Reklama

Reklama

Recenze (5)

rivah 

všechny recenze uživatele

Pomalu, avšak aprecizně se vyvíjející děj, kde jenom vadil úplný závěr. Ale za volé laskavé jednání a jemnou mluvu vzdělané části zúčastněných navyšuji hodnocení. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Od prvního okamžiku to mělo neuvěřitelnou atmosféru, která trvala až do konce. Pamatuji, že knížka měla také pomalejší tempo a nijak zvlášť mě tenkrát nenadchla, ale její poselství je nemalé. Vždyť když jí paní Christie psala a roku 1971 vydala, bylo jí už přes osmdesát let a se slečnou Marplovou se tímto románem loučila. Až teď mi došlo, jak moc si dala záležet. Vždyť co je pro člověka důležitejšího než zemřít a mít tzv. čistý stůl, vědět, že spravedlnosti bylo učiněno za dost. A v případě pochyb se svěřit svému příteli s obavou, trápením, podezřením či žádostí o pomoc - třeba i posmrtnou... Protože ne vše je tak pravdivé a čisté jak se zdá. Objasněním této nelehké hádanky byla pověřena právě slečna Marplová a její představitelka Joan Hickson se své role zhostila s takovou pokorou, pravdivostí a upřímostí v očích, že mé srdéčko zaplesalo radostí. Nominace na televizní cenu BAFTA je v tomto případě určitě na místě. Potěšila mě i přítomnost Margaret Tyzack, slavné to představitelky Antonie z legendárního seriálu Já, Claudius. A v malé roličce průvodkyně Madge byla krásně rozlítaná Joanna Hole. Krásné byly tentokrát i lokace, bylo znát, že produkce si mohla dovolit o trochu více. Nemůžu si pomoct, ale tu "televiznost", kterou by jiní třeba vyčítali, já naopak oceňuji. Ve finále stejně záleží "jak" se dílo tvoří a "jak" působí na lidi. "Kolik" to stálo není směrodatné. Je patrné, že tvůrci nad dramatizací celé série s Joan Hickson přemýšleli a měli v úctě samotnou Agathu Christie, protože její rukopis se podařilo převést i na plátno. Díky této mimořádně povedené dramatizaci mám chuť si Nemesis přečíst znovu a tentokrát ji číst trochu jinýma očima. 90% ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Moc povedené zpracování, i když verze s Danem Stevensem a láskou za války, která chtěla ale nedokázala překračovat propasti, mě okouzlila přece jen o malinko víc. Ovšem paní Joan Hickson je jako slečna Marplová vynikající a určitě zhlédnu i další díly. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná atmosféra už od prvních chvil. Naprosto jedinečná a nepopsatelná. Jiná. Nemesis je jedna z nejlepších knih Agathy Christie a nejlepší přpad slečny Marplové a tahle úchvatná adaptace (která se s tou novou, jež celý příběh změnila a od základů překopala, rozhodně nedá srovnávat), to jen dokazuje. Pustil jsem si tuhle epizodu jako velké finále celého cyklu (ačkoliv jako poslední natočena nebyla), a vy udělejte totéž. Tohle je úchvatná tečka. A já nikdy nezapomenu. 100%. ()

Fido 

všechny recenze uživatele

Zcela excelentní zpracování, kterému se moderní (s Geraldine McEwan, změnou vraha i motivu) nemůže vůbec rovnat. "Ať právo se valí jako mocná řeka a spravedlnost jako proud, jenž nevysychá." To je Nemesis. ()

Reklama

Reklama