Reklama

Reklama

Metoda

  • Argentina El método (více)
Trailer

Obsahy(1)

Madrid. Tisíce lidí demonstrují proti zasedání Mezinárodního měnového fondu. V této napjaté atmosféře probíhá v mrakodrapu nadnárodní finanční společnosti konkurz na obsazení vysoké manažerské pozice. Sedm kandidátů prochází výběrovým řízením, spočívajícím v aplikaci tzv. Gronholmovy metody: vylučovací metody na základě psychologických testů, kterým byli po 1. světové válce podrobováni důstojníci německé armády. Nakonec ji převzaly i nadnárodní společnosti... Po absolvování nesmyslného byrokratického labyrintu je principem testu rafinovaně stupňované drama vzájemné podezřívavosti a lámání charakterů, vytváření aliancí a ponižující manipulace, alibisticky se zaštiťující heslem „Nikdo tě nenutí“. Někteří z kandidátů by nakonec raději stáli na ulici mezi demonstranty, ale nemají odvahu si to přiznat... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (212)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Španielský konverzačný film, ktorý sa takmer celý odohráva v jednej miestnosti. Je nutné uznať, že tvorcovia v tomto prípade vytrieskali z minima takmer maximum. Píšem takmer, pretože Nikita Michalkov svojim fenomenálnym remakom filmu 12 dokázal "maximálne maximum". Nudiť sa určite nebudete ani sekundu, pretože každý rozhovor, každá konfrontácia a ostrejšia výmena názorov vám, to jednoducho nedovolí. Demonštrácia za oknami vysokej budovy má naozaj iba okrajový význam a film by sa bez nej určite obišiel. Trošku rozpačito na mňa zapôsobil aj samotný záver, ale nie natoľko, aby som uberal na hodnotení. Na konverzačný film naozaj veľmi, veľmi slušné. 80%. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

1 místnost, 7 kandidátů na jeden pracovní post a „vedení“, které se pomocí psychologického nátlaku, obratné manipulace...(neplést si se zastrašováním) snaží při „pracovním pohovoru“ vybrat nejschopnějšího kandidáta z dotyčných. Skutečný charakter člověka se totiž pozná ve vyhrocených (krizových) situacích. Bude dotyčný schopen vést firmu, nesesype se při prvním problému, bude schopen firmu nadřadit svému soukromí?! (Tohle nelze naučit, člověk se s tímto musí narodit, dá se to pouze rozvíjet). A vítězem se stává.....“největší bezpáteřní svině“. O (mnohem) větším přesahu snímku dostatečně svědčí fakt, že se tvůrci nespokojili "pouze" s polohou boj o pracov. pozici (viz včlenění sekvencí v podobě probíhající demonstrace MMF). Sice pouze "lehkým" nástinem" tam za okny zuří demonstrace, ale koneckonců i důležité otázky pohovoru se citelně otírají o toto téma. O samotném konci netřeba jakéhokoliv komentáře. Mám rád tyhle komorní „klaustrofobické“ psychologické snímky (ve stylu 12 Angry men, popř. 12) odehrávající se v uzavřených stísněných prostorách, kladoucí důraz na samotné dialogy a verbální souboje „face to face“. K úplné (mé) spokojenosti scházelo ještě VíCE (při)tlačit na pilu, ale i tak panuje s výslednou podobou převážně spokojenost. Pouze zcela nesouhlasím s interpretací přesněji řečeno nastolenou (volně ve vzduchu poletující myšlenkou): výhra, ale za jakou cenu? Na těchto důležitých postech v drtivých počtech případů sedí lidé nazýváni valnou většinou odpornými kreaturami s pokřivenou morálkou. Dotyční se ovšem tak necítí, popř. s touto skutečností nemají nejmenší problém. (O jejich zdraví "starost" mít opravdu nemusíte...spánek mají naprosto klidný). Neříkám, že je to dobře či špatně, to ponechám na každém z vás.... Pouze s dovětkem, že i takoví lidé jsou potřeba. Být svět tvořen pouze „dobráky“, mám silný pocit, že bychom se „samou láskou a pochopením“ navzájem postříleli a koneckonců i ta matička příroda si s nastolením "rovnováhy" (vy)pomáhá v podobě predátorů. Na druhou stranu, (si v konfrontaci s nimi), člověk občas připadá jako věc. To ze mě mluví osobní zkušenost(i)...... a za sebe JEDNOZNAČNĚ říkám, žít v takovém světě, (který bude složen z valné většiny z takovýchto lidí), bych JÁ žít nechtěl. Stačí, že nám vládnou... 90% s dovětkem, že tu 5-tou * si ponechávám v zásobě pro druhou projekci. p.s. zajímavý (výstižný) komentář uživ. gudaulin ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

Česká televize překvapila a po delší době jsem našel na ní hodně dobrý film. Nápad skvělý a zpracování stejné. Po sledování mně napadlo srovnání s 12ti rozlobenými muží zkombinovanými s reality show. Film ve mně udržoval napětí až do konce, takže mě i v pozdních hodninách udržel vzhůru. Španělské filmy se mi líbí čím dál víc. Úplná srdcovka to není, ale silnější 4 hvězdičky si zaslouží. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem padl naprostou náhodou a jak hodnocení zde, tak námět mne velmi zaujal. Měl jsem za to, že to bude něco podobného jako novější Exam (2009) a ani jsem se příliš nepletl. Opravdu je tov podobném stylu. Ovšem tohle je více konverzační a psychologické. Střet několika uchazečů o lukrativní místo je do první poloviny velmi dobře podán, zpracován a tajemnost až mírná "moderní mysterioznost" příjemně mrazí. Jak ale uchazečů ubývá, tvůrcům evidentně docházejí nápady a efektivita scén rapidně klesá ... Takže nakonec mi to vyšlo na slušné 3*, ale jistě by si tento snímek své příznivce našel a vysokému hodnocení zde se vůbec nedivím... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Kvalitní argentinsko-španělský film, odehrávající se v uzavřeném prostoru výběrového řízení v kapitalistické společnosti. Skupina lidí ucházejících se o místo, s nimiž si firma zahrává jak kočka s myší, až z toho člověku mrazí. Toto je obraz (nikoliv nereálný!) zotročených lidí bez Boha, věřících jen samým sobě, svým schopnostem rozumu a svým zásadám pragmatického jednání. Lidé tu jen vypadají jak lidé, ale ve skutečnosti se z nich již stali roboti, kteří jsou testováni jako výrobky. Naprosto vynikající herectví a skvělá gradace, jen ta dekadence začátku 21. století zůstává tak nějak beznadějná... (I když nedávám nejvyšší hodnocení, tento film patří mezi ty, které jsem sledoval se zatajeným dechem, a mohl bych je vidět víckrát, neb španělské a latinoamerické herectví zřejmě patří k absolutní špičce). ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama