Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale niečo mi tam predsa len chýbalo - temnejšia atmosféra. Myslím, že v nemeckých zajateckých táboroch to nebola až taká pohodička, ako nám to Sturges a jeho "banda frajerov" servírujú. A pritom by stačila aspoň nejaká drobnosť, napríklad scéna v daždi, aby to nevyzeralo, že sú tam všetci na rekreácii a dozorcovia sú vlastne ich kamaráti, ktorí im dovolia hocičo (chľastačka na 4. júla už bola naozaj over the top). Nuž a občas udrie do očí nejaká nelogičnosť - Bronson trištvrte filmu kope tunel, vrhá sa pre záchranu kamaráta do závalu... a potom sa z neho odrazu stane klaustrofobik, ktorý sa pod zemou dusí - wtf? Ako dobrodružná zábavka je to fajn a herci predvádzajú špičkové výkony, ale drásavú realistickosť napr. Mostu cez rieku Kwai to nedosahuje ani náhodou. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Plynulé tempo dáva všetkému prirodzený poriadok a tak máme možnosť vidieť neuponáhľaným dojmom prípravy, riešenie problémov, samotný útek a ďalšie nasledujúce udalosti. Atmosféra sa nesie odľahčeným dojmom, takže absencia nervydrásajúcich scén či brutality nebráni film vzhliadnuť aj mladším divákom. Pre tých starších je samozrejme rozporuplná atmosféra v tábore, kde nie je núdza o dobrú stravu, čisté oblečenie a zábavu, ale takéto vyobrazenia nie je nič neobvyklé. Čo sa týka filmového spracovania, filmu nemožno nič uprieť. Po remeselnej stránke mu nič nechýba. Má to osobitý štýl, príbeh nepostráda napätie, dej plynie v slušnom tempe, poskytne aj zábavu a to všetko v skutočne veľkom štýle. Ako dobrodružný film je to bezchybné. Všetko podčiarkuje výborné herecké obsadenie s plejádou hviezdnych mien svojej doby. Herecký koncert dáva zabudnúť na nezmyselnosť príbehu a divákov vtiahne do deja tak, že nevnímajú predlhú stopáž. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dobrodružně válečných filmů. Přes svou úctyhodnou stopáž nenudí a stále má co nabídnout. Vyprávění se nese v tragikomickém duchu s hořkým koncem. Ústřední melodii Elmera Bernsteina si ale i tak nakonec bude pískat každý. Herecké obsazení v čele se Stevem McQueenem je jen třešinkou na dortu. John Sturges zkrátka věděl jak se dělá napětí a neexceloval zdaleka pouze na westernovém poli. 100%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak žiadna veľká sláva sa nekonala. Vzhľadom na výborné hodnotenie som čakal podstatne viac. Oceňujem humorné poňatie tejto témy, avšak niekedy som mal pocit, že to zachádza až do akejsi nereálnej paródie na vojnu v štýle Veľkého flámu alebo Bažanti idú do boja. Väzenie vlastne nebolo väzením, skôr pionierskym táborom s minimálnou ostrahou. Ľudkovia si tam dokonca mohli osláviť Deň nezávislosti, vyvesiť americkú vlajku, verejne oslavovať, páliť alkohol, ožierať sa a pod. Dosť nereálne podmienky v zajateckom tábore :). Mať také, tak tam radšej ostanem, no nie? Lepšie ako riskovať krk. Skrátka, nič sa nemá preháňať. Prvá polovica filmu preto toho veľa neponúkne a o drámu sa ani len neobtrie. Je tu len veľká nuda s prímesou vojnovej paródie, kde najväčším dobrodružstvom bolo zosypanie hliny v únikovom tuneli. Po úteku zajatcov sa našťastie veci dali trocha do pohybu a ku koncu dokonca prišlo aj na trocha drámy (nič moc, v rámci vojnovej drámy priemerný štandard s častým dramatickým prvkom). Celkovo by som preto film zaradil k zábavným vojnovým paródiám, aj napriek tomu, že práve toto žánrové označenie tu chýba, nechápem prečo. Je to dosť mätúce, pretože človek niečo očakáva a nakoniec dostane niečo úplne iné. Toto malo od echt vojnovej drámy riadne ďaleko. S odretými ušami teda nadpriemer, ale keby som mal byť naozaj spravodlivý tak dám len tri hviezdy a hodnotím ako čistý priemer. Tá štvrtá je vďaka spoločnému účinkovaniu dvoch mojich obľúbencov - Coburna a Bronsona. 70/100 ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Velký útěk je založen na stejném vzorci jako Sedm statečných. Osud nějak dostane dohromady skupinu různorodých postav a postaví je před nebezpečný úkol. Každá z postav má svůj příběh, každé je věnován díl pozornosti. Tentokrát se jedná o útěk ze zajateckého tábora a dá se říci, že recept funguje stejně dobře jako u války s bandity. Velký útěk je záživným filmem, který sice ničím nepřekvapí, ale také nenudí. Nejzajímavější postavu zde má Steve McQueen. Naopak takový Charles Bronson zde herecky pokulhává, tato emociální role mu úplně nesedla. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Filmové tunely byly vytvořeny kombinací dřeva a kůže vyplněné směsí sádry a různých odpadků. Z jedné strany byly otevřené, aby bylo možné herce dobře snímat. (ČSFD)
  • Donald Pleasence byl skutečným pilotem RAF a byl sestřelen, vězněn a mučen Němci. Během natáčení byly jeho rady nejprve režisérem Johnem Sturgesem zdvořile odmítnuty s tím, aby si je nechal pro sebe. Až poté, co jiný herec Sturgese informoval o tom, že Pleasence byl skutečným důstojníkem Královského letectva a válečným vězněm, si od něj nechal Sturges radit. (džanik)
  • Německá policie poblíž místa natáčení přistihla několik herců včetně Steve McQueena prohánějících se nedovolenou rychlostí. Šéf policie údajně řekl McQueenovi: "Pane McQueen, dnes jsme chytli už několik vašich kamarádů, ale vy jste vítěz." (ohledně překročení povolené rychlosti). Herec byl dokonce krátce zadržen. (džanik)

Reklama

Reklama