Reklama

Reklama

Star Trek VIII: První kontakt

  • USA Star Trek VIII: First Contact (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bitva o záchranu budoucnosti začala. Americký film na motivy slavného seriálu.  V pořadí osmý film (a druhý s posádkou Nové generace), nazvaný Star Trek: První kontakt (1996), patří bezesporu v sérii k těm nejlepším. V něm posádka hvězdné lodi Enterprise, vedená kapitánem Picardem (Patrick Stewart), podnikne bojovou misi do minulosti, přesněji řečeno do 21. století, aby zachránila budoucnost naší planety. Expanzivní civilizace Borg se totiž pokouší zabránit prvnímu kontaktu, ke kterému došlo 4. dubna 2063, aby mohla kolonizovat Zemi, nechráněnou spoluprací s dalšími vesmírnými druhy. Vedle neohrožené posádky Enterprise hrají důležitou roli v příběhu excentrický vynálezce nadsvětelného pohonu Zefram Cochrane (James Cromwell) a jeho černošská spolupracovnice Lily (Alfre Woodardová). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

HAL 

všechny recenze uživatele

Jean Luc je nehorázně cool děda, Data se svým hledáním lidství vnáší filosofické otázky nad kterými stojí za to se zamyslet, ostatní zas odlehčují jinak relativně vážný děj... A Borgové? To jsou prostě rozkošně roztomilí čumáčci ♥ První kontakt není nejlepší ST film, na to je až příliš komediální, příliš akční a snad i vykonstruovaný... ale nechybí mu k té dokonalosti mnoho. 9/10 ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu zdaleka ne takový nářez jako Abramsův restart, ale jinak v podstatě velká spokojenost. Fenomén ST mě od mala vždy spíše odrazoval než lákal (nijak zvlášť mě neoslovovala žádná z posádek a celkový koncept ST mi takřka ničím neimponoval), ale zásluhou jednoho z nejlepších současných hollywoodských filmařů, jenž ST universum velmi svérázně zmodernizoval, jsem svůj dosavadní (ne)zájem začal trochu přehodnocovat. PRVNÍ KONTAKT má mezi trekkies pověst možná nejlepšího ST filmu a já se popravdě řečeno ani moc nedivím (k nejpovedenějším kouskům série patří téměř jistě). Zápletka je chytlavá, děj má slušný spád, efekty a vizuální stránka mají adekvátní úroveň, herecké výkony taky v pořádku (zaujala mě hlavně Alice Krige, chvílemi působí vážně děsivě) a (ky)borgové jsou fajn záporáci (byť možná maličko béčkoví). Škoda, že atmosféra není o něco temnější (především scény odehrávající se mimo Enterprise jsou až moc velká "pohoda" a tudíž trochu snižují celkové napětí), také jsem čekal intenzivnější a vygradovanější finále (na můj vkus se "borgský problém" vyřeší až moc rychle a jednoduše). Navíc ve mně film vyvolává dojem, že než o samostatný biják jde spíše o 2-3 velmi dobré seriálové epizody na pokračování (ale za to asi opět může srovnání s Abramsovým ohromně výpravným velkofilmovým příspěvkem). BTW Jedno malé bezvýznamné plus má u mě PRVNÍ KONTAKT za dialog Picarda a Lily o BÍLÉ VELRYBĚ - právě takovéto momenty dodávají žánrovým filmům hlubší přesah a umožňují divákům se emočně angažovat. 70 - 80 % ()

Reklama

tom88 

všechny recenze uživatele

Veľmi silná, možno najlepšia časť Star Trekov, ktorá ma potešila, no nie celkom dostala. Technické spracovanie je už na naozaj dobrej úrovni. Oproti minulému dielu je tu mnoho vylepšení a pokrokov. Herci zahrali lepšie, efekty zosilneli, dej bol pútavejší a prepracovanejší. Celkový dojem dosť dobrý. Mimozemšťania boli suprovo spravení. Do piatich hviezd mi chýbalo viac. Takto mali vyzerať všetky ST. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nie som trekkies, ale viem, o čo ide a určite proti jednotlivým sériám nič nemám (najviac sa mi páčil Hlboký vesmír 9). STAR TREK: PRVÝ KONTAKT ma už v kine, začiatkom roka 1997, potešil. A to nielen dravou réžiou, sympatickým zmyslom pre nadhľad, kvalitnými CGI trikmi, pôsobivou výpravou, či príjemne zohraným kastingom, ale i prekvapivou hororovou (!) atmosférou. Temné, sem-tam zlovestne do tmy a šera blikajúce uličky gigantickej vesmírnej lode, ktorými sa malátne pohybujú zombies Borgovia (moja zrejme najobľúbenejšia startrekovská rasa - a najmenej sa hodiaca do univerza Star Treku). Proste krása. Bonusom je erotická scéna medzi kráľovnou (Alice Krige – SLEEPWALKERS) a Datom (Brent Spiner). Skvelá zábava pre fanúšika seriálu, sci-fi, akcie a hororu. Kino Považan NMnV 1996 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý díl, který má pořádného záporáka, zajímavé nové postavy, ale pro mě stejně tak díl, do kterého jsem se nemohl úplně dostat. Jako sci-fi i jako film je to velmi dobré, ale já k těm postavám prostě nemám takový vztah a nejsem schopen si ho pořádně vybudovat. Jako film prostě dobré, ale srdcovka to nebude. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • První film ze série, který získal "přísnější" rating PG-13 (silně doporučený doprovod rodičů pro děti mladší 13 let). (Martin00x)
  • Premiéra filmu proběhla ve stejný den, kdy zemřel Mark Lenard, který ztvárnil ambasadora Sareka v předchozích filmech. (Martin00x)

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Reklama

Reklama