Reklama

Reklama

Fimfárum 2

Trailer

VOD (1)

Čtyři zbrusu nové pohádky pro chytré děti a chytré dospělé z oblíbené knihy Jana Wericha. Klasik animovaného filmu Břetislav Pojar natočil slavný příběh maličkého Palečka, plný zvratů a dobrodružství o jeho cestě do světa a zase domů. Pod vedením Aurela Klimta ožijí tři navzájem si podobní hrbatí bratři. Hrbáči z Damašku přinášejí atmosféru exotického Blízkého východu s pestrostí orientálního vypravěčstvím, ale přitom o věcech nám všech dobře známých. Vlasta Pospíšilová ve Třech sestrách a prstenu vypráví vesnický dekameronský návod o tom, jak pro sázku o prstýnek zblbnout tři milující chotě. A Jan Balej dovolí bratrům Markovi a Koubovi prožít prastarý pohádkový příběh o kouzelném mlýnku, závisti, čertech s originálním vysvětlením jednoho přírodního úkazu v pohádce Moře, strýčku, proč je slané? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Tento film by mohl ve výkladovém slovníku sloužit k ilustraci definice slova kongenialita. Spojením skvělé Werichovy knižní předlohy, jeho podmanivého hlasu, mnoha talentovaných animátorů, čtyř zkušených režisérů a v neposlední řadě i povedeného hudebního doprovodu Vladimíra Merty vznikl film, který je snad ještě lepší než jeho předchůdce a zároveň jistě jeden z vrcholů české animované tvorby posledních let (jež - minimálně na celovečerním poli - jinak značně skomírá). Nevím a nejsem schopen určit, která z povídek je nejlepší. Jsou na sobě sice nezávislé (jako v případě prvního Fimfára), zároveň však dohromady kupodivu působí kompaktním celkem - a tento celek je úžasně hravý, nápaditý, vtipný, moudrý a kouzelný. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Zpracování hezké, ale s Werichovou předlohou mám problém, protože mi přijde odosobněná, zlá, místy až odporná. 1. mlýnku vař - vyprávění o dvou bratrech, kteří tedy startovali ze stejné čáry, přesto je jeden chudý a druhý bohatý... nikdo nechápe proč, ale tohle Werichovi nevyčítám, to v pohádkách bejvá. No a ten bohatý je samozřejmě považován za zlého, ačkoli chudému věnuje zdarma celou půlku svého prasete. Chudý je ňouma, co udělá, kdo mu co řekne, proto jde s tím prasetem k čertu, navíc poslechne na první pohled pochybnou radu na první pohled pochybného týpka, aby si místo bohatství vzal od lucifera za to maso starý mlýnek. Děti, z toho si příklad neberte, podobní týpkové si v reálu dělají buď jenom srandu, nebo jim to zrovna dvakrát nemyslí. Tohle ale byla naprosto nepravděpodobná výjimka, mlýnek se ukázal být skutečným kaufem. Vyrábět z něčeho nic dokáže každý, ale vyrábět z ničeho nic z ničeho něco, to dokážou jen dva - mlýnek a bůh. Á, tak mě napadá.. nejsou ty dva náhodou jedna osoba? Není ten bůh, ke kterému se všichni modlí, pouhopouhý mlýnek? Logiku by to dávalo, proto bůh zakazuje zobrazovat svou podobu, zkrátka se za ní stydí! No a zkrátka teď si ten bůh leží na dně mořském a sype se z něj sůl... takže moře by mělo být čím dál tím slanější a hmotnost Země neustále narůstat. Teda né že bych byl nějak extra zběhlý ve fyzice, ale neznamená to, že se naše planeta začne přibližovat ke Slunci? Tím pádem by se krásně vysvětlilo ono globální oteplování, COdvě je v tom nevinně. No a ti, co odmítají nepodložené novoty, a stále tvrdí, že Zemi nesou čtyři sloni stojící na zádech želvy, propadají do depresí a pášou sebevraždy, protože jim je jasné, že tu rostoucí tíhu prostě ty zvířata nevydrží, slonům se jednou ty nožičky zkrátka podlomit musejí a želví krunýř taky nesnese všechno. 2. tři sestry - pěkný příklad ošklivé pohádky, ty sestry svými manželi pohrdaly a neštítily se ničeho (zvláště ta s tím zubem). Zasloužily by pár facek a né uchechtané usmíření na konci. 3. a 4. viz bod 2 obecná část. ()

Reklama

Melios 

všechny recenze uživatele

V súčasnosti je fakt ťažké nájsť aspoň jeden dobrý tuzemský film. A to nehovorím o vzácnom prípade ,keď aj pokračovanie je podarené. No a dnes tento moment opäť naskytol. To ,že sa filmárom opätovne podarí trafiť do čierneho u Werichovho poetizmu som ani nedúfal. A este menej som cakal ,že myšlienky oboch strán si výjdu v ústrety a vytvoria opätovný malý bábkový zazrak. O samotnom filme tu ani nebudem moc dlho kecať ,pretože ak ste si zamilovali prvé Fimfárum ,u druhého budete rovnako šťastní. Ale jedna z noviniek oproti prvému dielu je ,že sú rozprávky omnoho modernejšie ( už to nie je doba dávnoveká a nepoznaná ,ale doba veľkej vojny ). Poviedky tiež nezaostali ,pispôsobili sa dobe. Najviac potešili typické čertoviny ako Moře, strýčku ,proč je modré? Nezaostáva ani odbočka na blízky východ. Po všetkých stránkach podarené pokračovanie. Werich by bol hrdý....alebo nie, to už nezistíme... ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Fimfárum 2 je okouzlující film, u kterého platí otřepaná fráze, že je pro děti, ale dospělí se u něj nebudou nudit. Werichův charismatický hlas navíc působí i roky po jeho smrti. Jelikož je ale Fimfárum povídkový film: Moře, strýčku, proč je slané 80 %, Tři sestry a prsten 70 %, Hrbáči z Damašku 60 %, Paleček 80 %. ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé příběhy mají své kouzlo. Jsou zajisté humorné, ale objeví se zde i závist a další známé lidské nežádoucí vlastnosti, které v těchto pohádkových příbězích nevyzní vůbec špatně. Jak jsem již napsal, nechybí zde humor, který samozřejmě není k popukání, nicméně je na ,,jiné" úrovni. Tento humor je krásně český a stejně tak i tyto příběhy. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • V pohádce „Hrbáči z Damašku“ hodí nosič do řeky dva pytle, u sultána jsou však pytle 3. (Pepy)
  • Jednotlivé povídky se natáčely ve studiích Anima, Hafan film, Krátký film a studio Zvon. (Ded@M@tes)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Fimfárum“ Jana Wericha. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama