Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po vyhlášení svaté války za osvobození Súdánu od britsko-egyptské nadvlády v 80. letech 19. století zmasakroval fanatický súdánský vůdce Muhammad Ahmad zvaný Mahdí osmitisícovou armádu pod britským vedením a pochoduje na strategické město Chartúm, ležící na soutoku Bílého a Modrého Nilu. Britská vláda premiéra Williama Gladstonea se rozhoduje vyslat do ohroženého města jednoho ze svých nejlepších generálů, Charlese George Gordona. Gordon se již dříve vyznamenal v Číně, Indii nebo Jižní Africe, jeho hlavní devizou ovšem je, že v předchozí dekádě sloužil jako guvernér Súdánu a prováděl zde mezi lidem populární institucionální reformy, omezoval obchod s otroky a rozvíjel ekonomiku. Než se ale dostane do Chartúmu, mnoho z jeho bývalých přátel se přidá na stranu Mahdího. Přesto se mu ve městě dostane počátkem roku 1884 bouřlivého přijetí. V poušti se setkává s Mahdím a pokouší se s ním dojednat mírovou dohodu, dozví se však, že arabský vůdce chce dobýt nejen Chartúm, ale i Káhiru, Mekku, Bagdád a Konstantinopol a vytvořit islámskou říši, které bude vládnout. Boj je tedy nevyhnutelný a Gordon se se svými věrnými připravuje na rozhodující bitvu... Výpravné historické drama Chartúm natočil klasik britské kinematografie Basil Dearden a podobně jako o čtyři roky starší snímek Davida Leana Lawrence z Arábie líčí klíčovou etapu života charizmatického jedince, který spojil svůj osud s arabským světem. Přestože od zobrazených událostí uplynulo více než 130 let, ve světle současného vývoje na Blízkém východě se stále jedná o dílo neobyčejně aktuální. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Súdán 1881: islamistický vůdce Mahdí (Laurence Olivier) vyvolá krvavé povstání. Zničí armádu plukovníka Hickse (Edward Underdown) a zmocní se tak těžkých zbraní. Vyhlašuje svatou válku egyptským vojákům, britským důstojníkům i jejich súdánským spojencům. Přesto se britský ministerský předseda Gladstone (Ralph Richardson) zdráhá reagovat silou. Posílá pouze do Chartúmu generála Charlese Gordona (Charlton Heston), aby město evakuoval. Gordon je nebojácný idealista, ale i on brzy pozná, že situace je opravdu zlá...Výborný film o jednom z největších mučedníků britských dějin. Avšak nezaujatý - se spoustou kritiky kolonialismu.Z filmařského hlediska nabízí především velkorysé krajinné i bitevní scenérie a výborné herecké výkony ústřední dvojice Heston - Olivier. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nehovorím, že sa kinematografický internacionalizmus do vojnového historického filmu nehodí. Avšak Chartúm je tak neosobne natočený, jeho postavy hovoria tak zjednodušujúco, že vlastne nevedú dialógy, ale prihovárajú sa publiku, aby to pochopilo všetky dobové súvislosti ako z dokumentu. Bitky sú vzhľadom nato, že sú ešte točené s reálnymi hercami prirodzené, ale stále tu nie je cítiť to neznesiteľné horko z okolitej púšte. Heston je ťahúňom filmu, ale nepôsobí až tak dominantne plátnu, ako v Benovi Hurovi alebo 10 Prikázaniach. Triumfom mali byť jeho konfrontácie s Olivierom, lenže ja sa domnievam, že jeho obsadenie bolo miernou chybou, jeho maska je totiž tak trochu na smiech. Po toľkej kritike ale treba uznať, že kvôli bitkám, neotrepanej látke (trocha histórie nikdy neuškodí, najmä, ak ste o tomto konflikte nikdy nepočuli), exotickému prostrediu a Hestonovi stojí film za pozretie. No a je dôkazom, že história sa stále opakuje. To je myslím jeho najväčší klad. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MIMOCHODOM, NEVERÍM ĽUDOM, KTORÍ SA RADIA NAJPRV S BOHOM A AŽ POTOM SO MNOU." __ Vskutku zaujímavo podaná výpravná snímka s mierne neobvyklým dokumentárne podaným úvodom a záverom (pripomenul mi prológ z iného Hestonovho spektáklu ,,V službách pápeža" o Michelangelovi) snažiacim sa vďaka intelektuálnemu scenáru o patričnú myšlienku, pre ktorú by bol k dokonalému výsledku potrebný lepší režisér. I tak sa však o víťazstve formy nad obsahom hovoriť nedá. Počas dvojhodinovej stopáže sa šikovne striedajú pokojné scény s tými akčnými podporovanými často dynamickou kamerou, ktorá vie aj púštne scenérie nasnímať tak, že sa môžu rovnať Lawrencovi z Arábie. Nudné momenty sa vo filme nedostavujú vôbec. Herecké kreácie takej legendy, akou Laurence Olivier bezpochyby bol, sa však dali využiť viacej. (11. komentár k filmu) ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Hestonovi silné charaktery vždy šli a ne jinak tomu je i v případě pouštního Chartůnu. Film je postaven na jeho velikosti a ta funguje, přestože je mu za protivníka neméně kvalitní Olivier. Jeho postava však neopustí interiéry stanu a dokola opakuje to samé, "jsem očekávaný". Čímž se pro mne stal dokonalou karikaturou, podobných náboženských fanatiků. Film má celkem slušnou výpravu, ale úchvatné scenérie se nekonají, což je vidět hlavně při detailních záběrech na postavy s namalovaným pozadím. Dokonalé podaní, jako tomu je v případě Lawrence tedy nečekejte. Potěší zručně natočené akční scény, ale není jich mnoho a tak je tento válečný snímek spíše konverzační záležitostí. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Chartúm rozpráva príbeh britského generála Sira Charlesa Gordona (Charlton Heston), ktorý prijal úlohu oslobodiť anglických občanov a Egypťanov zo sudánskeho mesta Chartúm, ktoré bolo napadnuté extrémistom menom Mahdi (Laurence Olivier) a jeho arabskými silami. Je to efektívny historický príbeh, ktorý múdro vynaložil svoj rozpočet, aby vyzeral dobre a zábavne. 6/10 ()

Galerie (70)

Zajímavosti (3)

Související novinky

Nová Tarantinovka vypadá luxusně

Nová Tarantinovka vypadá luxusně

07.06.2015

Hollywood v posledních měsících srdnatě zachraňuje klasický film. Zatímco řada filmařů přechází na digitál, persóny z ranku Quentina Tarantina a Christophera Nolana se snaží udržet naživu klasický… (více)

Reklama

Reklama