Reklama

Reklama

37/78: Tree Again

všechny plakáty
Krátkometrážní
Rakousko, 1978, 3 min

Režie:

Kurt Kren

Recenze (6)

Anderton 

všechny recenze uživatele

O niečo menej zaujímavé, ale veľmi podobné, ako Azyl. U Kurta sa jedná o časozber na ruby, čo umožňuje pekné farebné kontrasty behom dvoch nasledujúcich záberov a aj v rámci celého filmu. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Strukturální film v sobě obecně nese nejčistší formu kinematografie - samotný filmový záběr. Oproštěný od jakéhokoliv obsahu (narativního, rytmického, poetického) a vyznění. Kern v časté míře pracoval pouze s jedním obrazem, který nasnímal v periodě několika dnů a následně sestříhal do eruptivně rychlého tempa. Svižná montáž výsledného materiálu si pak pohrává s uvědoměním si reality a předsouvá iluzivní vnímání stojící v mimočasovém pásmu/struktuře. Pro snadnější porozumění je Tree again jako stvořený. Statický pohled na strom ve Vermontu zachycený v časovém období 50 dnů vypovídá o všem. Ne každý však na tuto hru rád přistoupí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Krenov časozber stromu, alebo o komunikácii drevín. Nakoľko strom sa dožíva zvyčajne (pokiaľ ho debilní pilčíci ako zdravý nezotnú) oveľa vyššieho veku než človek, a na rozdiel od neho nemá potrebu pohybu, komunikuje inak. Režisér teda zosnímal temer dva mesiace života stromu a skomprimovane ich zmontované ponúkol v tri a pol minúte, čím dosiahol naznačenie istej formy interakcie stromov medzi sebou navzájom a taktiež ich vzťahov s okolitým prostredím. Samozrejme Kren ako výsostne experimentálny umelec neponúka dokument v štýle zrýchleného lineárneho záberu na puk kvetiny ústiaci do farebnej kvetinky, či vykľúbanie sa motýľa z kukly. Všetko pekne rozseká, vracia sa v čase späť a pod., čím dosahuje užívateľom dwim spomínané iluzívne mimočasové vnímanie reality. Akurátže pre mňa boli už dve a pol minúty tak akurát, tri štyridsaťšesť je nad limit, preto len 60%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tenhle Krenův koncept studie jedné věci (zde stromu a krajiny okolo něj) mám rád a sedl mi i tady. Nepřišlo mi to tak podmanivé, jako třeba 50/96 Snapspots (for Bruce) nebo Tausendjahrekino, ale i tak je to fajn. Jen škoda, že tenhle koncept Kren použil málokdy. Slabé 4* ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Tieto štrukturálne filmy sa mi od Krena pozdávajú oveľa viac, než jeho akcionistické tituly, kvôli ktorým sa stal na tejto databáze neslávne známym (niežeby ma pohoršovali, ale ich pokusy o šok mi pripadajú dosť kŕčovité a všeobecne sa pohybujú mimo môjho vkusu). Tree Again má celkom slušný nápad, ale aj tak si myslím, že by filmu prospela polovičná stopáž. ()

blueskin 

všechny recenze uživatele

tehle snimek se mi z kolekce krenovych strukturalnich filmu libil ze vseho nejmin (ok, nasly by se tam i jine, ale ty zase z nejakeho duvodu nejsou na csfd). podotykam, ze jsem jinak ochotny pristoupit na lecjakou hru a napriklad miluju krenuv podobne casosberny film asyl. tohle me ale proste nejak nevzalo a ty tri minuty se mi zdaly byt minimalne dvakrat tak dlouhe. ()

Reklama

Reklama