Reklama

Reklama

Fimfárum Jana Wericha

Trailer

Celovečerné animované pásmo na motívy rovnomennej knihy Jana Wericha. Vtipné i poučné rozprávanie o veciach rozprávkových i každodenných, o čertoch, zázrakoch, ale aj o úplne obyčajných ľudských slabostiach a chytráctvach. Výtvarné poňatie bábkových príbehov presne vystihuje humor a atmosféru rozprávok "Fimfárum", "Až opadá listí z dubu", "Franta Nebojsa", "Splněný sen" a "Lakomá Barka", ktoré Jan Werich narozprával na gramofónovú platňu v šesťdesiatych rokoch a knižne vydal pod titulom Fimfárum. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (324)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Aj keď je film bábkový, vobec mi to neprekážalo. Prvý príbeh je neskonalé zábavný, keď som videl na čom pôjde čupera oproti čertovi, nasmial som sa prevelice, jedna z najzábavnejších scén, aké sa objavili v českom filme. Druhý príbeh v pekle mal parádne prepracovaný mechanizmus, kde aj peklo nám vie pomôcť odstrániť zlozvyky, len či to za tú cenu stojí. Ale ojeb to bol riadny, ten čupera mal v hlave, ani peklo naňho nemalo. Ďalší príbeh je neboj sa- dialógy boli inteligentné, vtipné a domyslené, len originalita tomuto filmu chýbala, ale bolo to vyvážene záživnostou. Ďalšia poviedka je pekne prepracovaná a je tu sympatické posolstvo. Príbeh o tom, že čokoľvek vyvediete, dá sa to ešte zvrátiť. Len tu boli dosť jednoduché postavy a celá ta animácia nebola bohvie čo. Posledná sa volá ako inak Finfárum-tento príbeh je jednoduchý a trocha aj naivný. Ale celok je vynikajúci a ukážkový. Tak prešpekulovaný systém poviedok, som už dlho nevidel. Aj keď horor to je, ale len sporadicky, bavil som sa a o to tu ide. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Humor, výborné výtvarné zpracování a navíc poutavé vyprávění pana Wericha. Všechny povídky sice nejsou bez chybičky, ale jako celek tento film funguje opravdu velice dobře. Poprvé jsem ho viděl, když jsme na to šli povinně se školou a už tenkrát se mi hodně líbil. Po další projekci se utvrzuju v 5* hodnocení. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Pohádky Jana Wericha již dávno právoplatně patří do Zlatého fondu, tudíž pohled na hodnocení jejich zfilmování je dosti přísný. A mohu říci, že lépe to nešlo. Tvůrci si s tím dokonale vyhráli nejen po výtvarné stránce a nejedná se pouze o obrazovou pomůcku k Werichovu vyprávění. Film působí starosvětsky a moderně zároveň a díky své vyváženosti ani na okamžik nenudí. Na dnešní dobu malý zázrak i s tím hlediskem, že loutkový film abys za posledních x let pohledal. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tak po 1. oceňujem rozprávky v bábkovej forme spolu s poviedkovou formou. Po 2. vytvoriť rozprávku podľa toho, čo Werich kedysi dávno napísal a nahovoril, to je ako jeho oživenie pre mladú generáciu. Po 3. si myslím, že rozprávky boli celkom fajn, aj keď nie úplne podľa môjho gusta, no boli také české, tie prvky, ktoré Česi už roky používajú tam boli. Z môjho pohľadu vydarené dielo, aj keď nie geniálne. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Až opadá listí z dubu, splní se mi sen a já se setkám někde v nebeském výčepu s geniálním mj. bavičem, vypravěčem a hercem, panem Werichem. Jeho Fimfárum je ukázkou nápaditosti, výmluvnosti, hravosti a bohatosti češtiny a je zároveň nablýskaným zrcadlem pitoreskních človíčkovských vlastností, podaných téměř dokonalou formou. Nebojím se, podobně jako Franta, že bych si nechal ujít další pokračování... Σ Fimfárum 5*, Až opadá listí z dubu 5*, Franta Nebojsa 3*, Splněný sen 3* a Lakomá Barka 4* = 80% a poučení na závěr: pozor na copatý prsatý zrzky! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (4)

  • Výtvarník Petr Poš vymodeloval pro část „Lakomá Barka“ hlavu faráře, která až příliš připomínala prase. To se režisérce moc nelíbilo, a tak Petra Poše přemluvila, aby vyrobil hlavu novou s lidštějšími rysy. Nicméně původní hlava nepřišla nazmar, tvůrci ji nasadili praseti, které zabije učitel. (Landauer)
  • Postavičky mají na každé ruce jen 4 prsty. (HappySmile)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama