Reklama

Reklama

Obsahy(1)

18 letý Doug Masters (Jason Gedrick) pilotuje letadlo déle, než řídí auto. Jeho otec - špičkový vojenský pilot - byl během vojenského konfliktu na Středním Východě sestřelen a uvězněn. Americká vláda je bezmocná. Doug si spolu s vojenským veteránem (Louis Gossett, Jr.) „vypůjčí“ vojenské letadlo a společně se vydají na nebezpečnou misi s cílem vysvobodit otce a vrátit se jako hrdinové a muži. Příběh o velké odvaze, neobyčejném přátelství a předurčení vzdorovat všem překážkám. (Bonton Home Video)

(více)

Zajímavosti (21)

  • Bomba Hades, kterou Doug (Jason Gedrick) shodí na runway, která celá začne hořet, je zcela fiktivní. Stejně jako není možné odpálit střelu AGM-65 Maverick ze země, jelikož to zbraňovému systému zabraňují snímače tlaku umístěné v pitotově trubici. (Cheeker)
  • Žádná ze zbraní na F-16 ve filmu nevyžaduje zaměřování radarem. (Cheeker)
  • Postava plukovníka Charlese "Chappyho" Sinclaira (Louis Gossett Jr.) byla inspirována skutečným generálem USAF Generálem Danielem "Chappie" James Jr., který byl členem slavné černošské letky z Tuskegee ve 2. světové válce. Dále létal na stíhacích letounech ve válce v Koreji a válce ve Vietnamu. Později se stal prvním černošským čtyřhvězdičkovým generálem v americké historii. (Cheeker)
  • Natáčelo se ve Fillmore a na letišti Camarillo v Kalifornii a také v Izraeli. (Cheeker)
  • Během scény, kdy Doug (Jason Gedrick) s Cessnou 150 a Knotcher (Michael Bowen) na motorce jedou závod hada, Cessnu 150 pilotoval proslulý akrobatický pilot Art Scholl, který se zabil později téhož roku, když natáčel s jeho letadlem Pitts S-2 scénu s plochou vývrtkou pro film Top Gun (1986). (Cheeker)
  • Podle oficiálních zdrojů se USAF nelíbila část filmu, jak snadno se Doug (Jason Gedrick) a jeho kamarádi nabourali do počítačových systémů a ukradli vybavení. (Cheeker)
  • Někteří Libyjští vojáci na letecké základně používali švédskou zbraň 9 mm SMG m/45 původně vyrobenou za 2. světové války, která se stále používá. Ve výzbroji ji má švédská armáda a americké speciální jednotky. Jednu dobu byla vyráběna v Egyptě, právě proto ji používali ve filmu Libyjci. (Cheeker)
  • Film měl být původně vydán v létě roku 1986, ale nakonec byla premiéra přesunuta už na leden, aby se zamezilo soupeření s filmem Top Gun (1986). (Cheeker)
  • Nepřátelské MiGy si rovněž zahrály izraelské letouny - IAI Kfir. Americké letectvo několik těchto letounů používalo při výcviku na elitní škole Top Gun, kde hráli roli agresorů. (Foxhound#1)
  • Americká armáda odmítla spolupracovat na filmu, který se týká krádeže letadla. Filmaři tak požádali o spolupráci izraelskou armádu, letouny F-16 z filmu tedy patří Izraeli. Lze to poznat podle kamufláže letounů, kterou USAF nikdy nepoužívalo. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama