Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Lehce odlehčený snímek " statečného " Johna Sturgese o jednom z největších útěků všech dob. Základem je inteligentní scénář navíc protknutý řádnou špetkou humoru, o hereckém obsazení myslím netřeba jakéhokoliv komentáře. Tak pouze dodám, že doposud byl pro mě osobně velkým " Frajerem " tento chlapík http://www.csfd.cz/film/7827-frajer-luke/ , po tomto snímku toto označení u mě získává i Steve McQueen. Chápu výtky těch z vás, kteří píší, že zajatecký tábor je zde podán div ne jako ozdravovná dovolená, nicméně že se jedná o vážné téma, tvůrci s koncem snímku dokáží myslím více než věrohodně. V neposlední řadě ( jak jsem již psal v samotném úvodu ) se jedná o lehce odlehčený snímek k jehož plnému vychutnání je potřeba se naladit na správnou vlnu. To se mi napodruhé podařilo více než dostatečně, důkazem budiž mé zvednuté hodnocení o 1* na plný počet. Když mě 172 min dlouhý snímek ani na chviličku nezanudí, ba co víc baví a drží napnutého až do konce, nemůžu jinak..... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velký útěk je bezesporu velký film těžící hlavně z dost v té době známých jmen, na které se prostě chodit do kin muselo. Dále také z určitě neméně kvalitního zvukového doprovodu. I když celý film vlastně táhne jedna jediná melodie, a to zase tolik nemám rád. Udělat pecku a pak tím provlíknout celý film a tvrdit, jak je zvuková stránka geniální. No ale dobře. Co se týče příběhu, tak na něm už nic zvláštního vcelku není. No jasně, je to největší útěk všech dob v dějinách filmové kinematografie odehrávající se za válek, ale furt je to jenom útěk. Nějaká myšlenka, nějaký plán a nakonec nějaké uskutečnění a nic víc. Důležité n a tom filmu je ale fakt, že se na něj dobře kouká a výborně šlape, i přesto že má 172 minut. A to ani nemusí mít bůhvíjaké válečné scény aby dokázal zaujmout. Stačí si jenom šlapat do rytmu melodie, kterou slyším ve filmu každou chvíli a je mi fajn. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Jeden z dalsich filmov, pri ktorom mi vobec nevadila dlha takmer trojhodinova minutaz. Reziser John Sturges, ktory ma na konte aj SIEDMICH STATOCNYCH (1960) dokazal film natocit humornym sposobom aj napriek tomu, ze sa odohraval pocas druhej svetovej vojny, ale dost tomu napomahala vesela hudba Elmera Bernsteina. Pocas dlho pripravovaneho uteku som ani nedychal a strasne som im drzal palce, aby ich niekde neprichytili, pricom prave tu sa potom odohralo najviac dramatickych scen, avsak nie je tu nudza ani o akcne sceny, alebo nahanacky na motorke pri svajciarskych hraniciach so Steveom McQueenom, pricom tu sa McQueen citil zrejme vo svojej kozi :-) Hladal som, ktory z tych hercov je Richard Attenborough, znamy ako dedko milionar John Hemmond z JURSKEHO PARKU (1993), ale kedze tu bol este moc mlady, nemal som sancu ho spoznat. Jedine zaverecny titulky pri kazdom hercovi prezradili meno a to ma prekvapilo, ze si tu zahral... 24.01.2009 ______ Steve McQueen - (Kapitán Hilts) +++ James Garner - (Letecký poručík Hendley) +++ Richard Attenborough - (Roger Bartlett) +++ Charles Bronson - (Letecký poručík Danny Velinski) +++ Donald Pleasence - (Letecký poručík Colin Blythe) +++ James Coburn - (Louis Sedgwick) +++ Hudba: Elmer Bernstein +++ Produkcia: John Sturges +++ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James Clavell, W.R. Burnett .. Idealista John Sturges ve vrcholné síle v krásně frajerském válečném filmu (zvláštní spojení, ale je to tak) o zajatecké odvaze a vytrvalosti. Styl, napětí, zábava a výborné herecké obsazení, vše ve Velké formě. 90%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jako dobrodružný film bezchybné. Jako historický film hodně zavádějící. A jako největší umělecky zpodobněný útěk? Kdybych právě nedočetl román Zatím dobrý o téměř dvouměsíčním útěku bratrů Mašínů přes celé východní Německo až do americké zóny rozděleného Berlína, tak bych si to možná i byl ochoten myslet, takhle ale tunely Tom a Hardy skutečně nemohou oběma bratrům a jejich kumpánům zavrtaným na konci října ve vymrzlé půdě téměř na týden pod kopicí dřeva konkurovat... Navíc Wehrmacht (a dokonce i Gestapo!) se totiž ve Velkém útěku dají s trochou nadsázky označit za hodně liberální, neřku-li humánní ozbrojené složky... Kdyby spojenečtí vojáci utíkali z nějakého jiného zajetí, asi bych volal ,,Bravo!" Takhle trochu rozpačitě říkám - velmi podařený útěkový film... Podobné filmy: Velký útěk (TV film), Von Ryanův Expres, Motýlek, 6. Batalion ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Některé skutečné okolnosti ve filmu chybí, protože vešly ve známost až po jeho dokončení. (ČSFD)
  • Hilts 'The Cooler King' (Steve McQueen) nosí zlatý medailónek. Jedná se o dárek, který herci věnovala jeho manželka. (džanik)
  • Motocyklová honička nebyla součástí reálného příběhu, šlo o výsledek snah Steve McQueena učinit postavu Hiltse 'The Cooler Kinga' akčnější. Herec se závodními sklony si jízdu na dvou kolech evidentně užíval a po přestrojení do německé uniformy usedl znovu na motocykl, aby vlastně ve filmu stíhal sám sebe. (Kulmon)

Reklama

Reklama