převést do filmové podoby, si zaslouží absolutorium. 95% ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Rozhodol som sa, že prihodím hviezdičku navyše. Pretože je Štedrý deň, ja musím byť v práci a na odreagovanie si púšťam vojnový film. Asi vám to znie ako masochizmus. Ale dal som na tip jedného užívateľa a tiež som zohľadnil názov, a vyplatilo sa. Niečo tak pozitívne sa snáď ani nemohlo odohrávať na fronte! Francúzski, škótski a nemeckí vojaci tu nachádzajú na Vianoce stratené, resp. zdanlivo vzdialené hodnoty v zmierení sa s "nepriateľom". Zaspievajú si spolu koledy, vykonajú polnočnú omšu a na druhý deň mier pokračuje. Veď prečo by nemal? Títo "protivníci" majú k sebe bližšie ako ich krajania, ktorí oplývajú vlasteneckými rečami len z pohodlia domova a s plným žalúdkom. A nie je to otázka len vzdialenosti. Spája ich väčšia ľudskosť. Nechcú bojovať, ale musia. Prestanú a možno budú potrestaní. Ale aspoň s čistým svedomím. Aspoň trochu čistým, pretože zrejme všetci prelievali krv, no spamätali sa. Aspoň v sviatočnom čase. Čo už tie sviatky pre koho znamenajú, je vedľajšie. Ak by mali mať vždy takýto efekt, nech sa to prisúdi aj kresťanom (aj keď v tomto filme je to zobrazené práve opačne, čo je ďalšie plus). Boli v ich mene vojny, tak môžu byť aj zmierenia. Že je to patetické, naivné, alebo až absurdné? No značne, ale tiež podľa skutočnej udalosti. Čiže skôr vojna je absurdná! Iný deň v roku by som asi hodnotil nižšie. Ale teraz to padlo na úrodnú pôdu (z ktorej rastie vianočný stromček a mäkne srdce:). ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka toho, že nebýt těch zmrdů nahoře, kteří se jen vyvalují s nacpanými břichy ve vyhřátých komnatách a dávají rozkazy, tak by ani žádné války být nemusely. Jenže rozkaz je rozkaz, že? Je to vlastně jedno, jestli je v čele diktátor nebo vláda nějakých ministrů. Jak jde o prachy a moc, slušní lidi to vždycky odnesou nejvíc. Co se týče filmu samotného - mohlo to být mnohem poutavěji zpracované. Dabing mě taky nenadchnul...70% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Když nadporučík Audebert (Guillaume Canet) pochválí Horstmayera (Daniel Brühl) za jeho francouzštinu, Horstmayer odpoví: "Vaše žena není Němka." Guillaume Canet je ale ženatý s německou herečkou Diane Kruger, která také hrála ve filmu. (ČSFD)
  • Anna a Nikolaus vo filme hovorili o tom, že sa spoznali v Oslo. Avšak Oslo, hlavné mesto Nórska, sa od roku 1877 až do roku 1924 volalo Kristiania. (U_S_O)
  • Film a události v něm zobrazené inspirovaly v roce 2014 natočení vánoční reklamy britského obchodního řetězce Sainsbury's. (Jirka_Šč)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama