Reklama

Reklama

Fimfárum 2

Trailer

VOD (1)

Čtyři zbrusu nové pohádky pro chytré děti a chytré dospělé z oblíbené knihy Jana Wericha. Klasik animovaného filmu Břetislav Pojar natočil slavný příběh maličkého Palečka, plný zvratů a dobrodružství o jeho cestě do světa a zase domů. Pod vedením Aurela Klimta ožijí tři navzájem si podobní hrbatí bratři. Hrbáči z Damašku přinášejí atmosféru exotického Blízkého východu s pestrostí orientálního vypravěčstvím, ale přitom o věcech nám všech dobře známých. Vlasta Pospíšilová ve Třech sestrách a prstenu vypráví vesnický dekameronský návod o tom, jak pro sázku o prstýnek zblbnout tři milující chotě. A Jan Balej dovolí bratrům Markovi a Koubovi prožít prastarý pohádkový příběh o kouzelném mlýnku, závisti, čertech s originálním vysvětlením jednoho přírodního úkazu v pohádce Moře, strýčku, proč je slané? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

P1tr 

všechny recenze uživatele

Animace a vizuál celkově je špičkový, šikovné české ručičky se opět ukázaly v dobrém světle. Problém jsem měl s pohádkami samotnými. Hrbáči mi přišli zbytečně dlouzí a rozhodili mi tempo celého snímku. Do Hrbáčů jsem se obstojně bavil, ovšem při nich a po nich jsem začínal usínat, dokonce i u Palečka, který je jinak klasikou. Na závěr musím ještě jednou pochválit tvůrce filmu za vizualizaci pohádek. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

More, strycku, proc je slane?: Klasicka pohadka o dobrakovy a parchantovi, hodnejch certech a kouzelnym darku. Nic extra, predvidatelne od zacatku do konce, nicmene prijemna pohadka - 4*. Tri sestry a jeden prsten: Nejlepsi pohadka z Fimfarum 2, kde jsem se celou dobu smal, protoze zenusky vymejsli fakt brutalni ochcavky - 5*. Hrbaci z Damasku: Zajimava vizualni stranka, nicmene se tak nak nehodi mezi zbyly tri pribehy. Sem tam to je vtipny, sem tam predvidatelny a konec je nakej divnej - 4*. Palecek: Jedina pohadka, kterou jsem znal, zpracovana docela dobre, nicmene konec krapet protahovanej - 4*. Celkove se jedna o 4 zajimavy pohadky s peknou hudbou, hezkym pospojovanim formou listovani knihou, pekne udelanejma loutkama a prijemnym hlasem Wericha. Akorat mi tak nak nesedl hlas Jiraka pro vsechny postavy. Celkove 4*. ()

Reklama

cab 

všechny recenze uživatele

Ctyri loutkove animove pribehy z ceske knihy Jana Wericha jsou dosti nevyrovnane a nektere jsem nechapal jako pekne vypravena a zajimave vizualne lazena s nazvem Hrbaci z Damasku nebo klasika o Palecku, ktera je natahovana ale celkove pekna. Zbyle dve pohadky pro starsi a premyslive se mi nelibili at uz kvuli nelakevemu deji nebo divnemu vyusteni udalosti. Ve vysledku vychazi uchazejici prumer. 55% ()

Mangano 

všechny recenze uživatele

Vybrané povídky do tohoto pokračování jsou znatelně slabší než ty z prvního pásma Fimfárum. Koncept si pro mě z prvního případu nese i tehdy mnou kritizovanou rozvleklost, ony natahované prvky mezi nahranou Werichovou audiostopou tu ale působí už trochu iritujícím dojmem a jednotlivé příběhy si s sebou sice nesou lehký satirický podtón, ovšem vtip jako takový to nemá žádný. Příběh o třech sestrách je pak v tomto ohledu nejslabší, nic nenabízí, nic nepředá, nepobaví, jen tak pomalu a drhnouc uplyne. Příběhy odehrávající se mimo českou kotlinu jsou pak úplně mimo mísu. Ty nemají žádné Werichovské kouzlo, ačkoli jsou z jeho pera, nejsou prostě dobře zpracované. Fimfárum 2 jako celek špetku Wericha přece jen vykazuje a to skrze jeho hlas linoucí se z autorových úst napříč všemi příběhy. Nic moc to sice neznamená, ale svoje kouzlo to místy pořád má. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Druhý díl bohužel zvýraznil základní vadu projektu: závislost animace na knize, na mluveném slově; jde vlastně o rozpohybovanou ilustraci, o druh multimediální knihy, kde paralelně slyšíme text a sledujeme nepřetržité popisné ilustrování, jež je sice kořeněno výtvarnými nápady, chytlavou hudbou, a hlavně "zcizováky" - drobnými hravými vtípky v druhém plánu, ale jakoby se česká animace bála akčního scénáře postaveného na ději (WALL-I jest zářným příkladem). I když je radost sledovat všechno to hračičkovství, všechny ty skvělé nápady, přesto se člověk často nudí, protože figurky v mnoha scénách jen máchají rukama, aby se v knižních dialozích aspoň něco na plátně pohybovalo. Chybí tady živočišná radost z loutkoherectví, a hlavně z tvorby, jakou cítím na představeních Buchet a Loutek či Divadla Dno. Jejich hledání něčeho nového je totiž něco, co si dnes celovečerní film nemůže dovolit. Ten musí, díky pěnězům do něho vložených, cílit na jistotu. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Jednotlivé povídky se natáčely ve studiích Anima, Hafan film, Krátký film a studio Zvon. (Ded@M@tes)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Fimfárum“ Jana Wericha. (Ded@M@tes)
  • V pohádce „Hrbáči z Damašku“ hodí nosič do řeky dva pytle, u sultána jsou však pytle 3. (Pepy)

Reklama

Reklama