Reklama

Reklama

Valachiho svědectví

  • Itálie Joe Valachi - I segreti di "Cosa Nostra" (více)
Trailer

VOD (1)

Joe Valachi, bývalý mafián, se ocitnul ve vězení. Rozhodne se stát hlavním svědkem v ostře sledovaném procesu s mafiánským bossem. Ve své výpovědi před kamerami postupně odhaluje celý svůj životní příběh, historii svého pádu do osidel mafie a zločinu… (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Môj zážitok z tohto filmu priamo úmerne klesá s výskytom Charlesa Bronsona na plátne. Ktovie, čo by z toho vzniklo, keby namiesto málo presvedčivého "Valachiho" bol človek, ktorý vie hrať a má charizmu. Ešte viac to vynikne pri skvelom Linovi Venturovi a zvyšku osadenstva... Keby namiesto Younga sedel na režisérskom kresle niekto zručnejší, keby v ten istý rok nevznikol gangsterský Opus Magnum? Keby...? Je to dobrý film, ale z takéhoto námetu sa dalo väčšou (producentskou?, režisérskou? hereckou?) "alchýmiou" dosiahnuť oveľa viac... 3,5*/5 ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale mě se to líbilo víc, než Kmotr. Filmařsky je rozhodně lepší Coppola, o tom žádná (ačkoli i tohle je filmařsky dostatečně na výši), ale je mi sympatičtější spíš mafiánský film pojatý způsobem nestranného pozorování a neutrálních charakterů postav, než mafiánský film, který v každé scéně k mafii vzhlíží. Vlastně mi to dost připomínalo Amerického gangstera (a nedivil bych se, kdyby si z toho Scott něco vzal), už jen tím postupným vrstvením složitějších vztahů, pomalým rozjezdem, který ale zároveň hned vrhne diváka do děje nebo nejasností hlavní postavy v tom, jaká strana je pro něj lepší. Má to silnou atmosféru, chytře to graduje, i výprava a kamera je pěkná... Problém jsem měl snad jen s Charlesem Bronsonem, který mi většinu času přišel poněkud prkenný, ale naštěstí ne až tak, aby mi to výrazněji kazilo zážitek. 4* ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Porovnávať to s Coppolom alebo dokonca Scorsesem (úplne iná doba, možnosti, filmové vedomosti, kontext!) je scestné. Zatiaľ čo ten prvý menovaný stvoril mýtus o mafii, Terence Young sa pokúsil... podať svedectvo! Vo svojej evidentnej snahe o autenticitu a neprikrášľovanie sa síce nevyhol istým zjednodušeniam (a ani prikrášleniu svojho hrdinu - inak jedna z najlepších rolí Charlesa Bronsona!), je to ale dobre odvedený kus poctivej roboty, skutočná klasika so správne dezilúznym finále. Rok 1972 bol však skrátka rokom iného filmu, ktorého tvorca zašiel čo do filmovej estetiky a filmovej reči o celé míle ďalej (o tom žiadna) a Valachi tým jednoznačne trpí dodnes! No v akomkoľvek rebríčku 10-tich najlepších mafiánskych filmov (ak chcete príbehov) by chýbať nemal! V rámci žánru tvorí ojedinelý, neprehliadnuteľný výkon, na ktorom sa ani v najmenšom nepodpísal zub času. Som už napísal - Klasika! ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Z počátku jsem s tím měl trochu problém, jakmile se ale Valachi rozpovídal, tak to nabralo spád a začalo mě to hrozně bavit. Kdybych tomu měl něco vytknout, tak snad jen to, že mi Bronson připadá moc americkej, než aby se mohl stát pevnou součástí italské Cosa Nostry, a taky mi dělalo opravdu problém přistoupit na hru, že je mu - starýmu, vrásčitýmu dědkovi - 26 let (měl se narodit v roce 1903 a první vzpomínky pocházely z roku 1929). Ale děj a zpracování to přebily. Scéna s Gapem, kterej se nejdřív bojí, že ho jeho starej kámoš oddělá, aby nakonec bez ptáka prosil, aby mu někdo zasadil ránu z milosti, byla neskutečná a řadím ji do svého soukromého zlatého fondu toho nejlepšího, co jsem kdy ve filmech viděl. Tomu filmu je 41 let, ale úžasně funguje a zřejmě vždycky bude. Super! ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Je to taky encyklopedický zivotopis z gangsterskeho prostredia. Stretneme tu kopu postav zalozenych podla skutocnych gangsterov a udalosti okolo nich su vraj vykreslene dost verne. Film ma rychly spad, neustale sa nieco deje. Takisto sa tu najde dost mordov, ale mne na celom filme chybala ta klasicka mafianska vznesena atmosfera aku pozname z Kmotra a dalsich klasik. V tomto filme niektore sceny pôsobia natolko komicky az to skoro vyzera ako parodia. Aj sceny mordov aj ked nepostradaju krv, tak postradaju drsnost a nie su natocene prilis stylovo. Charles Bronson mi do tohto filmu prilis nesedel. Najlepsi bol Lino Ventura ako hlavny boss. Zvysok bol taky standardny. Vysledkom je svizny gangstersky film, ktory stoji za jedno zhliadnutie, ale na tie najväcsie klasiky zanru nema ani nahodou. 6/10. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Vo Francúzsku bol film uvedený pod názvom Cosa Nostra. (Jello Biafra)
  • Film se natáčel v New Yorku a ve studiích De Laurentiis v Římě. Natáčení začalo 20. března 1972. Scénář filmu vycházel z knihy „The Valachi Papers“ od Petera Maase, která je autobiografickou zpovědí Joea Valachiho (Charles Bronson). (classic)
  • Při noční projiždce městem za plného provozu jsou kromě dobových automobilů z 30. let jasně vidět i běžné automobily, které bylo možné potkat na silnicích v roce 1972. (Saur.us)

Reklama

Reklama