Reklama

Reklama

Zdrcující drama, jehož kořeny jsou ve skutečném životě. Překvapující pohled přímo do noční můry každého z nás. The Day After - Den po nukleární katastrofě... Jen střípky naděje uprostřed radioaktivního pekla. Drama lidí, kteří přežili atomový výbuch, napínavý pohled na sebezničení, které není možno ignorovat. Den poté - poslední dějství života na planetě Zemi. (ATTACK FILM VIDEO)

(více)

Recenze (250)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jaderná válka v tomto filmu je taková, jak jste si ji vždycky představovali. Ničí životy lidem napříč celou společností: mladým párům, raketčíků, lékařům, farmářům, otcům, synům, bílým, černým, mužům i ženám. Vlastně i zvířatům. To není samozřejmě ironie a výsměch hrozbě možnosti jaderné války, která je teď snad nižší (ale třebas Indové a Pákistánci se také nemají rádi), ale určité konvenčnosti, s níž je toto téma uchopeno. Věřím, že právě takový scénář, jaký má tento film, by sepsal každý trochu nadanější uživatel databáze, mít k ruce pár odborných poradců. Stvoření schematu: seznámení s postavami --> eskalace konfliktu --> odpálení raket --> jaderný "holocaust" --> dny poté, nevyžaduje mnoho přemýšlení. V něm samém není chyba, ale v jeho zaplnění povětšinou očekávatelnými scénami už ano. Nebýt té hrůzy vepsané do tváře lidí, kteří pozorují odpálené rakety a vědí, že to přijde, nebýt úplného závěru, nebýt snahy držet se fakt, nebýt naznačení rozkladu morálních hodnot (scéna zastřelení kovboje), ty silné *** bych nedal. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Záver filmu oznamuje: "The catastrophic events you have just witnessed are, in all likelihood, less severe than the destruction that would actually occur in the event of a full nuclear strike against the United States. It is hoped that the images of this film will inspire the nations of this earth, their peoples and leaders, to find the means to avert that fateful day. " __ Čo viac dodať? Veľmi realistické a pôsobivé spracovanie, ktoré vám nedopraje kvalitného spánku.. teda, aspoň mne nedoprialo. Je pravda, že v poslednej dobe mávam zlé snenie, ale to, čo sa mi v mysli odohrávalo včerajšiu noc (resp. dnešnú) už nechcem nikdy zažiť. Áno, áno, tak silný dopad na ľudskú psychiku dokáže The Day After vyvolať. Avšak, ako vidím, veľa užívateľov porovnáva Den poté s filmom "Threads - Vlákna". Som vážne zvedavý, ktorý z nich vyjde z duelu ako víťaz. Najbližšie premietanie odhalí viac.. __ P.S. Posledných päť minút a predovšetkým konečná scéna dvoch starých pánov dokáže človeka mimoriadne dojať. A obrazové výjavy pri výbuchu atómovej bomby sú zábery, ktoré sa u mňa radia medzi najdrvivejšie za posledné mesiace. __ "Nevím, jakými zbraněmi se bude bojovat ve 3.světové válce, ale ve 4.světové to budou klacky a kameny." Albert Einstein. __ 25.12.2010 - duel skončil remízou, viz môj komentár k Threads (1984). ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Stupidita lidstva se dotýká nebes. Těžko hledat realističtější a děsivější film a jaderném běsnění, než je tento (řekl bych neprávem opomíjený) snímek. Scéna výbuchu jaderných bomb mě opravdu zamrazila, a to i přes efekty, které můžou vyznít trochu televizně a old-schoolově, ale neztrácí na působivosti. A není jediná, film je plný děsivých a odstrašujících záběrů. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Odstrašujúci film spred 40 rokov, vtedy si to tak predstavovali, oni boli bližšie Hirošime, než sme my im. Dnes by pri tej sile atómových bômb to vyzeralo asi trocha inak. A asi aj vtedy, mne to prišlo neautentické. Posolstvo fajn, ale efekty slabučké, navyše príbeh dlho v sebe nesie úplne iné linky, než vedenie k apokalypse. Hit pre ľudí tej doby, nadčasovosť sa však už stratila. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Zatraceně. Tak trochu scifárna, ale tak napínavá a realistická, že mě s toho mrazilo. Vypukla třetí světová válka, když Sověti napadli Západní Německo. Poté jsou odpáleny řízené střely, které míří jak do USSR, tak do USA. Příběh se odehrává v okolí Kansas City, kde měli Američané odpalovací základny těchto střel a sleduje osudy několika lidí. Všechny ty zprávy nenechávají lidi v klidu, ta bezmocnost, pak panika. A pak to příjde. Bum. A další a další. Kansas City už není. Poté je to o tom, jak se lidé snaží zachránit - je to o naději. Ve druhé půlce tempo trošičku upadá, ale pořád to má takový zvláštní náboj. Ke konci filmu jsou k vidění opravdu drastické záběry lidí. Tento film rozhodně stojí za zhlédnutí a přejme si, aby se to nikdy nestalo. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (27)

  • Sovětský velvyslanec se jmenuje Anatoli Kuragin, stejně jako postava z knihy Válka a mír Lva Nikolajeviče Tolstoje. (HellFire)
  • S velkou pomocí občanů Lawrence v Kansasu proměnil štáb město na postapokalyptickou krajinu po několik týdnů. Na 2.000 lidí si zahrálo komparz a za 50 dolarů byli požádáni, aby si oholili hlavu a chovali se jako lidé umírající na ozáření. Navíc se nemyli, čímž zvýšili autenticitu filmu. Radioaktivní spad pak byl udělán z kukuřičných lupínků namalovaných na bílo. (HellFire)
  • Americký prezident Ronald Reagan sledoval film viac ako mesiac pred jeho premietaním na Columbus Day, 10. októbra 1983. Vo svojom denníku si napísal, že film bol „veľmi efektívny a zanechal vo mne veľkú depresiu“ a zmenil mu názor na prevládajúcu politiku v oblasti „jadrovej vojny“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama